fredag 11. juni 2010

Full fryd for sommer!

Tenk, det er sommer! Vi er endelig inne i den aller beste årstiden i løpet av året, og det føles helt herlig og nesten litt uvirkelig at det snart er sommerferie. Vi har hatt mye godt vær den siste tiden, og hagen har virkelig skutt fart. Juni er av de beste månedene i hagen min og den lenge etterlengtede blomstringen begynner å ta til for alvor.
Epleblomstringen er bare alltid like vakker, og tilfører de store gamle epletrærne vi er så heldige å ha i hagen vår en ekstra nydelig dimensjon.


Jeg må alltid ta bilder av epletræne i blomst. Hvert år blir jeg like betatt av synet, og må bare forevige det. Og på bloggen havner de visst også like årevisst... Rosa i knopp og når blomstene folder seg ut blir de kritt hvite, noen med et stenk av rosa. Blomstringen er jo faktsik grunn nok i seg selv til å dyrke epletrær i hagen. I tillegg skaper det høyde og grøntsvær, og om vinteren er også de knudrete grove greinenes mosaikk veldig flott. Og egne epler i hagen om høsten er både koselig og nyttig - og godt!


Jeg var veldig tidlig oppe i helgen som var, og koste meg i morgensolen med både planting av selvsådde planter og fotografering av ting som var godt å se på. Epletrærne stod i full skrud mot blå himmel, og jeg hadde ei så herlig morgenøkt i stillhet og ro i hagen min. Skikkelig balsam for sjelen som jeg ofte sier.

Akeleier har jeg mye av i hagen min, og akkurat nå står de på sitt beste med nikkende yndige hoder, både ensfarvede og tofargede. Akeleiene er rike på ynde og sjarme, og er mormorstauder fra god gammel tid. Denne rosa og hvite akeleien er Nora Barlow, egenhendig sådd for en del år siden og ei plante som er høyt skattet i hagen.Se så fine de er mot prydepletreet Malus Kobendza i full blomst med samme fargenyanser. Synes lyset er så fint på dette bildet også. Synes morgenlyset her er så herlig også. Det er nesten så jeg fornemmer fuglene kvitre...


Her får man se prydepletreet bedre. Kjempefint nå som det er helt oversådd av rosa blomster. Først er blomstene litt skarpere i rosafargen, men etterhvert blir de dusere i fargen, og da liker jeg dem aller best. Dette treet har stått i bedet jeg kaller yndlingsbedet i fem år og gir allerede god miljøeffekt i hagen. Det er ganske lurt å plante trær i bed. Ikke bare slipper man å klippe rundt hvert eneste tre, men det tilfører også en høydedimensjon i bedet.

Steinbedet er koselig om dagen med blant annet vår- og nålfloks i fine lillatoner, og syrinen som passer ganske fint mot de teppedannede staudene.

Jeg har en del stauder i blomst i hagen nå, og mang en hyggelig blomst kunne blitt gjort stas på. Men denne Kosakk Veronica er da bare søt med den herligste dusblå fargen....


....mens duppsoleien er like skjønn med mange små, perfekte, hvite ponponger.

Lekestua i sommermodus med noen koselige gamle ting på trappa. På den blåmalte krakken fra mine besteforeldre står ei plante jeg kjøpte i Danmark. Ei skikkelig blomsterrik steinbedsplante med drøssevis av små, avlange, tykke blader. Jeg fikk oppgitt at den het Portulakk, men det er da en urt så jeg tror ikke det stemmer helt. Blir spennende å se om den overlever vinteren når jeg etterhvert planter den i bed.
Da er det helg på ny! For min del tror jeg ikke det blir det samme herlige sommerværet som forrige helg, men helg er deilig uansett! Ha ei koselig helg! Klem Trine


15 kommentarer:

Lisbeth sa...

Jeg synes også juni er dejlig hvor alt begynder at blomstre og der er nyt i blomst hver dag. Så dejlige billeder fra din sommerhave, både Akelejen og de fine hvide blomster. Hvor er du heldig at kunne gå rundt mellem æbleblomsterne de dejlige sommermorgener:) Jeg nyder også en morgentur i haven, men det har der ikke været mulighed for i denne uge, det regner i stride strømme og har gjort det siden i mandags, jeg må ud og tømme underskåle og krukker hele tiden. Rigtig god weekend:)

Linda sa...

