torsdag 30. oktober 2008

Sommerhalvårets prosjekt

Vi skriver 1. november allerede og sommersesongen er jo forlengst over. Om jeg skulle vise vårt lille prosjekt dette sommerhalvåret, så burde det skje nå før julestemningen tar oss alle med storm. Jeg er ikke helt der riktig enda, men har jo sett en masse julestemning rundt på bloggene allerede.
Jeg byr imidlertid på litt mer høststemning i dag, men nå som vi har nådd november, er det like før jeg begynner å tenke jul på ordentlig jeg også.













I fjor laget min kjære denne trappa, noe som ble et stort løft for inngangspartiet vårt. Før hadde vi bare ei trehelle som trapp. I tillegg så la min handymann skiferheller foran, men uten å fuge mellom med annet enn subus. Skikkelig fuging skulle gjøres dette året.


Nå helt på tampen av sesongen er resten av skiferhellene lagt. Vi har nå et ganske stort område med heller, både foran inngangspartiet og rundt hele det tilbygget faktisk. På baksiden ble det en ganske stor plass, som nok blir en koselig sitteplass i kveldsola neste sommer.



Et ganske møysommelig og tidkrevende arbeid var det.


Men inntrykket blir mye mer rent og pent.




Jeg har brukt en del stauder i krukker og kasser i høst. Sensommersalget hos gartneriene er alltid moro og i år ble en del av staudene på salg satt til å pryde blant annet inngangspartiet, istedet for i bakken.
Her er to sedum satt i den gamle kassa.



Murtorskemunn kan brukes til så mangt. Jeg har mye av den i steinbedet mitt, men den kan også brukes i kasse....




...eller i en jernurne. De små lilla blomstene er bare kjempesøte.








Sitrontimian har stor prydverdi, og i høst har denne bodd i en stor sinkkjele. Ja, det gjør den jo fremdeles. Stauder i krukker tåler minusgrader mye bedre enn sommerblomstene.




Deilig med helg, og været ser skikkelig bra ut også. Skal snart ut og gå en tur i den friske lufta. Kankje blir det litt raking også, og en kinotur med ungene er under planlegging. Ei riktig herlig helg til dere alle ønskes fra Trine!

søndag 26. oktober 2008

Marked og loppis!

Det er heldigvis en god del ting som gjør meg både oppstemt og oppglødd, og det å gå på antivitetsmarked og loppemarked er definitivt en av dem! Denne helga har vært en slik herlig helg, hvor jeg har vært så heldig å både vært på et høstmarked og et loppemarked. Jeg er ihuga interessert i gamle saker og ting, og storkoser meg når jeg får vandre rundt og kikke på en masse vakker nostalgi, og dessuten plukke med meg litt småtteri...

Koppen og skålen med rosa roser på var kjempesøt. Ingen navn eller nummer under, så det er muligens en etterlikning etter et mer kjent mønster som ligner. Jeg har flere skåler og tanken er å bruke dem som skåler under blomsterpotter. Kaffekoppen kan hende blir en kopp med telys i, like gjerne som til kaffe.
Den gamle Bibelen håper jeg å bruke kreativt, feks når gavekortene skal lages til jul.




Litt tekstiler ble det fra loppemarkedet, og dette lakenet i lyseblå og hvite striper er typisk slikt som tiltaler meg.
Skåla med fint relieff er også slikt som jeg er svak for. Når den i tillegg er helt hvit og engelsk, ja da må jeg bare ha!
Kjøpte et par søte hjerter i fattigmannsølv også. Julen banker jo snart på døra vår. Gleder meg til det!





Et hvitt sausevebb har jeg sett etter en stund. Det er kjekt å ha et nøytralt sausnebb, som kan bukes til alle slags serviser (ikke det at vi har så veldig mange forskjellige, men..) Mitt nyervervede sausnebbet er faktisk enda finere i virkeligheten, fordi det søte relieffet ikke synes på bildet.





Søte små skåler som er fine til dressinger, marinader, eller salatingredienser som ikke hele familien liker, som feta ost.
Jøtulpanna fra loppis er egentlig til å steke små lapper (eller noe tilsvarende), men jeg vil bruke den som en lyskilde i mørketiden med et telys i hvert hull.





Så til siste fangsten. Stråmønsteret fra Egersund er koselig, synes dere ikke? Jeg liker ekstra, ekstra godt når blåfargen er dus og lyseblå som her. Derfor ble det enda et sausnebb med hjem fra loppemarkedet i dag.


Årstiden byr på en del lystenning inne om kveldene, og en forholdsvis mild og tørr høst sålangt, gjør at hagen fremdeles kan gi buketter til små vaser eller mugger.

