lørdag 25. juni 2011

Midtsommerblomstring

Det er så mye ute i hagen som blomstrer akkurat nå. Det ene høydepunktet etter det andre springer ut i blomst, og pionene er en av dem. Mine pioner blomstrer noe sent, de fleste, men den herlige sukkersøte Rasberry Sunday står i fint flor nå. Jeg synes den er helskjønn med hvit midte omkranset av rosa foldeskjørt, som en deilig bringebæris!


Pioner må bare inn på bordet, iallefall de som vokser i min hage, for de vil jeg nyte også da jeg ikke er i hagen. De er fantastiske alene, men gjør seg også godt i en bukett sammen med fine stauder. På langbordet mitt i kjøkkenet akkurat nå kikker jeg på buketten med pioner sammen med søte stauder som stjerneskjerm (Astrantia major rubra), vendelrot (Valeriana), nyseryllik og duftende sjærsmin.
Sarah Bernhard er som kjent en sentblomstrende pion, og hos meg står alle tuene fremdeles i knopp. Jeg fant en knopp hvor kronbladene var synlige, og den tok jeg såklart med i buketten min. Dermed påskyndes blomstringen og jeg kan nyte synet av den etterlengtede Sarah Bernhard, en stund før tuene ute står i blomst. Skjærsmin og nyseryllik er kjempesøte i seg selv, og derfor passer de så godt til disse dronningene i hagen. Jeg synes de underbygger hverandres skjønnhet og sammen er de helt smask!

Pimpernellrosa Frulingsduft er virkelig i slaget i år. Aldri har den vært så frodig og blomsterrik hos meg som i år, og det etter to skikkelig tøffe vintre! Det er herlig å kikke bort på denne busken i hagen som står helt oversådd med sjarmerende roser. Og ikke minst når jeg går bort til den og kjenner duften den omgir seg med! Skulle ønske jeg kunne sende den gjennom dataskjermen, slik at du kunne få kjenne!


Blomstene er jo så søte også med ulike fargesjatteringer av rosa, aprikos og gul. I bakgrunn står det mørkerøde prydepletreet som heter Royal, en fin kontrast til de sukkertøyfargede rosene.


Det plukkes stadig av rosebusken slik at den kan spre glede og duft inne også.
Vendelrot står høyreiste på tynne stilker over gelenderet og mange flere steder i hagen. Jeg liker jo denne blondeblomsten så godt at de er velkomne til å veve seg sammen med de andre staudene både her og der, selv om jeg må nok passe på å beskjære dem etter avblomstring slik at de ikke sprer seg helt uhemmet.


Det vokser og gror godt foran terrassen om dagen. Akeleier, vendelrot, stjerneskjerm, noen ettårige valmuer som har spredt seg selv og de karakteristiske mørkerøde kløverplantene (en type oxalis), og så ikke minst ruver de kjempestore rosa valmuene akkurat nå (Papaver Orientale "Coral Reef"). De ble sådd for tre år siden.


Det er bare å nyte synet av denne i hagen nå, for hver blomst står ikke så lenge. Kronbladene er som tynt silkepapir og jeg synes den er utrolig flott.I dag er det lørdag, sola skinner og det er duket for hagesysler i hagen for min del. Jeg har tenkt å gjødsle rosene mine i dag, noe som bør gjøres ved disse tider (og senest 10. juli). I tillegg er det fremdeles en del å ta fatt på, både når det gjelder det videre arbeidet med å rette opp igjen skadene etter gravemaskiner og traktorer i fjor og luke litt (ugresset vassarve synes visst godt om alt regnet som har kommet). Og så har jeg tenkt å sette meg ned i hagen, og ta en stund hvor jeg nyter synet av vakre blomster som gror rundt meg. Det er en viktig syssel det og. :-)
Hyggelig at du tok deg tid til å kikke innom bloggen min. Ønsker deg ei kjempefin helg og kos dere alle som er på Glansdagen i Oslo! Håper på å kunne bli med om det blir en lignende dag senere.

Klem fra Trine

13 kommentarer:

Den Grønne Baljen sa...

Heisan Trine..

helt nydelige bilder fra hagen og blomstene dine..

jeg har også Sara Bernhard og den står i knopp enda... den vil nok blomstre når vi er på ferie... De andre peonen står også i blomst.

desverre var det en del som døde i vinter i hagen... Jeg får plante noe nytt,


Ønsker deg en fin helg
'Klem Kerstin

lavendel mio sa...

Takk for herlig hagevandring:)
Mine pioner står også i full blomst nå, venter på 2 sorter som er ny plantet, husker ikke hvordan de ser ut, så det blir spennende:)
Og jeg ser jeg må skaffe meg Pimpernellrose, de er jo så nydelige:)
Ønsker deg en herlig helg, klem Hanne

Catje sa...

