fredag 27. januar 2012

Ting faller på plass - så godt!

Alle som har holdt på en stund med oppussing og restaurering, vet at små ting har lett for å bli stående igjen, om man ikke tar det når man er i gang. Vi hadde store planer om å få gjort en del gjenstående ting på kjøkkenet vårt til jul, men så fikk vi hjelp i kjelleren og der var det masse som måtte tilrettelegges og ordnes for at arbeidskarene skulle få gjort sitt, og desember ble en svært travel måned med kjellerjobbing og istandsetting til jul. Så kom jo januar og det kunne fort blitt litt vanskelig å komme i gang med tenkte planer, om ikke det hadde vært for en liten happening (litt hemmelighetsfull) som skulle foregå hjemme hos oss. Da fikk mannen min en deadline, og som han sier selv, så jobbes det aller best under press! Og press ble det, men det resulterte i listverk rundt døra inn til kjøkkenet, og endelig fikk vi skaffet og, ikke minst festet diverse lysbrytere som har hengt og dinglet i måneder og år! Sukk, så godt....

























Heldigvis er dette med restaurering av vårt gamle hus et felles prosjekt for mannen min og meg. Vi er skjønt enige om det meste og samarbeider bra - med hver våre arbeidsoppgaver og arbeidsfelter. Vi er også begge svært bevisste på at det vi gjør, skal samsvare med opprinnelig gammel stil. Ingen snarveier her i gården, nei. Listverket her er kopi av orginalt listverk for sveitserhus og vi har fått laget et eget fresestål med de samme profilene og elementene i en ekte sveitserlist (fas, karniss og staff) hos en lokal bygdesag.
Rundt denne kjøkkenåpningen stod isolasjonen og gapte og den forrige kjedelige lysbryteren hang og slang i ledningen. Det kjennes bare så jublende flott når slike ting blir i orden. En ledning i stua som har vært løs i mer enn 2,5 år har også fått ny, nostalgisk bryter og er festet!!! Hurra!
























Og ikke nok med det! Men kjølerommet er nå ferdig, både utvendig og innvendig. Helt utrolig godt å ha fått et kjølerom til å oppbevare mat og drikke. Min kjære har laget hyller langs veggene og kjølerommet har plass til kasser med brus, kakebokser, frukt og grønnsaker for å nevne noe vi har her inne. Utvendig har en rund, nostalgisk dimmebryter til lysekrona over langbordet også kommet på plass, også den har hengt og slengt ei stund, så spør om jeg er glad!Ved siden av kjølerommesdøra skimter man nedgangen til kjelleren, hvor vi ikke er helt ferdige enda.
































Vi ønsket å få et spiskammerspreg på døra til kjølerommet vårt. Da mannen min kom over en vanlig kjølromsdør til sterkt nedsatt pris, slo han til og ville prøve å gjøre det beste han kunne ut av den. Opprinnelig var døra en utenpåliggende kjøleromsdør som handymannen min har kledd med panel (limt utenpå døra) og kantlist. Panelen er spesialhøvlet med gammeldags perlestaffprofil og døra er ble bygd inn i veggen, slik at det ser ut som et spiskammers. Mannen min (og jeg såklart!) er nå godt fornøyd med å ha fått til en unik dør til en tiendedel av prisen for en innbyggingsdør (møbelfrontdør) til kjølerom. Døra og kantlistene ble malt i en behagelig blågrå farge som spiller på lag med de andre blå detaljene vi har på kjøkkenet. Vi syntes det var fint å få inn litt farge i et såpass lyst rom. Den siste lille "touchen" var stålhåndtaket vi kjøpte på høstmarkedet i Vikingskipet for en tier.


























