tirsdag 26. mai 2009

Tid til å nyte

Vi er faktisk inne i siste uka i mai allerede. Det er nesten ikke til å tro, tiden flyr så fort, og jeg greier nesten ikke henge med i svingene. Nå gjelder det å nyte, ta seg tid til å stoppe opp og se, sanse, føle, lukte og kjenne at våren er her og sommeren rett rundt hjørnet!


Våre ærverdige gamle og krokete epletrær er i blomst nå, og det er bare såååå vakkert et syn!




En gammel og beundringsverdig skatt er disse gamle trærne for oss. De utgjør selve grunnstammen i hagen og er selve symbolet for at dette er hage av god gammel årgang. Når trærne står slik oversådd med hvite blomster med sart rosa innslag på kronbladene, er det bare så inderlig skjønt!



Lykke er.....å kunne sette frem en hvitmalt benk under et blomstrende epletre! Denne benken som jeg av en eller annen grunn forbinder med Carl Larsson, derav navnet Carl Larrson benken, var en nyanskaffelse i fjor. Vel, den ble jo faktisk reddet fra søppelhaugen, tatt hånd om, slipt og malt hvit. Rart at noen vil kaste slike hyggelige møbler, sier nå jeg...





Noen andre søte hvitblomstrende planter er disse Bacopa sommerblomstene som står på benken i bislaget vårt. Det ser alltid litt ekstra frodig ut når plantene henger utover, og med kvistene fra ei hengebjørk over, blir det hele litt vilt. Vilt og vakkert!




Fin effekt med vakre levende planter mot rustikke potter.




Utenfor inngangspartiet har denne herlige rosa alpeklematisen startet sin blomstring. En kjempekoselig måte å bli ønsket velkommen hjem på!




Nærbilde av blomstene som står tett i tett. Denne planta står under takutstikk, får og trenger minimalt med stell og den får faktisk minimalt med vann også. Det må den stort sett greie å skaffe selv fra regnvannet. Men likevel gir den så mye tilbake. Ikke rart den høster mange beundrende blikk når man går forbi. For ei nydelig klatreplante som stort sett lever på luft og kjærlighet, er da virkelig ei plante å anbefale.



Ute i hagen står massevis av forglemmegei. Hver eneste vår de seneste årene har jeg hatt glede av disse yndige hjerteknuserne som sprer seg rundt i bedet, særlig ved terrassen. Sår man de to år på rad, vil de selvså seg etter blomstring begge årene og man får deretter blomstring hvert år. Forglemmegei er jo ei toårig plante som takker for seg etter andre året. Men heldigvis dukker den opp igjen i trofast i hagen årlig og sprer om seg med herlig vårglede. Så mye vårglede at jeg absolutt ikke vil være den foruten.



Lyseblå, små og søte mot den mer ærbødige narcissen "Mount Hood".





Disse ruteliljene (Fritilaria) har vært fast innslag i vårhagen en del år nå. Mulig jeg har gravd vekk en del av de små løkene, for bestanden begynner å bli vel liten, men til høsten har jeg tenkt å skaffe flere. De står fint i et teppa av sedum/bergknapp.



Det er storhetstiden for steinbedet i enden av hagen. Store flak med teppedannede steinbedplanter i ulike farger og nyanser brer seg utover. Vårfloksen er noe av det jeg har lyktes best med her, men også krypende timian og blåpute er ei god plante i slike omgivelser. Dessuten er det fint å variere med noen mindre busker har jeg funnet ut, og til og med en liten syrin står i denne beplantingen. Den man ser i hjørnet av bildet har stått her i alle årene vi har bodd her, og det virker som den kommer til å forholde seg ganske lav. Det er nok litt skrinn jord for den her, men ingen skal si den ikke blomstrer eller prøver å forevige seg ved å sette rotskudd!



Blåpute nevnte jeg som ei fin steinbedplante. Hvem kan vel nekte for det når man ser nøye på den slik som her?




Flekktvetann har jeg også sansen for. Så villig, lengeblomstrene og lite kravfull den også. Både det varigerte bladverket og den lyserosafargen på blomstene faller i smak hos meg, og siden den trives her i steinbedet er den et kjærkomment innslag blant de mer typiske steinbedplantene.



