fredag 29. juni 2007

Lykkestund i glassverandaen

Nå har jeg det så godt! Har akkurat spist lunsj og kost meg med blader i glassverandaen vår. Jeg er helt alene hjemme noen timer, og det føles så deilig å få være litt alene! Glassverandaen vår ble ferdig på senvinteren, og det er herlig at den endelig kan tas i bruk. Det er så lyst og trivelig her inne pga alle vinduene, og jeg har sittet og nytt stillheten med te, knekkebrød, jordbær, sjokolade og blader. Mmmmm....




















Min gode mann har snekret og gjort alt her inne. Han har selv vært på snekkerverksted og laget brystningen, skaffet oss gammel perlestaff panel og malt i høyglans maling.



















Bildet er et ferieminne fra sommeren i Danmark i fjor.



















Fra glassverandaen og ut mot gårdsplassen vår.




















Gulvet er faktisk 100 år gammel parkett som min nevenyttige mann har slipt omhyggelig og lagt i mønster.


















Taket har han listet med flere forskjellige profilerte lister. Ganske fint resultat, synes jeg.

onsdag 27. juni 2007

Min hage i juni - del 2

Det gjelder virkelig å nyte alt det flotte for tiden. Alt man har forberedt i hagen og ventet på. Her kommer en smakebit fra hagen min nå i slutten av juni.

Pionene Sarah Bernard er endelig her i full skrud!




















Godt at de kom såpass tidlig i år. Husker i fjor synetes jeg nesten det var litt leit å reise fra dem da vi skulle på ferie. De er vel godt på hell i år når vi drar.




















Jeg drasset med meg mye hjem fra Danmarksturen jeg hadde med venninner tidlig i juni. Denne blå postkassa er en av tingene som gjorde at bagasjen min var veldig tung! I fjor kjøpte jeg husnummer-skilt i samme butikk. For noen få dager siden fikk vi hengt opp begge deler. Det ble noe ganske annet enn den postkassa vi hadde, for den hadde forlengst gjort jobben sin. Min kjære har holdt på å sprøytemale stakitten vår i vår/sommer, så det passet bra å kunne henge opp ny postkasse når gjerdet ble så fint og nymalt.
Porten er laget av min gode mann. Han er så flink, synes jeg, og vi er veldig glad i denne porten som ønsker velkommen inn!




















Her er et område i hagen som vi kaller roseringen. Her er laget en ring av brostein hvor det vokser roser rundt og ved siden. Bak er Fagerbusk i blomst. Rosen som såvidt har begynt å blomstre rundt brosteinringen er Albarosa Dronningen av Danmark. Den lukter helt nydelig!Roseringen er litt av et syn når alle rosene er i blomst. De gamle hagemøblene har jeg vært så heldig og fått (har skrevet om dette i eldre innlegg i mai).




















I går hadde jeg besøk av ei venninne til lunsj. Da satt vi på roseringen og koste oss med salat og hjemmelagde rundstykker. Albarosa Maidens Blush sine knopper velter seg sjarmerende over bordet. Det er så mange knopper, at jeg forventer meg en skikkelig herlig blomstring!


























Dette er yndlingsbedet mitt. Her føler jeg det meste stemmer liksom. Det er ulike rosanyanser som spiller på lag i dette bedet. De tre neste bildene er nærbilder fra yndlingsbedet.



















Revebjelle (Digitalis purpurea) ved siden av vårens innkjøpte wig wam. Venter på at erteblomstene skal innta stativet i større grad.
























Jeg er veldig betatt av denne blodstorknebben (Geranium sangineum). Synes de lysrosa blomstene er så søte, veksten er dekkende og bladverket friskt. Den andre rosa er en alunrot (Heuchera), og den er jeg også veldig glad i. Synes de spiller godt på lag, disse to.


















Det står en pion i dette bedet også. Den heter Bowl og beauty og da trenger man vel ikke si mer!


















Denne dekkstolen er ny av året i min hage. Det er fint å kunne ha sitteplasser rundt i omkring for å kunne betrakte hagen fra ulike synsvinkler. Jeg koser meg iallefall når jeg får satt meg ned her, gjerne med en pute i ryggen, og høre biene summe i rosebusken ved siden av. Det er en doggrose (Rosa glauca). En kvist fra denne stakk opp fra plenen for en del år siden. Jeg tolket det som at det antakelig har vokst en slik rose her på bruket fra gammelt av og satte den på et mer egnet sted. I dag har den blitt en ganske stor busk med blågrønt bladverk og små, enkle rosa blomster i hopetall.