I helga feiret vi bursdagen til den yngste sønnen vår, som nå har blitt 7 år. Årene går så fort, litt for fort synes jeg rett som det er. Vi hadde et hyggelig familiebursdagslag her, til tross for at kjøkken og stue var fullstendig støvbelagt et par timer før gjestene kom. Det ble nemlig slik at vi hadde en som holdt på med sliping av gulvet i kjelleren akkurat samtidig med bursdagsforberedelsene. Heldigvis fikk vi feid over det verste før gjestene kom, og alle kunne sitte trygt uten å bli tilgriset og få luftveisproblemer pga støv....tror jeg. :-)

Jeg har fått så mange koselige kommentarer på den nye komfyren vår, og det er såklart veldig gledelig. Flere skriver at de er interesset i å høre hva slags erfaringer jeg gjør meg med den nye engelske komfyren, og jeg kan fortelle at helgens bakeprosjekter var vellykket. I forbindelse med vesleguttens bursdag har jeg fått erfare en av ovnens gode fordeler, da jeg kunne sette pizzaen til steking i det ene kammeret, mens sukkerbrødet stekte i det andre kammeret. Og kjente meg godt tilfreds! :-)











































Det er helg igjen og jeg ønsker alle dere en riktig fiiiin fredag og herlig helg!

Klem Trine

søndag 15. januar 2012

Komfyren fra England er her!

Jippi, den nye komfyren vi bestilte fra England er endelig ankommet Godager! Da vi fikk laget kjøkkenet vårt, ble det gjort plass for 90 cm bred komfyr. Det har vært i bruk siden februar 2011 og siden da har vi brukt vår vanlige 60 cm brede komfyr, med litt ekstra luft på begge sider. Etter massevis av undersøkelser rundt brede og nostalgiske komfyrer i både inn- og utland, bestilte vi i begynnelsen av oktober en engelsk kremhvit komfyr av merket "Leisure" via internett. Spenningen var derfor stor da vi for få dager siden endelig kunne plassere vår nye komfyr på plass og dermed nærmest fullende vårt nye kjøkken (noen få, småting står fremdeles igjen bla. fliser over komfyren).
























Markedet for komfyrer som oppfylte våre kriterier noenlunde, er ikke stort her til lands og er i såfall veeeeldig dyre. Utvalget i England er atskillig større og rimeligere. Vi ønsket oss en 90 cm bred komfyr med induksjon eller keramisk topp (denne er med keramisk) med nostalgisk utseende. Å bestille ovn fra England har heldigvis gått noenlunde greit, men det tok tre måneder fra vi bestilte til vi fikk ovnen. Det var lite informasjon og kundeoppfølging fra produsent underveis, og vi måtte skrive en del mailer for å få vite noe som helst. Ovnen var ikke en gang produsert flere uker etter at firmaet trakk pengene for varen (noe de gjorde temmelig raskt). Å frakte ovnen til Norge var ikke noen problem. Vi brukte postens tjeneste, Bring, de var klart rimeligst av alle vi undersøkte, og leverer på døra (kr 1600 for frakt må vel sies å være en god pris!).










Vår komfyr har tre kammere, en grill øverst, en vanlig stekeovn med varmluft og et skap (til høyre) som er kun varmluft. Jeg må nok venne meg til bruken av de små ovnene. Synes det var veldig uvant og upraktisk da jeg skulle lage knekkebrød her forleden og måtte bruke mange små rister (det fulgte ikke med plater, kun rister og et par langpanner) for å få til den samme mengden som jeg vanligvis baker. Håper jeg synes det går greiere etterhvert. Skjønner ikke helt hvordan engelskmenn gjør det når de baker boller, rundstykker o.l. Mulig de ikke lager så store posjoner som jeg, for når jeg baker gjærbakst, lager jeg mye når jeg først er i gang. Fordeler med å dele komfyren inn i kammere kan være at man fint kan bruke et kammer til å steke middagen, mens et annet rom steker feks. kake samtidig. I tillegg tar det kortere tid å varme opp stekeovnen da rommene er såpass små.












































I flere år har vi planlagt å skaffe oss en slik ovn, og det kjennes såklart herlig å få dratt i land prosjektet. Veldig lite typisk norsk denne ovnen, men vi synes den passet godt inn og er ikke rent lite stolte av vår nyanskaffelse!




Tar gjerne i mot om noen har innspill eller erfaringer i bruken av komfyrer med små kammere.