Små gleder som lyser opp i innemiljøet og er med å skape trivsel og hygge! Selvsådde Tusenfryd holder fortsatt koken, mens de små blå og bustete asters er ekstra kjærkommen fordi den ikke alltid rekker å blomstre før frosten kommer for fullt. Rosa er Astrid Lindgren i knopp og bak den står noen viltre timianranker.
Med disse blomstrene vil jeg få ønske dere ei god uke og takke for koselige kommentarer og gode ord! Dere fortjener alle en blomst! Klem fra Trine

torsdag 16. oktober 2008

Krans og andre hagegleder

Dagene byr fremdeles på gnistrende vakre høstdager, hvor fargene virker så skarpe og kontrastfylte. Atter en gang har jeg vært en tur ute i hagen og knipset litt. Det er noe med å feste det som betar meg til kameralinsa og fange øyeblikket akkurat der og da. Jeg har liksom fått et behov for å forevige det vakre som skjer i hagen. Spørs nok om det er bloggingen som har noe av skylda for det...

Som dette prydepletreet for eksempel. Det er et ungt Malus Kobendza plantet i for fire år siden. Om våren springer blomsterknoppene ut i ganske sterkt rosa blomster, og om høsten får det mørke røde små prydepler - i tillegg til bladverkets nydelige høstfarger.










Denne høye grasiøse skjønnheten er en Verbena bonariansis. Den strekker seg nesten halvannen meter over bakken og får plass nesten overalt, ettersom veksten er såpass spinkel. Klimaet her i Norge er dessverre litt for kaldt for at den kan overvintre (for det er egentlig en staude), men det hindrer meg ikke for å bruke den som ettårig. I bakgrunnen sees en vanlig malurt.







Jeg ble så inspirert av kransen som Helen hadde laget, så jeg plukket inn en god del av malurten min ,og satte meg ned og laget en krans av malurt. Ytterdøren trengte absolutt fornyelse, for det var så sommerlig med den rosekransen som hang der fra før.






Denne lille tua med Stjerneskjerm (astrantia major) har vært klippet ned på sensommeren, men reist seg på ny - og er faktisk vakrere enn noensinne. I ukesvis har den stått slik, så denne gangen synes jeg den var fortjent til å bli beundret og foreviget.









En anne staude som virkelig er en flott høststaude er denne vakre vinterastersen (Chrystantemum rubellum). Den er ny i hagen min, og sammen med oktoberbergknappen i bakgrunnen er den et fint syn nå om høsten.



I en kurv utendørs står en pelaronium med broket bladverk, slikt som jeg liker så godt.



Den blomstrer fremdeles tappert - selv etter et par frostnetter som har vært. Nå skal den inn for å overvintres til neste år.
Midtsommers blir blomstene litt for mørke rosa til at jeg er helt fortapt i den, da står sartere rosanyanser høyere i kurs for min del, men nå om høsten synes jeg den er flott.
Om noen vet navnet på denne pelargoniaen, vil jeg gjerne høre.



En av de store hagegledene for meg, er å kunne gå ut i hagen og klippe meg en bukett som jeg tar med inn og pynter opp innendørs med. Særlig nå som man ikke tilbringer så mye tid ute i hagen, er dette kjærkomment. Det å dyrke frem blomster så det monner ute i hagen, slik at man raust kan gå og forsyne seg av dem, og skape kos og hygge innendørs også - ja, det er en av mine hagefilosofier!






Denne består av malurt, helicrysum petiolare (jeg husker ikke det norske navnet) og selvdyrket hvit øvemunn. Det grå bladverket på helicrysum står ekstra godt mot hvite blomster, og er en må-ha plante i min største krukke på terrassen hvert år for meg.


Så gjenstår bare å ønske dere ei skikkelig god helg! Klem fra Trine



torsdag 9. oktober 2008

Dager med pusterom

Det kjennes så godt med noen dagers høstferie og litt mer tid til ungene, hjemmekos og blant annet blogging. Har hatt både venner og familie på besøk de siste dagene og det er såklart kjempetrivelig.







Når mørketiden begynner å banke på, synes jeg det er så hyggelig å tenne et stearinlys eller to og sette en gjærdeig (eller to). Jeg får god og ivrig hjelp av minstemann i huset, og i dag ble det både grove rundstykker med gresskarkjerner og tre brød.





Osteklokka var et varp jeg gjorde i går. Jeg er skikkelig fornøyd over at jeg kom over denne store og romslige osteklokka som virkelig er stor nok til å legge litt bakverk under. Derfor er det også store muligheter for at denne blir brukt når noe skal serveres og ikke bare står til stas, slik som husets to andre osteklokker stort sett gjør. Men osteklokker synes jeg er lekkert uansett, og jeg er kjempeglad i dem - nå tre i tallet.




Andre nyanskaffelser er denne melkemugga som jeg kjøpte i Krakow. Denne turen har vel vært en av de minst innbringende turene jeg har vært på når det gjelder interiør, men så tok jeg det kanskje igjen når det gjelder klær og sko, tenker jeg... Synes iallefall denne var søt, prisen var også søt (12 zloty - 30 kr) og dessuten passet den godt til mugga jeg hadde hjemme fra før.





