torsdag 2. desember 2010

En annerledes førjulstid

Det er jo desember og julemåneden. Så herlig - tross alt. Julen er jeg så glad i, først og fremst budskapet om hvorfor vi feirer jul, men også all gleden, syslene, pynte og gjøre det fint, tenne lys i mørket, bake kaker med venninner, samle venner til julegrøtmiddag, forventningene til julehøytiden... I år blir førjulstiden helt, helt annerledes.Vi holder på her i huset til gangs. Kjelleren har tatt form under huset og vi har fått ny grunnmur rundt hele, fått fjernet gjennområtne gulvbjelker under huset som med tiden ville blitt katastrofalt for vårt kjære hus.


Utvendig ser du at påbygget har begynt. Det ser nok ikke så fint ut enda, men når panelen kommer på, blir malt hvitt og vi får rekkverket på toppen, blir det flott, det er jeg overbevist om.

I høst da vi har holdt på i kjeller og med tilbygget, så for det meste ut som vanlig ut innvendig (utenom at vi har brukt glassverandaen som inngangsparti noen uker i høst), men nå er vi midt oppe i den innvendige omveltningene også. Plutselig måtte alt skje av forskjellige grunner, og vi har gått inn i ei meget spesiell førjulstid. Her er gulvet i spisestua revet opp og nytt bjelkelag må legges.
Gjennom bjelkelaget ser man den fine tegelsteinsmuren vi har fått satt opp i kjelleren.

Nå er sponplatene lagt i det som har vært husets spisestue. Den grønne panelen er den gamle opprinnelige panelen som vi nå velger å bruke når vi skal lage stort allrom av kjøkkenet og spisestue. Tusenvis av spikerhull må sparkles og en del panelbord må byttes ut, men vi synes det er så fint å kunne bruke noe av det som har vært her opprinnelig. Gjøre det vi kan for å føre videre husets sjel, det som hører til her i huset fra 1916, ta vare på det og bruke det om igjen.


Så var det kjøkkenets tur. Her er et par kjøkkenbilder av et hyggelig, men skrøpelig Noremakjøkken som var nytt på tidlig 60-tallet.

Vi har jo restaurert vårt gamle sveitserhus siden senhøsten 1995, men kjøkkenet ble bare malt dengang, fikk furu benkeplater og nye knotter og brukt som det var. Nå er tiden her til å få et mer funksjonelt og praktisk kjøkken, men med sjarmerende landlig stil.


Forrige fredag var siste dagen med kjøkkenet inntakt og jeg fikk bakt 100 rundstykker til julefrokostene og julelunsjene, og så måtte kjøkkenet ut! Pakke, bære, rive. Slik gikk helga.

Veggen mellom kjøkken og spisestue skal fjernes helt, men en tung ståldrager måtte inn først og holde bæringen oppe.
Slik ser det ut i dag. Vi begynner å ane konturene av allrommet, selv om vi mangler de kvadratmeterne som det nye tilbygget gir.


Også på kjøkkenet måtte vi rive helt opp. I dag har vi fått nytt bjelkelag her også, og vi får etterhvert nye gulv med vannbåren varme. Det skal bli godt, vi som alltid har hatt så glisne og kalde gulv om vinteren.Som du skjønner er det en annerledes førjulstid for oss her i familien. Kaldt er det om dagen, noe vi får merke godt med åpne gulv. Det er den flotte, svarte rundovnen som redder oss med god varme når vi fyrer.
Det er meningen at vi skal få nytt kjøkken til jul (!). Det er spennende og veldig arbeidsomme dager vi har foran oss, og jammen har det vært ei slitsom periode vi har lagt bak oss også. Men vi tror vi får et veldig bra og praktisk hus når vi kommer i havn med dette prosjektet.
Og om førjulstida ikke kan sammenlignes med den gode førjulstiden som jeg er så begistret for, så biter vi tenna sammen her og vet at slik blir det i år, men til neste år DA....
Håper du kan nyte den herlige tiden vi er inne i. Ha ei god førjulstid! Jeg skal komme tilbake med oppdateringer på hvordan det går her etterhvert. :-) Klem fra Trine


11 kommentarer:

Natalie sa...