Ønsker alle som titter innom her ei riktig god uke! Takk for alle koselige kommentarer jeg får av dere også. De varmer skal jeg si dere. :-)
Klemmer fra Trine

lørdag 7. januar 2012

Snøvær og stuekos

Det har vært en ruskeværlørdag med litt blåst og snøvær. Jeg var bestemt på en tur ut, og har gått ei god trimrunde og tatt en liten sparktur med de to yngste gutta mine. Når man er ordentlig kledd, er det bare godt å få litt frisk luft og komme inn igjen til vedfyring i stua med friske kinn. Deilig å kunne være inne, tenne stearinlys og sysle litt rundt i huset noen timer.
Jeg har ikke begynt å kjøpe vårblomster enda. Bomstrene jeg har etter julen duger så lenge, noen av mine amaryllis er fremdeles i blomst, mens denne på stuebordet ennå ikke har rukket å folde ut sine store, snøhvite kronblader.























Et brunt lys og kastanjenøtter ei en søt, gammel stettskål gir lun og rustikk vinterstemning. Sukkerklypa i sølv kjøpte jeg på en auksjon i høst.

































































Det søte trehjertet som henger på vindushespen fikk jeg som en overaskelsesgave av ei god venninne til jul. Kjempekoselig!
Amaryllis er utrolig vakker, også som stilkblomst, og gjør seg godt i krystallvasen. Den vakre vasen fikk vi til bryllupet vårt for snart 19 år siden, og har vært masse i brukt gjennom årene.













































Jeg har funnet frem igjen boka " Franske fornemmelser på nordiske vis" og bladd litt i den. Det er jo så masse nydelige bilder i den og boka er veldig delikat. Et lite strikketøy har jeg også som jeg koser meg med i stunder med TV-titting. Det blir nok et koselig lite kjøkkenhåndkle til slutt, tror jeg. Det er tynt garn og tynne pinner, så arbeidet vokser ikke så fort, men så er ikke prosjektet så uoverkommerlig heller da.

























Nå skal min kjære og jeg nyte siste rest av lørdagskvelden. Det er duket for en film og da skal strikkepinnene svinges litt.

Ha ei god helg videre og noen fine januardager fortsatt!

Klemmer fra Trine

tirsdag 3. januar 2012

Julehjem ut - vinterhjem inn

Det er ganske rart til å være meg, men jeg er i gang med å rydde ut jula allerede. Det er allerede til meg å være, for jeg er så glad i jula, og har aldri vært spesielt ivrig med å kvitte meg med den. Men nå kjenner jeg at det skal bli fint å tone julen ned, og nøytralisere mer i heimen. Jeg kjenner meg inspirert etter å ha hatt juleferie og vært mye hjemme med familien, kost meg og tid til blogging. Det er deilig å kjenne på den gode følelsen som inspirasjon gir, det gir meg energi og skapertrang. Jeg ønsker i tida fremover å prøve å skape et lunt og hyggelig vinterhjem i det gamle sveitserhuset vårt, men vårlige innslag ønsker jeg selvsagt velkommen. Det må til nå som vi går mot lysere tider igjen. Jeg valgte å beholde kvisten og noen av hjertene som henger på den i det brede vinduet i allrommet, og tenker hjerter i fattigmannssølv like gjerne kan være brukt i et vinterhjem som i et julehjem. Som et friskt innslag ble den fargerike buketten med tulipaner vi fikk av hyggelige lunsjgjester i romjulen.

























































Nå ønsker jeg meg mer snø, slik at vi får skikkelig vintervær her. Vi har snøvær og mildvær om hverandre, så noen stabile blå grader på gradestokken hadde vært flott nå.


















Nå har vi nesten et helt år foran oss, helt ubrukt. Skal bli spennende å se hva som vil skje i løpet av året. Jeg har en positiv forventning. Det gjelder å gripe hver en dag, og prøve å gjøre det beste man kan ut av den. Er så takknemlig for at jeg har det så godt, og har så mange som jeg bryr meg om, og som heldigvis bryr seg om meg tilbake.


Håper du har en skjønn dag!
Beste klemmer fra
Trine