søndag 22. februar 2015

Hytteliv og selvlagde lys

 I høst var vi så heldig å få kjøpt ei lita hytte. Den er sliten og trenger sårt hjelp etter åresvis med forfall, men den er også veldig søt og grom i våre øyne. Vi er utrolig glade for å ha fått et eget sted å reise til og være sammen som familie. Vi har vært på hytta noen dager i vinterferien. Denne siste helga har jo bare vært en drøm av et vintervær - skikkelig påskevær og det er jo da man skulle vært på hytta. Men jeg skal ikke klage, da vi var der den forrige helg hadde vi både pent og overskyet vær. Hvit natur med frost og snø er vakkert om det er sol eller ei, og jeg koser meg veldig  med å gå på skiturer i vinterlandskapet.

En av dagene hadde så nydelig solnedgang. Heldigvis hadde jeg kameraet klart og kunne forevige den vakre himmelen. 


Visste du at det gikk ann å lage lys av appelsinskall?
På hytta vår har vi hverken vann eller strøm, og behovet av stearinlys er stort. Ei god venninne lærte meg å lage lys ved å dele et appelsinskall i to. Vi fant ut at det er lurt å skjære opp rundt med en kniv først. Så prøver man å løsne skallet på en halv appelsin inkludert den hvite "strengen" i midten av appelsinen. Den er nemlig veken. Veken er litt vanskelig å tenne, men når du har fått fyr er det gjort. Viktig også å fylle i matolje i appelsinskallet. Det må til om lyset skal brenne i time etter time. Det gjorde nemlig våre lys, og de kan også tennes på nytt for å brenne mer senere om de blir blåst ut.
Et billigere og mer miljøvennlig lys skal man vel lete lenge etter?
Det er ingen fin og fancy hytte - heller langt i fra. Vi har bevart det meste fra da hytta ble ført opp i 1969, og slik blir det nok ei god stund fremover. Jeg synes at hytteinteriøret skal være litt annerledes enn interiøret hjemme. Her er det skikkelig helnorsk og enkel hyttestil som gjelder.

 En ting har vi forresten gjort, eller rettere sagt mannen min. Han er handymann til fingerspissene, og satt hjemme med symaskina ei hel helg og trekte om vinkelputene i spisehjørnet. Jeg måtte melde pass, slikt kan jeg ikke. Min kjære derimot bestod med glans! Vi er kjempefornøyde!

Å hygge seg på hytta synes jeg er helt fantastisk! Det er rart å tenke på at jeg skulle bli slik ei hyttedame, jeg som aldri har kunne tenkt meg ei egen hytte. Men du verden så fint å samles i ei lita, sjarmerende hytte og være sammen på en helt annen måte enn vi er hjemme. Det er utrolig verdifullt i mine øyne. 


Nå bare lengter jeg opp til den lille hytta vår igjen. Ut på ski i "winterwonderland", sitte foran peisen og kikke på flammene når man kommer inn. Være sammen med familien uten at det skjer så mye ellers. Hyttelivet er herlig!

Klem fra Trine

6 kommentarer:

Liv i Hagen sa...

Så koselig det ser ut. Skikkelig slik som ei hytte skal være. Gratulerer så mye. Der kommer dere til å få mange hyggelige stunder framover. Lykke til!

Charlotte sa...

Gratulerer med ny hytte ;) gleder meg til å se masse flere bilder derfra ⭐️

Merethe sa...

Hei Trine og gratulerer med hytte. Akkurat slik jeg tenker en hytte skal være. Det ser så koselig ut og med dere som eiere er den i gode hender. Vakkert med vinterlandskap. Og i dag uler vinden utenfor husveggene her hos oss. Nydelige bilder fra glass verandaen deres også. Ønsker deg en flott ny uke. Klem Merethe

Den lykkelige Hagen sa...

Det ser veldig koselig ut på hytta deres! Appelsinlys har jeg aldri hørt om - kjempe smart. Nydelig blide av sola også:) Ha ei fin uke

Inger Marie sa...

Hei Trine:)
Flott hytte dere har!...liker så godt disse gamle husene og ikke palsser som blir til idag:)
Appelsin-lys...genialt!!
Nydelige bilder du deler fra fjellet:)

Vivi sa...

hei
Hytta ser utrolig koselig ut. Det er deilig å ha et sted man kan dra, når man trenger å komme seg bort litt.

Vivi