lørdag 28. juli 2012

God sommermat

At god mat og godt samvær er viktig, er vel noe mange av oss kan enes om. Det er hyggelig å lage i stand noe ekstra god sommermat av og til, og aller helst kunne nyte den ute en lun sommerkveld. Her om kvelden var en slik kveld at det gikk ann. Ei god venninne og jeg laget en deilig pai med smak av spekeskinke og rucculasalat. Så kunne vi sitte å kose oss på terrassen utover kvelden. Herlig! Det er så kjempekoselig å gjøre slike ting. Man burde absolutt gjøre det oftere.



Her er pai med en salat til og cremet balsamico som dressing. Deilig!!!!





Har du lyst til å lage pai en dag? Oppskriften byr jeg på her:

SOMMERPAI MED SPEKESKINKE

Paideig:
3 dl hvetemel
150 g smør
2 ss vann

Fyll:
4 egg
3 dl rømme
2 løk
1 tomat
100g ost
salt og pepper
Topping:100 g rucculasalat
75 g strandaskinke
1 tomat

Lag paideig. Trykk godt opp på kanten. Prikk bunnen med en gaffel. Forstek på 160 grader i ca 15 minutter.
Bland egg og rømme. Skjær løke, stek i olje, tilsett tomat i terninger, salt og pepper (vi unnlot å steke løk og tomat, så det går også bra).Ha blandingen over bunnen, hell over eggeblandingen, og dryss revet ost over.
Stek paien i 30-35 minutter til den er gyllen. Dander ruccula, spekeskinke og tomatskiver på toppen før servering.
Bon appetit!

(oppskriften finnes også på Rema  1000 sitt oppskrifthefte for juni)



God sommermat kan man lage, uansett  hvordan været ter seg. I dag har det vært en trøstesløs regnværsdag her på Østlandet, men ryktene sier at vi skal få se sola et par dager fremover nå. Det hadde vært supert!

Ha ei fortsatt god helg alle dere!

Klemmer fra Trine

torsdag 19. juli 2012

Noen av hagens roser - albaroser især

Sommeren skrider fremover og roseblomstringen er på topp i hagen min. Roser er et must for meg og jeg har så mye glede av dem. Det å se rosebuskene mine stå der i full blomsterskrud, gå rundt og lukte og plukke med meg noen til å ha inne også.
Klatrerosa Lykkefund er et nytt bekjentskap i hagen her på Godager. Jeg kjøpte den på hagehistorisk marked på Sveinhaug gård høsten for to år siden, og det er først denne sesongen den byr på blomster. Den blomstrer til gjengjeld rikt med massevis av både blomster og knopper, noe jeg vet er typisk for denne. Det lukter mildt av honning av blomstene, og jeg synes den er riktig søt der den ivrig er på vei oppover mot epletreet ovenfor.

 




Jeg har noen få Austinroser i hagen min. Noen har gått ut da Austinrosene ikke er av de herdigste, men jeg MÅ liksom bare ha noen av dem, så jeg gir meg ikke. Jeg har alltid Mary Rose og nå har jeg også flere eksemplarer av  den  hvite Winchester Cathedral, et par Abraham Darby og skjønnheten under er Eglantyne. Den står på hjørnet ved terrassen og synet og lukten av den nytes stadig.




 ALBAROSER
 Så var det albarosene mine. Jeg er svært betatt av disse delikate prestegårdsrosene og kunne ikke unnvært å ha disse helt spesielt yndige og bedårende sjarmørene i hagen min om sommeren. Se bare på søtnosen på bildet under. Noe så fantastisk?! Dette er Felicitè Parmentier som jeg har plantet tre ekemplarer av. Jeg er helt nødt til å kunne ha så mye av denne at jeg bare kan plukke inn bukett etter bukett.





 Rosebusken Felicitè Parmentier sammen med en astilbe.






 En annen albarose som jeg nevnte i forrige innlegg at står mitt hjerte nær, nemlig Maidens Blush (det gjør visst de fleste rosene jeg har i hagen...) Denne har vært en trofast følgesvenn over mange år nå og byr alltid på masse nydelig sart rosa blomsterberuselse om sommeren.