Hei!
Håper virkelig at dere kommer i mål til Jul :) Gleder meg til å se resultatet!

~Natalie~

Mitt hvite hus sa...

Herlighet...litt av en jobb... men det blir nok råfint når dere er ferdig...

Kjempeflott hus dere har...

Ønkser deg en fin fin kveld..

klemmer )=)

Trefemtien sa...

Noenlunde slik ser det ut hos oss og akkurat nå... Slitsomt når det står på, men så blir det jo fantastisk når man kommer i mål! Jul blir det vel uansett...:) Lykke til videre! Jeg krysser fingrene for at dere får kjøkken i tide:) Hos oss er det trappen vi håper å få i hus før julaften...

Trefemtien sa...

Hei igjen:) Så hyggelig med kommentar fra deg hos meg og:)
Vi har vel bodd vekke ca. en måned og er veldig heldige som har muligheten til det siden mine svigerforeldre for tiden er bortreist:) Vi hadde ikke kunnet bo der nå da alle gulvene blir tatt og vi ikke har trapp, så krysser alle fingre og tær for at det blir klart..:) Vi bygger ikke nytt hus, det er originalt en gammel hytte fra 1930-t. Den var i veldig dårlig stand da vi overtok, så for 4-5 år siden rehabiliterte vi den. Og nå bygger vi på en ny del i tillegg til en del oppussing i gamle delen da vi trenger større plass.

Ha en fin helg, håper byggingen går i et forrykende tempo:)

Monica fra Koseleg sa...

Hei Trine! Du vet hva de sier: den som venter på noe godt venter aldri forgjeves! Dette blir kjempebra-helt sikkert! Ønsker deg en god førjulstid trass i kaoset nå- tenk så deilig med nytt kjøkken til jul! Lykke til! Gleder meg til å se resultatet! Mulig jeg kan ta med noen ideer fra deg når vi skal til på kjøkkenet en gang vet du! Klem fra Monica!

ANETTESHUS.COM sa...

Oj, oj!! Her skjer det ting!! Så spennende da, Trine!! Det blir sikkert flott når det blir ferdig ... men jeg forstår veeeeldig godt at det må være slitsomt mens det står på! Sikkert mye jobb!?

Håper allikevel at dere får en stemningsfull og fin adventstid:)

STOR klem
ANETTE:)

p.s. Gleder meg til å følge byggeprosessen:)) Så gøy med nytt kjøkken da?!

liven sa...

Heisann!!
litt av et prosjekt dere holder på med.....men tenker det kommer til å bli kjempefint!!
Gleder meg til å følge med videre!!
Ønsker deg en koselig førjulstid...tross alt :o)

Klem!!

Tone sa...

Å som jeg kjenner meg igjen i bilder og tekst! Det er gøy med slike prosjekt, men slitsomt! Krysser fingrene for at dere kommer i mål med kjøkkenet til jul!
Legger meg til som følger - dette må jeg bare se videre :-)
Varme hilsener fra Tone

Shabbylishious sa...

Heisann. Fra den ene bloggen til den andre hoppet jeg og jeg fant deg. Både hus og hage is samme bloggen. Me like. Ser du leser mange hagegalses blogger er du der du også?
Fantastisk hus du har. Kikket selvføælgelig på hage etikketten din og fikk helt vondt i sjela når det store gravemonsteret gravde opp rundt huset ditt.
Hilsen Line-Cathrin ( Lineca)

liven sa...

Hei Trine!
Innom for å ønske deg en fin 4.søndag i advent!
håper du klarer å kose deg litt midt i oppussingen :o)

Stor klem!!

Anonym sa...

Stort prosjekt! Lykke til med å komme i hus til jul.