Da gjenstår å si at du (og jeg også) må huske å nyte det gode som hage og natur gir i disse nydelige maidager. Om man tar seg tid, er det jo masse glede og skjønnhet å hente i alt det vakre som spirer og gror rundt oss! Klem Trine

onsdag 13. mai 2009

Jentetur til København

Så er den årlige jenteturen tilbakelagt for denne gang, og mange hyggelige og morsomme minner har igjen blitt skapt sammen med gode venninner. Vi har hatt en fantastisk tur til København denne gangen også, med massevis av god mat, fine opplevelser, shopping av både klær og interiør, latter og et par svingom ble det faktisk også.
Vi har vært på denne jenteturen i så mange år nå og vi har skapt oss noen faste tradsjoner underveis. En av dem er å reise rett til Lyngby utenfor København når vi ankommer Danmark. I år hadde vi også med bilen over, så det var bare å gi signaler til GPS`en og sette kursen mot det fantastiske lille stedet som heter Lyngby.





Å, så herlig i Danmark! Der blomstret både syrin og prydepletrærne, og vi kjente oss helt oppglødde av alt det vakre vi så omkring oss.





Det var bemerkelsesverdig stille i Lyngby denne dagen, og så viste det seg at vi hadde råket på Bot- og bededagen i Danmark! Altså var alle butikker stengt overalt! Det var en skikkelig strek i regningen og det kjentes litt ugreit en stund, men heldigvis så hadde den herlige blomsterbutikken "De fire årstider" åpent i Lyngby. Når det meste annet var stengt kunne vi bruke god tid og plukke og velge og brake blant tusenvis av blomstrende herligheter. Dere skulle sett bilen vi hadde med - helt full av blomster! (Ja, man har en kvote med blomster, og den fulgte vi).





Blomsterbutikken i Lyngby er absolutt en av de store høydepunktene på turen, og med slike priser og utrolig utvalg, så blir vi rent misunnelige på innbyggerne i denne lille forstaden til København. Tenk å bo her og kunne kjøpe seg buketter med pioner hjem hver helg! Litt andre priser enn vi er vant til her hjemme i Norge iallefall.



Kafèbarene var også heldigvis åpne denne dagen. Vi spiser alltid lunsj i kafèbaren ved siden av blomsterbutikken, slik at vi kan nyte god mat og utsikten til alle blomstene samtidig. Sandwitchen jeg kjøpte med kylling, bacon, karrysdressing og grønnsaker smakte helt fortreffelig!



Hva gjør man da, når man har tenkt å shoppe hele dagen, men nesten alle butikkene er stengt? Vi bestemte oss for å gjøre det beste ut av det, og det greide vi godt. Vi hadde en deilig dag med cafe latte på en fortauskafè med sola som varmet i ansiktet, og vi ruslet rundt i en fantastisk park til en landbrukshøyskole i Fredriksberg (et annet lite tettsted like ved).
Bildet er tatt utenfor landbrukshøyskolen med nydelige prydepletrær i full blomst.




Et utrolig flott syn var disse tulipanene i blomst! En hvitblomstrete plante gjorde jobben som vakkert bunndekke mellom tulipanene.





Dere har sikkert ikke problemer med å skjønne at her var det deilig å rusle omkring for fire blomsterglade venninner.





Om kvelden var vi innom tivoli en tur. Koselig å rusle rundt der når det begynner å bli mørkt og kikke på alle tente lykter som henger i trærne. Interiørbutikken ved fontenen der inne er alltid flittig besøkt av oss når vi er i tivoli, men at det finnes en Lisbeth Dahl butikk der inne var nytt for oss. Hyggelig nytt.




Vel, selv om vi kom ned til helligdag og stengte butikker den første dagen, så ble det da med litt hjem denne gangen også.

Vel hjemme fra turen, satte jeg energisk i gang med å vaske terrassen før jeg fant frem mine nyervervelser og pyntet ute på terrassen med dem. Ny og koselig sommerduk kom på bordet, "osteklokke" i kurv som skal brukes som skygge både for mat og sarte planter på solrike dager, lykt eller blomstervase i kurv med pioner fra Lyngby. Stiklingen med pelargonium hadde jeg fra før da.



