søndag 31. august 2014

Gammelt & nytt i heimen

Det er lenge siden det har kommet noe fra innsiden av huset nå. Jeg har jo nesten ikke vært innendørs i sommer, og blogginnleggene har båret preg av det og dreid seg om hageliv.
Kalenderen sier aller siste sommerdagen, og det kjennes kanskje litt vemodig, men mest greit. Denne uka vendte sola tilbake igjen etter ei uke med surt vær og regn, og vi har dager med behagelige og gode temperaturer.
Interiøret hos meg er stadig lyst og lett, og dette gamle fatet fra Egersund har vakkert og sommerlig blomsterdekor. Ei venninne og jeg var innom en bruktbutikk på Lena tidligere i sommer, og der var jeg så heldig å finne det som for meg ble en godbit.


 




Nydelige pasteller sammen i nyanser av rosa, lyseblå, grønt og hvitt. Den lille duken er en brikke fra Greengate som minner om den varme, glade årstiden, og spiller på lag med mitt nyinnkjøpte Egersundfat. Klaser med rosa pelargonium er jo fint til det meste.






Disse fargeglade og sommerfriske boksene falt jeg for da jeg fant de i en interiørforretning i sommer. Makan til deilige kakefristelser, livlige mønstre og farger, man må jo nesten smile når man ser de. De blåmalte stolene rundt langbordet vårt harmonerer det vakre blå, og boksene har vært med å gi både livlig fargepreg og gladpreg på kjøkkenet denne sommeren.








Det har blitt en del anskaffelser de siste månedene, jeg har vært på flere markeder og fartet hit og dit. Det kommer nok litt etter litt her på bloggen, men denne grønnmalte skuffen ble satt frem umiddelbart etter at den kom i hus.




Den lille skuffen tiltalte meg med sin sjarmerende og slitte grønnmaling, den lille søte knotten, og den fine profilen nederst. Den får stå på speilbuffeen i allrommet en stund, men blir nok flyttet litt rundt i huset med humør og årstid
.






September står for døren, og jeg gleder meg. Høsten er nå velkommen, og med den bursdag, hyttetur, og vakker natur i varme farger - både uteliv og innliv i skjønn forening.

Ha det så godt!
Klem fra Trine



onsdag 13. august 2014

En liten hagvandring?

Søndag hadde vi åpen hage i forbindelse med Hageselskapets 1000 Åpne hager 10. august. Jeg er så glad for å kunne si at det ble at det ble en stor suksess! Dagen opprant solrik og fin som den siste dagen i rekken av fine solskinnsdager. Dagene som har vært nå etterpå har hatt øs pøs regn (dagen etter!) eller overskyet med et surt vinddrag.
Vi tror hagen på Godager mottok omkring 100 hyggelige mennesker denne søndagen, og det var smil og interesse å se overalt. Jeg skulle selvfølgelig ønske at hagen viste seg fra en mer blomsterrik side, det har jo vært så friskt og avstemt i fine fargenyaser, mens nå var det mest bladverk å se. Likevel opplevde jeg at mange verdsatte samplantingen, stemningen, sjarmen og så forbi det at bedene kunne inneholdt mer blomster, og vi fikk utrolig mange hyggelige tilbakemeldinger. En fantastisk vellykket og hyggelig hagedag!

Hagerunden vår starter ved lekestua. Vi har nok vært her før i et tidligere innlegg, men jeg synes denne kroken er et hyggelig innslag i hagen. Fylt flittilise i en gammel emaljert balje lyser
opp foran smijernsskoddene i bakgrunnen som vi kjøpte i Danmark for en del år siden.



Rosa "nestenroser" foran et lite epletre med grønne epler. Til høyre ser man den gamle gardintrappa som jeg liker så godt. Den er med å sette hygge- og nostalgistemning i eplehagen.



Sitteplasser, gamle vannkanner og annet hagestæsj kan man flere steder  hagen. Dekkstolen ruver godt og er fin i seg selv, og det er trivelig å sitte her med en kopp kaffe eller lunsjbrettet.



Det siste tilskuddet til hagen er denne herlige, gamle sykkelen. Den har tilhørt en eldre herremann som har drevet gartneri i Hamar, og nå kommer sykkelen han pleide å sykle på til heder og verdighet igjen, lettere henslengt mot lekestueveggen med en liten rosebusk som nærmeste selskap. Gleder meg til å se når rosene vokser til og  blomstrer mot sykkelskjermen. Det tror jeg blir et bra skue.




Ble hyggelig med sykkel i hagen, sant?



Før vi forlater lekestua (hvor vi for øvrig solgte kaffe, saft, cookies, gulrotkake og vafler på åpen hage-dagen) må vi jo få med oss trappa med bergknapp-plantene i terracottapotter med epler som tilbehør. Mørkerødtaktig bladverk på plantene mot dypt rosa blomster og mørke røde nedfallsepler fra hagen spiller godt på lag. Litt høstlig preg kanskje, men med det været vi har om dagen, skjønner man at høsten faktisk lurer litt rundt hjørnet.

















Litt bortenfor lekestua er også uttrykket sensommeraktig (jeg foretrekker det ordet).
Det mørkerøde bladverket hos blærespirea synes jeg er flott. Og det ble en fin pardans av det mørke røde sammen med den skarpe rosa fløyelsetjæreblomsten.
 

 


God sammenplanting med den gråbladede fløyelstjæreblomsten er også de grå kapslene fra de ettårige valmuene.