Albarosen med det lange navnet Madame Legras de St. Germain. En nydelig ren hvit fornem madam med lite torner og utsøkt duft. Alle albaroser dufter forresten utsøkt, alle utenom Hurdalsrosa eller Moelvenrosa, om du vil. Det er den eneste albarosa som ikke har duft, ellers lukter de nydelig alle sammen.
Min Madame Legras de St. Germain velter seg litt utover hagestien, og ei grein står støttet opp med et gammelt greip. En litt annerledes og sjarmerende blomsterstøtte til ei flott dame.





Neste albarose jeg byr på er Celestial. Den er også sart rosa,  dog i en annen nyanse og heller ikke så fyllt som de andre albarosene jeg har vist. Når Celestial er fullt utsprunget, kan man se de gule støvbærerne i midten. Jeg har hatt min Celestial i omkring 7-8 år nå, og den er en ganske stor og omfangsrik busk. Her vokser de med stormarikåpe som nærmeste nabo.




 I forrige innlegget mitt viste jeg roseblomstringne på roseringen i hagen min, men det skader vel ikke å se et par bilder av de nydelige rosene i dette innlegget heller. Albarosa Dronningen av Danmark utgjør hovedblomstringen på roseringen og er den rosen som er brukt til å vokse rundt i en halvsirkel rundt den brosteinsbelagte ringen. Jeg satt her nede helt alene og hadde lunsj her en dag da sola varmet godt. En herlig stund å sitte midt i de deilige duftene og bare nyte synet av det vakre rundt meg. Jeg hadde med meg blader som du ser, men hvem trenger vel blader å se i når du er omgitt av så fantastiske skjønnheter i levende live? Bladene ble bare liggende og jeg hadde stor glede av å sitte å bare studere blomstene, hvordan de gynget litt frem og tilbake i den milde brisen, og ikke minst lukte på duftene som de gav fra seg. Slike stunder er til  å gjemme i hjertet. 




 Maidens Blush byr også på rik blomstring nede på blomsterringen, sammen med remonterende roser som Louise Odier, Mary Rose ogTherese Bugnet.



Maidens Blush (1 stk), Dronningen av Danmark (6 stk), Hurdalsrosen (1 stk) (ferdigblomstret og ikke vist i dette innlegget), Celestial (1 stk), Madame Legras de St. Germain (1 stk), Felicitè Parmentier (3 stk) - i alt seks typer albaroser  og 13 rosebusker fra albafamilien i hagen. De er uunværlige alle sammen og jeg bare så glad i dem alle. Roser i hagen anbefales, ikke minst de herlige historiske albarosene er herved anbefalt på det sterkeste videre til deg. Mer lettvinte roser får du ikke. De byr på så utrolig mye glede og krever så lite igjen. Litt beskjæring (ikke for mye da mister du blomstringen det året) og gjødsel på forsommeren er det som skal til. Ellers klarer de seg stort sett selv. Helt herlige roser!

Entusiastisk rosehilsen fra Trine

mandag 16. juli 2012

Roseringen i blomst

Jeg har et sted i hagen som kalles for roseringen. Her vokser albarosa "Dronningne av Danmark" rundt i en halvsirkel, rundt en steinbelagt  sirkel med hagemøbler i midten. I år har vi middelhavsblått kafèsett stående her, da den gamle hagebenken som har stått her en del år, ikke greide seg mot tidens tann lenger. Den nydelige blåfargen på møblene står fint til vakre, duse rosanyanser på rosene rundt.




Dronningen av Danmark er ei utrolig fin rose. Den lukter himmelsk, en vakker rosafarge med mange fylte kronblader. En del torner har den, men det har jo mang ei rose. Ei frisk, herdig og god gammeldags, prestegårdsrose, anbefales om du ikke har den. 














I utgangspunktet skulle




I utgangspunktet skulle hele roseringen bare inneholde roser, og slik var det også de første årene. Men så opplevde jeg at noen roser gikk ut pga harde vintrer, og roseringen så ikke alltid så frodig og fin ut som jeg ønsket. For et par år siden plantet jeg inn noen få stauder innimellom rosene, og noe har også funnet veien dit på egenhånd, som moskuskattosten som synes her både i hvitt (til venstre) og i lyse rosa (høyre og  nederst i det venstre bildet er den visst også med). Ellers har jeg satt noen mørke valmuer inni blant rosene av sorten Black Peony, som jeg synes gir flott kontrast til de lyse rosene og staudene for øvrigt.  I det høyre bildet ser man porten vår i bakgrunnen.