Ja nå er tiden inne for å nyte og nyte:)Nydelige bilder:) Takk for inspirasjon og en hyggelig stund jeg fikk av å lese ditt innlegg:) Klem

merethe sa...

Heisann Trine. Første gangen jeg er innom din blogg. Ser du har en del av det samme som jeg har i min hage. Bor også på et gammelt småbruk..faktisk ikke så langt fra ditt. God helg selv om det regner :)
Merethe

lavendel mio sa...

Hei!
Ja, juni er en nydelig tid hvor frukthagen står i full blomst, jeg også tar bilde hvert år av de nydelige blomstrene, like forundret hvert år på hvor vakre de er:)
Så koselig det er rundt lekestuen:)
Ønsker deg en nydelig helg, klem Hanne

Monica fra Koseleg sa...

Kjempefine bilder Trine- og for en deilig morgenstund! Slike morgenstunder er gull verdt! Jeg er enig med deg- det bildet med lyset var spesielt stemningsfullt. Jeg ønsker meg også akeleier i hagen, jeg har en blå- men skulle gjerne hatt hvit, rosa og lilla også. Den rosa og hvite som du har der var helt skjønn! Har du fått deg Perlebusk nå? Hyggelig med ett nytt innlegg fra deg- nå har jeg koset meg med dine ord og bilder. Ønsker deg en kjempefin helg!
Klem fra Monica!

Ann-Helen sa...

Du har en nydelig hage;)

Klem og god helg til deg;)

Monicas Hage sa...

Jeg drømmer om et epletre, og den drømmen blir ikke mindre etter å ha sett disse bildene. Nydelige blomster du har i hagen din:)Her er det ikke mye som minner om sommer enda, men den kommer nok snart...

Solveig sa...

Tusen takk for hyggelig hilsen, Trine! Kjempekos at du linker - jeg tar deg med videre hos meg også, for her vare det masse flott og akkurat den stemningen jeg synes er så sjarmerende i en hage:o))
Akkurat som deg, må jeg ta bilder av de samme kjære plantene hvert år. En blir virkelig betatt av naturens skjønnhet og lurer hvert år på om det ikke er bitte-litte-grann flottere enn i fjor:o))

Nydelige epletrær og stauder! Veldig sjarmerende med lekehytten og de gamle tingene:o)

Ønsker deg en flott søndag videre:o))

Klem fra Solveig

liven sa...

Hei Trine
Bare så nydelig nå!!!og jeg må også knipse bilder av epletrærne :o)Tenker du koser deg nå som du kan tilbringe tid i den vakre hagen din!!!
Nydelige disse akeleiene...har ikke en eneste lenger men det kan jo ordnes...utrolig søte!! Men disse duppene har jeg fått en avlegger av i år!!
en koselig lekestue du har her i hagen også!!
Nyt sommerdagene :o)

pepperkverna sa...

SÅ fantastisk vakre blomster! Hege

Grip dagen sa...

Takk for rundtur i hagen. Det er ei fantastisk tid. Frodig, varmt og mye og glede seg over ute.
Jeg koser meg også over alt som skjer i hagen for tiden. Det går så fort.
I morra tidlig drar vi til hytta. Der har vi også 2,5 mål med planter å glede oss over! Villt og herlig - blir aldri arbeidsledig!

Sommerhilsen Marit

Margrethes hus og hage sa...

Så vakre bilder!
Fruktblomstringen er virkelig et eventyr hevert år, og må nytes mens den varer. Her er den over for flere uker siden, men måtte forevige noen epleblomster jeg også :)
Det er en fin tid vi går inn i. Må bare nyte det til fulle!

Hilsen Margrethe

essemia sa...

Vilka ljuvliga blommor ni har i er hage. Så skönt att du delar med dig av bilder. Mina blommor har inte kommit alls så långt som era, här måste vara ett riktigt köldhål.

Hoppas du har en bra dag.
Kram Elzie

Ann Karin sa...

Hei Trine!
Artig å se i bloggen din. Leste også en flott repotasje i Lev Landlig i dag. Likte det hvitmalte stakittet, lurer på hvilke mål dere har på det. Bredde, tykkelse og lengde på bordene, samt pålene og de liggende bordene. Kantsteinene var også helt nydelige, hvilken sort er det? (side 22 i LL)
Takk for god inspirasjon og flotte holdninger til det å jobbe sammen i heimen!

Frua på Kaulum sa...

En award venter deg på bloggen min :)