Her er også en av hagens gamle damer. Den er litt av et blikkfang i bedet, denne piontua. Fargen ser faktisk bedre ut på bildet enn jeg synes den er i virkligheten. Men likevel har denne planten stor verdi for meg. Den vitner jo om livet her fra gammelt av.
















BEKLAGER at skrift og bilde ikke ble riktig på slutten av innlegget. Jeg har redigert og redigert, men det blir slik igjen når jeg publiserer innlegget.
Ønsker dere alle en riktig GOD DAG! Carpe Diem! Grip dagen!

torsdag 21. juni 2007

Buketter

I dag har jeg for det første vært ute i hagen og klippet av noen blomster som jeg har satt i vaser rundt om i huset. For det andre gikk jeg etterpå med fotoapparatet og tok bilder for jeg synes det ble så koselig.

Nå er mange av mine rosebusker i blomst, om ikke i full skrud enda. Her har jeg plukket inn både Austinrosene Redoute (den store lyse) og Mary Rose, samt Bourbonrosen Louise Odier.





Vendelrot (Valeriana) plukket jeg på søndag. Den vokste vilt der vi var på søndagsutflukt så det var bare å forskyne seg.



Disse blomstene har jeg også forskynt meg med ute i naturen. Noen som vet hva det er? Det er jo kjempesøte blomster som minner om klatrehortensia!


I det forrige innlegget mitt nevnte jeg noe om å drikke te fra en gammel kopp kjøpt på loppis. Kjøpte to stykker av disse og håper å komme over flere. Som dere ser er det gamle engelske kopper med mye sjarm. Jeg synes det er hyggelig å drikke frokostteen fra en slik koselig kopp.




Når vi er inne på kopper, her er en annen kopp som jeg synes er verdt å vise frem. Denne har jeg også to sykker av, kjøpt på tivoli i Kjøbenhavn. Pionene mine Sarah Bernard har såvidt begynt å blomstre, og jeg synes selv dette er ganske bedårende!




Denne buketten får pryde spisestuebordet vårt i selskap av lys, et fat og en husfred. Det er herlig å ha såpass mye pioner at jeg føler jeg har "råd" til å plukke inn og pynte inne også.




I går kveld kom ei venninne innom som har masse pioner i sin hage. Hun gav meg en skjønn bukett med Bowl of Beauty som takk for lånet for noe. Herlige! På lappen hadde hun skrevet: " I Kina og Japan symboliserer en bukett pioner et nært vennskap & de beste ønsker for fremtiden". Slikt blir man glad av!




Den mørke er en jeg har tatt inn fra egen hage. Den er fra en svær piontue som har stått her på bruket i flere tiår.





Søt liten kurv kjøpt i Lyngby i Danmark. Her henger den i epletreet med en kvist duftende sjarsmin.



En enkelt lavendelstilk. Så enkelt kan det også gjøres......



Ha en riktig god Sankt Hans feiring!!!





















































lørdag 16. juni 2007

Min hage i juni - del 1

Ute siler regnet ned, ungene er i seng, klesvasken hengt opp og jeg har nettopp lagd meg en stor kopp te i en av mine gamle engelske te-kopper, kjøpt på loppemarked i vår. Et par sjokolademus følger med.... Ah, nå skal det bli fint å sitte og blogge litt! Jeg har hele tiden tenkt å lage oppfølger til innleggene om Hagen i mai, og her kommer altså del 1 av juni. Må bare si at dagene går så altfor fort for meg. Jeg nyter så at det er sommer og det vi har av sol når jeg kan. Det er en utrolig vakker tid vi er inne i og en bør ta seg til å kjenne at man lever, lukte, se og beundre. Vel, her er en del av tingene i min hage som betar meg akkurat nå om dagen....

Denne planten heter Vendelrot (Valeriana). Det er første året den blomstrer i min hage, og er å finne ute i naturen også. Her står den i knopp og jeg synes den er skjønn! Senere kommer hvite små blomster i skjermer. Den er ganske høy, ca 1 meter, og står stødig og fint uten støtte. Skal ha mer av denne!

Dette er Austins Redoute som jeg har anskaffet meg i vår. Å, jeg synes den er bare helt fantastisk!!! I tilegg til denne skjønnheten lukter den også helt nydelig! Nå bruker jeg store ord, men kan ikke annet...


Pioner, pioner det er bare herlig! Dette er pionbedet mitt, fylt med fire Sarah Bernard pioner. Disse kommer snart til å briste ut i store lysrosa fylte blomsterhoder, og da er det ikke mye som fasinerer mer (kun roser for meg som er like fantastisk da) Gleder meg, gleder meg, gleder meg!