.






















En av rosene som vokser her er bourbonrosa Louse Odier. Den har også en vidunderlig duft, og er ei rose jeg har et sterkt forhold til og bare må ha i hagen. Jeg hadde en gang tre store eksemplarer, men et par harde vintere tok dem alle, så i fjor begynte jeg på nytt og kan igjen nyte de herlige, runde og sjarmerende rosene. Dette var yndlingsrosa til Sigrid Undset, og jeg har ikke problemer med å skjønne det. Den er absolutt en av mine favoritter også. I bildet til høyre synes stjerneskjerm i forgrunnen av valmuene  Black Peony og lekestua vår i bakgrunnen.












Stjerneskjerm, valmuer, moskuskattost og roser i skjønn forening på roseringen. I forgrunnen   vokser en av mine andre yndlingsroser; nemlig albarosa Maidens Blush. Den er helt bedående vakker med sine uskyldige blek rosa fylte blomster, som lukter bare så utrolig godt.!






Masse knopper har jeg på rosene enda, og det betyr jo mange blomster i vente. Jippi! Får håpe det snart har regnet fra seg, slik at ikke knoppene råtner vekk. Det har stort sett gått bra til nå, men noen råtne knopper og blomster har det blitt.
Det er et vakkert skue når roser og stauder vever seg slik inn i hverandre i harmoniske fargenyanser. Jeg koser meg med synet og gleder meg til fortsettelsen  av blomstereventyret!



Håper det blomstrer godt hos deg også. Jeg har mer blomstring å vise fra hagen, både fra roser og stauder. Det kommer nok om noen dager. Ha en toppen dag videre så lenge!

Klem Trine


mandag 9. juli 2012

Er det mulig?

Det er fantastisk å vandre rundt i hagen og plukke inn favnen full av vakre og svære pioner. Tenk at det faktisk er mulig å høste noe så slående oppfriskende fra egen hage! Jeg synes det er utrolig herlig å kunne komme inn fra hagen og sette frem en slik bløtkakebukett som resultat fra hagerunden. I disse dager kan jeg klippe av pioner med god samvittighet. Det har jo regnet i bøtter og spann, og de store, tunge pionhodene har veltet og lagt seg mot bakken, til tross for forsøk på å støtte dem. Her synes pionene Sarah Bernard, Raspberry Sunday, men den mørkeste vet jeg ikke. Det er en gammel pion jeg var så heldig å få av en lærer til min mellomste sønn.






På lørdag var jeg med moren min på en liten handletur, og kom hjem med litt pastellfarget smågodt fra blant annet Green Gate. En liten duk med det skjønneste mønster og farger, og et par sommerlige kopper fra Udesen Danmark som jeg synes var lekre til. Med et par-tre pioner i koppene, ble det plutselig litt nytt og koselig på langbordet. Det er jo ikke så mye som skal til, før man kjenner at det blir litt forandring, og de herlige rosa- og blåtoner gir en god sommerfølelse på kjøkkent.




































For meg er sommeren den desidert fineste tiden på året - selv med kragebeinsbrudd. Jeg har stort sett rolige og gode dager. Jeg pusler og stuller litt ute og inne, koser meg med gutta mine, blomster, lesestoff om hage og interiør, og leser bøker. Et kjempekoselig kafèbesøk på Skafferiet på Helgøya har det blitt de siste dagene, et par små handleturer i interiørbutikker og en båttur med familien på bølgan blå (vi har kjøpt oss en liten båt til hyggelige båtturer på Mjøsa. At vi fikk motorstopp der ute snakker vi ikke om...nybegynnerproblemer... ).   :-)

Takk for gode og hyggelige hilsner dere skriver til meg på bloggen min. Jeg setter veldig pris på alle kommentarene jeg får fra dere.
Håper du har det bra der du er, i sol eller regn.

Sommerklem fra Trine