Borte ved terrassen har jeg plantet en svarthyll i ei sinkgryte, også den med mørkt bladverk. Og det som er litt artig er at den lille røde kløverplanta som jeg har over alt i hagen min, har selv funnet veien som bunndekke under svarthyllen. Og det med hell -de mørke røde nyansene ble jo riktig bra sammen. Den litt uvanlige svarthyllen ble for øvrig kjøpt på et hagebesøk hos Helen Fredholm i sommer.










 Øverst på terrassetrappa står nok ei gammel kanne i zink og ei terracottapotte med selvdyrket rucculasalat.





Videre rundt hagehjørnet har vi fått ordnet ei sittegruppe på skifterplassen. Bordet og stolene kjøpte vi på et loppis i fjor, og det var fint å få en sitteplass i den hvite kroken. Klatrehortensiaen sørger for litt frodighet og grønt oppover veggen og takrenna.





En hyggelig liten plass hvor man kan sitte når sola steker i hagen. Bak her er det skygge store deler av dagen, og sola kommer ikke  før langt på dag. 




Det er jo så moro å skape miljøer, og med noen hageredskaper, planter i bøtter og ei gammel brun flaske blir det litt mer enn bare en sitteplass. Tidlig i vår plantet jeg en forvillet storkonvall i ei emaljert bøtte, og den har klart den varme sommeren flott uten å forlange særlig mye. Kula med krystantemum byr på søte småblomster på den hellelagte plassen.
På bordet har jeg brukt min lille rødbladede kløver som jeg har lært i sommer heter håpløs. Men som en av mine hagegjester sa på søndag, lykkekløver er da et mye bedre navn. Jeg er hjertens enig!



Det var den lille hagevandringen denne gangen. Håper du hadde en hyggelig rundtur i sensommerhagen.

Nyt august, da!
Klem fra Trine







søndag 3. august 2014

Sensommerhage og invitasjon til åpen hage

Øs pøs regn denne søndagen, men det er nesten bare godt. Godt for hagen i allefall, og greit å kunne drive inne og pusle litt med god samvittighet. Er det fint vær, så er jeg blitt slik at jeg bare må ut.
Med tidlig vår og mye godt vær har blomstringen vært intens og praktfull, men plutselig var liksom hovedballet over i hagen min. Sørgelig for det har jo vært så masse herlig blomstring så lenge, men fullstendig rent bord er det da heller heldigvis ikke.







Dog kjentes et par nye blomsterinnkjøp nødvendig, og jeg har vært og anskaffet litt til krukker og kar. Skal jo snart være med på Hageselskapets 1000 åpne hager! Vel, mer om det etterpå. Som du kanskje ser, er det fylt Flittiglise som liver opp i den emaljerte baljen ved lekestua.




 Litt i sink og smijern, litt emaljert og trematerialer - og så plantene, litt grønt og litt rosa og lilla. 

 

 



















Den hvite syrinhortensaen er flott nå, og byr på hvite blomsterballer i hopetall. Herlig med noe som er frodig og blomsterrik etter at såpass mye har takket av for denne sesongen.  





















To roa skjønnheter som finnes i hagen min akkurat nå. Høstanemonen er nyanskaffet, og jeg angrer som en hund for at jeg ikke kjøpte flere. Den var på salg, og jeg burde minst tatt tre så fin som den er. Jeg får satse på at den trives godt her hos meg.

Søte, søte storknebben Geranium Sanguineum har blomstret lenge, og holder trofast på. Men så er jeg ganske flink til å knipe av storkenebbet som etter hvert kommer på planten når den er i ferd med å sette frø. Som takk holder den ufortrødent på og viser sine rosa små.






























Erteblomster hører med i hagen min hvert år. Jeg hadde mange frøplanter å sette ut i begynnelsen av juni, men var tydeligvis ikke flink nok til å passe på frøplantene mine for varm sol og vannmangel. Derfor passer  jeg imidlertid veldig godt på de nydelig erteblomstene som har greid å overleve strabasene, og som kommer med de kjærkomne blomstene sine. 






Denne planta er jeg alltid glad for å finne i hagen på denne tiden, og ikke minst lenger ut på høsten. Oktoberbergknapp er virkelig ei god og takknemlig plante, og om ei stund står den med rosa flotte blomsterskjermer og som pynter opp både i bedet og inne i vaser.


Neste søndag, den 10. august arrangerer Det Norske Hageselskapet 1000 åpne hager rundt om i hele landet. Du kan gå inn på hageselskapet.no for å se om du finner noen åpne hager i nærheten av der du bor. Om du har lyst og mulighet er du hjertelig velkommen inn i min hage, jeg åpner hagen for første gang på denne måten i år. I så fall må du ta en kikk på denne klematisen som heter Summer Snow. Den er veldig fin i prydepleteet i yndlingsbedet akkurat nå.







Jeg har åpen hage fra kl. 11-16, og selger kake, vafler, saft og kaffe, samt noen billige planter. Blant annet denne ville oreganoen, bergmynte som både er humlevennlig og fin å bruke til mat, buketter og som tørket.
Ser da virkelig ut som om denne humla storkoser seg! :-)



Humler, bier og ikke minst sommerfugler i min mage med tanke på denne dagen, men gleder meg også masse, masse!

Det lille småbruket Godager ligger ca 5 km øst for Hamar sentrum.
Kanskje sees vi?!
Send meg en mail på trinefredrikke@gmail.com eller se hageselskapet.no.

Klem fra Trine