Pioner er bare skjønne!!! Gleder meg så til piontuene ute i hagen kommer i blomst. Jeg har 11 piontuer ute i hagen nå, men de fleste er temmelig unge planter og ikke så store enda, men likevel..





Herlig å få sommeren tilbake til terrassen!




I Lyngby hadde de roser i blomst allerede, og vi ble alle helt fortapt og kjøpte roser med hjem alle som en. Tenk å roser i blomst på terrassen før midten av mai! Vips, så er liksom sommeren her!

Jeg kjøpte vakre Jaques Cartier, en historisk rose (Portland) som er ganske herdig og remonterende. Mulig at den havner ute i hagen etterhvert, men foreløpig vil jeg nyte av rosene på nært hold ute på terrassen, så jeg har plantet den i en koselig sinkkjele som jeg kjøpte på et marked i fjor sommer.


Kjøpte ei søt lita lykt i fattigmannssølv og denne blir trolig å finne i et av hagens epletrær etterhvert. Blomsten til høyre er en nydelig liten fiol med de søteste små fiolblomster på sarte stilker opp fra den tette tua.




Store planter med lavendel i kurvpotter. Det ble to slike medlavendel og synes de er flotte, selv før blomstring, også dufter de jo så vidunderlig.







Den hvite vakre hortensiaen jeg kjøpte har jeg valgt å ha inne foreløpig. De nydelige blomstene passer fint mot den mer rå kurvpotta, og den er et syn som må nytes!





Har altså hatt en herlig tur til København igjen, og nå er det bare å starte sparingen på nytt til neste år og neste jentetur med båten over til vidunderlige Danmark!
Ha det fint!!! Klem fra Trine

tirsdag 5. mai 2009

Plantebordet i ny drakt

Det å bruke slipemarskin på møbler er ikke akkurat det jeg synes er kjempegøy. Heller det motsatte kan man si. Men i påsken hadde jeg såpass med overskudd at jeg gøv løs med slipemaskinen på det gamle plantebordet jeg har fått av faren min.







Før: Plantebordet var temmelig malingslitt, men det var sjarmerende også. Dette bildet var fra april i fjor.





Nå: Så ble det hvitmalt, vet du, og jeg skjønner det nok om du synes bordet mistet litt god gammel sjarme. Samtidig er jeg likevel fornøyd med resultatet og synes det er godt å få det gjort, har følt at bordet trengte en overhaling ganske lenge. Jeg har gjort etter alle kunstens regler: Først to strøk ovatrol olje (båtolje - fin som grunning til utemøbler) og deretter tre malingsstrøk med utvendig vindusmaling, som også har fått en god dæsj ovatrololje oppi.




Plantebordet står på langsiden av uthusveggen og jeg synes det gjør utsikten fra kjøkkenvinduet vårt enda litt hyggeligere.






Så var det jo tid for å kjøpe inn noen små blomster som tåler ei frostnatt om det skulle komme. Jeg var så fornøyd med mine himmelblå stemor i fjor, så jeg hadde lyst til å ha noen i omtrent samme fargeskala dette året også.





Den lille kanna ble fylt med lavendel da jeg beskjærte lavendelen min. Ei lite knaggrekke har jeg også fått hengt opp på veggen.



Nærbilde av ei gammel rusten vannkanne, en emaljert bøtte og en kurv fylt med steiner som vi har plukket på stranda når vi har vært på ferie i Danmark.




Flekktvetann som jeg har fått av ei koselig hagevenninne passer fint i kassene på plantebordet. Etterhvert vokser den seg lengre og vil henge nedover de gamle trekassene. Det myker opp med levende planter mot de værbitte kassene.




Mange stemor må til når jeg skal plante i den store sinkkjelen og kassa under uthusvinduet. De er noen ordentlig søtnoser da!



Det er faktisk duket for årets jentetur til Kjøbenhavn igjen! Å, som jeg gleder meg! Vi reiser denne uka og forventningene er skyhøye. Skikkelig stas å ta en slik tur med venninner.

Takk for gratulasjoner på forrige innlegg, jenter:) Koselig!!! Ha fortsatt fine vårdager da, i hus og hage! Klem fra Trine