Virkelig nydelig hage dere har fått. Mine peoner på hytta har ikke engang knopper ennå, syns det er veldig sent. I fjor kom det ikke noe blomster i det hele tatt. Jeg tror ikke de står for dypt heller, jeg har hørt at det kan være et problem. Men jeg får vel bare smøre meg med tålmodighet og håpe :) God helg!

liven sa...

Hei Trine
Så mye fin blomstring det er hos deg nå...og denne peonen så virkelig ut som iskrem ja :o)
Nå kommer min rosa silkepeon (?) i blomst...tror bare jeg må plukke inn en blomst i dag :o)
Tenker det er litt å få skikk på etter gravemaskinens herjinger men så lenge det er fint vær så gror det jo til etterhvert :o)

Ønsker deg deilige sommerdager
Klem fra meg!!

Fossestua sa...

Så herlige bilder fra hagen din :) Og jammen fikk jeg vite hva de pene rosa blomstene som luktet så godt, som jeg plukket et hel bukett av fra grøftekanten også het! Ups, det glemte jeg det like fort, fnis, må vist inn å lese innlegget ditt enda en gang ;) Her har pionene enda ikke slått knopper, så jeg venter i spenning på hvor mange blomster Sarah Bernard som jeg plantet for 2 år kommer til å glede meg med i år :)
Ønsker deg en fin ukestart i morgen!
Klem fra Lise

Anonym sa...

Takk for sist,det var hyggelig med en titt hos dere igjen!
Her står fortsatt alle pionene i knopp,men snart....!
Var en tur til Oslo på lørdag,med en tur innom Botanisk hage.I Oldemorhagen stod masse nydelige,gamle pioner i blomst.
Tror jeg fant ut av to av dine "ukjente".Den ved lekestua:en slags Codnopsis - porselensklokke,og den gulgrønne:Nicotiana rustica - bondetobakk(lukta kan jo stemme).Bondetobakken kan du lage insektsmiddel av,så ikke kast!
Håper du har fått kost deg mye ute denne flotte helgen!
Hilsen fra Marianne.

kleppanrova sa...

Hei!
Så fin blogg du har, jeg legger meg til som følger siden jeg akkurat har startet opp min andre blogg som går på dette temaet. Den heterhttp://vernatrehus.blogspot.com/
Hilsen Ingun

Inger Marie sa...

Hei Trine:)
Du har da utrolig mange flotte roser! Og 1000 takk for tips om rosen jeg ikke viste...jeg tror det er en "Felicite Parmentier".
Så gøy når noen bare VET det:))

Husmannsplassen i Hidlesundet sa...

Hei Trine og tusen takk for lang og koselig hilsen!
Nå har jeg vært på rundtur i hagen din, både i går og i dag:-)
Du har så masse flotte vekster! Så fint med alt som blomstrer nå! Jeg har notert meg den skjønne peonen din - Rasberry Sunday.
Buketten din var nydelig. Jeg skal bli flinkere å glede meg over Vendelroten. Den er virkelig fin i buketter. Jeg trodde at Skjærsminen ville falle fort sammen, men den skal kanskje ha samme behandling som syrinen før den puttes i vase?
De rosa valmuene dine var også kjempesøte!
Jeg venter på at rosehekken bestående av historiske roser snart vil stå i fullt flor. Mon den blir like fin som i fjor, undrer jeg.
Ellers er det som du sier, viktig å kunne sette seg ned og bare nyte den korte blomstringstiden. Det hadde vært koselig å kunne sitte i din nydelige hage!
Nå vil jeg ha sol:-)
Ønsker deg en riktig fin ny uke!
Klem fra Hjørdis

Margrethes hus og hage sa...

Så koselig hage du har! Mye herlig som blomstrer. Peoner er bare helt nydelige og Sara Bernhard har jeg som favoritt også :) Den er så vakker!
Noe av gleden ved å eie en hage, er å kunne plukke inn og kose meg med friske blomster inne. Dufter godt, og gjør det koselig :)
Takk for titten :) Hilsen Margrethe

Hulda sa...

Så herlig blomstring i hagen din. Flotte roser.

Det kvite hjarta sa...

Nydeleg både hus og hage!:-) Peoner er bare så utroleg vakre:) Har sjølve nokre rosa, og ønsker meg kvite.. Eg pynter rundt i heile huset med dei:)

nadine sa...

extra ordinaire ! Je n'en ai jamais vu des roses ! Chez moi ils poussent rouges comme des coquelicots