Hagen er med fortsatt og her har jeg tatt inn Austinrosa Mary Rose og satt den i et lite glass på et emaljert fat, kjøpt på loppemarked. Kubbelys er tingen for meg om dagen, merker jeg. Levende lys er jo i det hele tatt temmelig viktig nå om høsten, og jeg har fylt lageret med flere nye elfenbenshvite kubbelys.




Jeg synes det er så moro å få tak i koselige ting til en billig penge. Den lille ildfaste formen kjøpte jeg i samme "jallabutikken" i Krakow for 6 zloty, alstå 15 kr. Håper jeg får brukt den fornuftig, som å gratinere mat og slikt, men kastanjenøttene som den mellomste gutten vår har plukket til meg, gjør seg også bra oppi denne.






Jeg vet jeg nevnte at det ble flere andre innkjøp på kjæresteturen vår enn til hus og hjem. Tenkte dere kunne få en kikk på de nye mørke brune støvlettene mine og et brunt heklet sjal som jeg kjøpte. Støvlettene er så blanke at de virker nesten svarte på bildet - jeg greide dessverre ikke å få til et bedre bilde. Disse støvlettene var i mine øynes spesielt kule fordi de er så høye foran at de reker helt opp til knærne. Jeg liker å gå en del med skjørt og tykke stømper, og da liker jeg godt høye støvletter til.






Guttene og jeg gikk en tur i skogen i dag. Sola var skarp og klar og naturen var strålende. Slike stunder er viktig for både meg og ungene. Godt å komme seg ut når været er så herlig og bruke tid sammen. Vi hadde en skikkelig fin stund med klatring i trær og gjemsel under busker.
Som mange vet er jeg glad i plukke planter utendørs og pynte med det innendørs. Dagens lille bukett ble plukket i skogen, blader i nydelige høstfarger og nyper fra villrosenes blomstring, og så tilført rosa Louise Odier fra hagen. Det ble en oppkvikkende og søt gladbukett som vi ser hver gang vi passerer gangen.











Bare litt koselig kveldstemning i høstmørket. Med ønske om fine høstkvelder fortsatt til dere som kikker innom her. Klem fra Trine


onsdag 8. oktober 2008

Kjærestetur til Krakow

Dette året her har bydd på flere internasjonale opplevelser og inntrykk enn jeg har kunnet drømme om. Sommerens Europatur til Frankrike hvor vi besøkte åtte land tilsammen var jo en storslått tur, og da forlanger man liksom ikke særlig mer. Men jammen var det mer i vente! Mannen min er bare helt rå av og til, og overrasket meg med storbyferie på bursdagen min. Yippie!!! Barnevakt, fri fra jobben - alt var ordnet.
I går kom min kjære og jeg hjem fra kjæreste- og vennetur til Krakow i Polen.
Vi var tre vennepar som reiste, og har hatt fire kjempefine dager i Krakow, til tross for at været ikke har vært like fint hele tiden som det vi ser her.




Utsiktsbildet av byen over er tatt fra tårnet (det blågrønne) i katedralen på Wawel slott.


For dem som har en viss interesse for arkitektur, er det ikke dumt å avlegge et besøk på Wawel slott hvis man er i Krakow. Eller om man bare liker å se estetisk vakre bygninger som ble reist i middelaldren.


Vi har kost oss skikkelig, slik seg hør og bør når man får muligheten til å reise bort noen dager med både gode venner og den man har kjær. Å rusle gjennom parken hører med til en av godene...
...likeledes å stoppe på en koselig skjokoladekafè og kjøpe det hjertet og ganen begjærer. Disse nydelige paiene, eplepai (nam - nydelig) og blåbærpai fikk man kjøpt til den nette sum av 4 zloty (kr 10) per stk.
På kvelden gikk ut og spiste hver kveld. Denne restauranten kan anbefales om man avlegger Krakow et besøk. Den har fått utmerkelse i Mitchelin guiden og maten var både billig og smakte fortreffelig.

Omgivelsene har såklart mye å si i en restaurant, og på restauranten Miod Malina hang en svær krans ned fra taket, pyntet med roser, mens en helt nydelig krans var prydet veggen. Vakkert synes jeg.

En kveld var vi innom denne puben, som het Absynth. Et herlig sted med nostalgisk sjel og karakter, og deilig jazzmusikk som skapte akkurat den rette avslappende stemningen.

Siste dagen hadde vi helt nydelig vær, og da vi satt og koste oss på en uterestaurant og drakk en god kopp kaffe, var dette utsikten min da jeg kikket opp på himmelen. Jeg vet jeg sa noe om å nyte øyeblikket akkurat nå, tiden går jo så fort (!).
Vel, nå er årets kjærestetur over for denne gang, men de mange gode minnene fra turen tar jeg med meg videre inn i høsten og vinteren.
En tur med kjæresten anbefales på det varmeste! Klem fra Trine