Den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves!


Bilde fra terrassen vår. Dette lille møblementet med brett med blomster er også med og gjør sitt. De små terecottapottene er fylt med to blodbeger og en slags kløverblomst som jeg ikke er helt sikker på navnet på. Den har jeg fått av ei venninne som igjen har fått av sin mormor. Liker slike gamle mormorplanter jeg da! Fatene under pottene er gamle porselensskåler fra Porsgrun Porselen med lite rosedekor på.

Blodbeger er ei ettårig klatreplante som kan klatre flere meter på en sommer om den får lov. Mine står i så små potter at det blir nok ikke slike høyder på disse, men det er ei plante som er ypperlig til å bruke i klatrestativer. Disse plantene fikk jeg av ei hagedame i staudeforeningen jeg er med i. Det var i februar og de var yrende små. Fikk en fem-seks slike og jeg må si de har vokst en del siden da!
Apropos klaterestativer, denne wig-wam i pil kjøpte jeg tidligere i vår. Synes det gjorde seg godt i bedet, og jeg har satt en del erteblomster som skal klatre i det utover sommeren. Dette lille bedet er jeg veldig glad i. Det er så frodig og hyggelige planter i det, synes jeg. Neste bildet er fra samme bed.
Foran er selvsådde stjerneskjerm (Astrantia major) som er ei gammel og veldig sjarmerende plante, synes jeg. Bak i rosa spir er en alunrot (Heuchera) som jeg liker veldig, veldig godt. Fant dessverre ikke ut hva mer den heter. Den er en så god og takknemlig plante som fyller godt, er tett og har flott bladverk og nydelige blomster. Bak denne er en blodstorknebb (Geranium sanguineum var. striatum) som ikke kommer helt til sin rett på bildet, men som er en kjempefin plante. Kan komme tilbake til den senere. Pionen bak er en Bowl of beauty, og jeg gleder meg til denne skålen med skjønnhet kommer ut og viser seg frem!
Her er faktisk en skjønnhet som har kommet og vist seg frem allerede! Den kom i går, og jeg lyste opp da jeg så den. Dette er en pion som heter Duchesse de Nemours (fint skal det være) og denne plantet jeg i fjor, så det ser ut for at jeg bare får denne ene blomsten fra denne planten å glede meg over i år. Jeg har kjøpt et eksemplar til tidligere i vår, og har satt den et annet sted i hagen, for av slike blomster får man aldri nok!

Det er hyggelig med busker i hagen også, og de gjør jo spesielt mye ut av seg når de er i blomst. Her er fagerbusk som er oversådd med små lysrosa klokkelignende blomster. Den er med og lager le og skjemer i hagen vår. Denne ble plantet for sånn fem-seks år siden og har rukket og bli en ganske stor busk på den tiden.

Fagerbusk som lever opp til navnet sitt akkurat nå.
Dette bildet er vel ikke akkurat noe blomsterbilde, men jeg har hatt dette såkalte plantebordet(må innrømme jeg har ikke brukt det til planting) stående ved uthusveggen en god stund nå, og tenkte at jeg må da ha det med i bloggen min. Bordet er sølete av gammel maling, ser dere, men det får vi bare kalle sjarm så lenge. Ellers er det koselig å få brukt de gamle trekassene som vi bare har hatt liggende i bryggerhuset. Kjøpte oppstammet tuja i Sandefjord og synes liksom det gjorde susen!

I går var en deilig dag! Solen skinte og varmet og vi satt på terrassen til langt på natt og så video fra laptop. Riktig koselig var det faktisk, og denne lykten som jeg hadde rukket å kjøpte tidligere på dagen, var med og skapte stemningen. Her har jeg satt noen av mine Marbacka pelargonia-stiklinger i krukke, og de fleste blomstrer, dog litt sparsomt enda.

Dette er morplanten som jeg har tatt alle stiklingene mine fra (22 stk ble det til meg og en del tilve nninner). Er klar over at den har fått æren av å være med på bloggen min før, men jeg liker den godt, da vet du!





















tirsdag 12. juni 2007

På farta!

Jeg har vært mye på farta i det siste, både i Sandefjord og jentetur Kjøbenhavn. Turen til Kjøbenhavn er tradisjon for oss jentene, og med det været måtte det jo bare bli bra! Mye shopping blir det, men også besøk på kafferestauranter og utesteder. Så godt å bare ha seg selv å passe på en stund, når man vet at alle har det bra hjemme med pappa`n.
Her er et stemingsbilde tatt fra båten.




Det første vi gjør er å reise til Lyngby. Det er et svært koselig lite sted litt utenfor Kjøbenhavn. Der har de Ilva-forretningen som er vel verdt et besøk (finnes større avdeling på Isøy utenfor Kjøbenhavn), Bahne har massevis av fint, og sist men ikke minst en herlig blomsterforretning hvor det bare BUGNER av de skjønneste pioner, roser, lavendel, fylte flittig lise og mye annet herlig! Det er jo så billig i forhold til i Norge! Fem potteplanter er det lov å ta med hjem, og alle vi fem jentene fylte den kvoten (og vel så det...).

Skjønne pioner!!!!!!




Jeg kjøpte blant annet disse yndige rosene og den lille mugga i sink. Ny voksduk til terassebordet ble det også. Telysholderne ble kjøpt på Sandefjordturen.



Mer nytt til hus og hjem: Hurricane i glass, lysestake, små skåler til roser, sukkerbiter eller telys og en litt større skål til godteri. Den ene lille skåla huser allerede en blomst fra min første rosebusk i blomst.


Det var så koselig å komme hjem, det hadde skjedd så mye i hagen! Totenvikrosa stod der ganske så oversådd med hvite herlige roser md gul midte.


Litt ellers ble det vel også.... men vi får ta det litt etterhvert. Vi hadde ei natt på hotell i Kjøbenhavn og det anbefales hvis man skal ta seg en slik tur. Vi har hatt flere turer med åtte timers shopping i land og så båten tilbake. Men det er stor forskjell når man får et ekstra døgn og kan gå ut og spise på kvelden o.l.


Ha en fin dag du som leser dette!

mandag 4. juni 2007

3 ting jeg er glad i!

Jeg har fått i utfordring av Emmeline og MorGrethe å fortelle om tre ting i hjemmet mitt jeg setter høyt. Bare hyggelig å bli utfordret jenter, og her kommer det:

Det første jeg tenkte på var denne rundovnen fra Bærums verk. Da vi kjøpte stedet vårt i 95, var det en ganskel stusselig kamin som sørget for oppvarmingen i huset. Like etterpå fikk vi tilbud fra en av min manns onkler om å få denne rundovnen. Den hadde stått en tid under vann i kjelleren hos onkelen, etter flommen i Østerdalen i 94. Vi tok selvfølgelig i mot den rustne og medtatte ovnen med glede, og min kjære brukte de tre neste ukene på å demontere ovnen og pusse og kitte, sveise og sverte. Etter en del timers arbeid, fremstod ovnen omtrent som vi ser den i dag.

Jeg er veldig glad i denne rundovnen. Synes den er et smykke i stua vår, også så godt som den varmer!!!






Det neste jeg setter veldig pris på, er dette gamle engelske porselens-settet etter min mormor og morfar. De er begge døde, og jeg synes det er så koselig å kunne forvalte disse hyggelige tingene etter dem. Jeg er veldig glad i mugger, og har heldigvis flere, for denne mugga er det bare vi voksne som får håndtere! De små dessertskålene brukes til alt fra skåler til taco, til godteri eller til desserter. Den større bollen brukes flittig til salater eller snacks. Disse tingene er i bruk til daglig og det synes jeg også er hyggelig og et poeng.




Synes det er herlige farger i porselenet og jeg er også svak for dette engelske cottage-mønsteret . For de som har greie på slikt: Under delene står det "Happy England made in England by Johnsonbros. Ironstone". Noen som vet hvor gammelt det kan være?



Det var litt vanskelig å velge ut den siste tingen. Det er så mye i huset vårt jeg er glad i. Vi har mye gammelt, både møbler og annet husgeråd. Både mannen min og jeg er veldig interesserte i gamle gjenstander, gamle møbler og gamle hus. Vi har derfor skaffet oss en del gamle ting gjennom auksjoner, loppemarkeder, samlemesser osv. de siste 12 årene. Det er derfor så mye jeg ville ha blitt veldig lei meg over å miste, men falt ned på at det er ekstra spesielt det som jeg har arvet av familie. Det som mine forfedre har håndtert og tatt godt vare på.

Min siste ting er derfor også gammelt poselen etter mormor og morfar. Dette Porsgrunnservise har vi i både kaffe og middag med fat og terrin og det som hører til. Jeg synes både fasong, farger og mønster er vakkert på dette servise.



Her er bilde av sukkerskål,fløtemugge og fat som er tatt innefra vitrineskapet. Jeg lar bildet tale for seg selv..., men kan si at det passer meg godt med rosemønster.....