lørdag 16. juni 2007

Min hage i juni - del 1

Ute siler regnet ned, ungene er i seng, klesvasken hengt opp og jeg har nettopp lagd meg en stor kopp te i en av mine gamle engelske te-kopper, kjøpt på loppemarked i vår. Et par sjokolademus følger med.... Ah, nå skal det bli fint å sitte og blogge litt! Jeg har hele tiden tenkt å lage oppfølger til innleggene om Hagen i mai, og her kommer altså del 1 av juni. Må bare si at dagene går så altfor fort for meg. Jeg nyter så at det er sommer og det vi har av sol når jeg kan. Det er en utrolig vakker tid vi er inne i og en bør ta seg til å kjenne at man lever, lukte, se og beundre. Vel, her er en del av tingene i min hage som betar meg akkurat nå om dagen....

Denne planten heter Vendelrot (Valeriana). Det er første året den blomstrer i min hage, og er å finne ute i naturen også. Her står den i knopp og jeg synes den er skjønn! Senere kommer hvite små blomster i skjermer. Den er ganske høy, ca 1 meter, og står stødig og fint uten støtte. Skal ha mer av denne!

Dette er Austins Redoute som jeg har anskaffet meg i vår. Å, jeg synes den er bare helt fantastisk!!! I tilegg til denne skjønnheten lukter den også helt nydelig! Nå bruker jeg store ord, men kan ikke annet...


Pioner, pioner det er bare herlig! Dette er pionbedet mitt, fylt med fire Sarah Bernard pioner. Disse kommer snart til å briste ut i store lysrosa fylte blomsterhoder, og da er det ikke mye som fasinerer mer (kun roser for meg som er like fantastisk da) Gleder meg, gleder meg, gleder meg!

Den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves!


Bilde fra terrassen vår. Dette lille møblementet med brett med blomster er også med og gjør sitt. De små terecottapottene er fylt med to blodbeger og en slags kløverblomst som jeg ikke er helt sikker på navnet på. Den har jeg fått av ei venninne som igjen har fått av sin mormor. Liker slike gamle mormorplanter jeg da! Fatene under pottene er gamle porselensskåler fra Porsgrun Porselen med lite rosedekor på.

Blodbeger er ei ettårig klatreplante som kan klatre flere meter på en sommer om den får lov. Mine står i så små potter at det blir nok ikke slike høyder på disse, men det er ei plante som er ypperlig til å bruke i klatrestativer. Disse plantene fikk jeg av ei hagedame i staudeforeningen jeg er med i. Det var i februar og de var yrende små. Fikk en fem-seks slike og jeg må si de har vokst en del siden da!
Apropos klaterestativer, denne wig-wam i pil kjøpte jeg tidligere i vår. Synes det gjorde seg godt i bedet, og jeg har satt en del erteblomster som skal klatre i det utover sommeren. Dette lille bedet er jeg veldig glad i. Det er så frodig og hyggelige planter i det, synes jeg. Neste bildet er fra samme bed.
Foran er selvsådde stjerneskjerm (Astrantia major) som er ei gammel og veldig sjarmerende plante, synes jeg. Bak i rosa spir er en alunrot (Heuchera) som jeg liker veldig, veldig godt. Fant dessverre ikke ut hva mer den heter. Den er en så god og takknemlig plante som fyller godt, er tett og har flott bladverk og nydelige blomster. Bak denne er en blodstorknebb (Geranium sanguineum var. striatum) som ikke kommer helt til sin rett på bildet, men som er en kjempefin plante. Kan komme tilbake til den senere. Pionen bak er en Bowl of beauty, og jeg gleder meg til denne skålen med skjønnhet kommer ut og viser seg frem!
Her er faktisk en skjønnhet som har kommet og vist seg frem allerede! Den kom i går, og jeg lyste opp da jeg så den. Dette er en pion som heter Duchesse de Nemours (fint skal det være) og denne plantet jeg i fjor, så det ser ut for at jeg bare får denne ene blomsten fra denne planten å glede meg over i år. Jeg har kjøpt et eksemplar til tidligere i vår, og har satt den et annet sted i hagen, for av slike blomster får man aldri nok!

Det er hyggelig med busker i hagen også, og de gjør jo spesielt mye ut av seg når de er i blomst. Her er fagerbusk som er oversådd med små lysrosa klokkelignende blomster. Den er med og lager le og skjemer i hagen vår. Denne ble plantet for sånn fem-seks år siden og har rukket og bli en ganske stor busk på den tiden.

Fagerbusk som lever opp til navnet sitt akkurat nå.
Dette bildet er vel ikke akkurat noe blomsterbilde, men jeg har hatt dette såkalte plantebordet(må innrømme jeg har ikke brukt det til planting) stående ved uthusveggen en god stund nå, og tenkte at jeg må da ha det med i bloggen min. Bordet er sølete av gammel maling, ser dere, men det får vi bare kalle sjarm så lenge. Ellers er det koselig å få brukt de gamle trekassene som vi bare har hatt liggende i bryggerhuset. Kjøpte oppstammet tuja i Sandefjord og synes liksom det gjorde susen!

I går var en deilig dag! Solen skinte og varmet og vi satt på terrassen til langt på natt og så video fra laptop. Riktig koselig var det faktisk, og denne lykten som jeg hadde rukket å kjøpte tidligere på dagen, var med og skapte stemningen. Her har jeg satt noen av mine Marbacka pelargonia-stiklinger i krukke, og de fleste blomstrer, dog litt sparsomt enda.

Dette er morplanten som jeg har tatt alle stiklingene mine fra (22 stk ble det til meg og en del tilve nninner). Er klar over at den har fått æren av å være med på bloggen min før, men jeg liker den godt, da vet du!

12 kommentarer:

Ida sa...

Flotte bilder fra hagen din. (:
Likte blomsterbordet ditt også. Med hyllene og pottene. Sjarmerende.

molly's heaven sa...

For en herlig hage og blogg du har:)) Og elsker den tapeten i gangen din, har selv sett på den, men ikke i akkurat den fargen, men den var lekker;)
Liker vinduet ditt ved ytterdøren og døren!!!! Gleder meg til å se mer:)

Emmeline sa...

Hjelpe meg for en hage du har... Jeg bare ser og ser og nyter hvert eneste bilde. Det er så vidunderlig vakkert.Den ene blomsten vakrere enn den andre og et utrolig sjarmerende plantebord!

Jeg kjøpte noen pioner på blomsterbutikken her forleden. 3 flotte avkuttede blomster til 49 kroner, når jeg ser ditt bed skjønner jeg at jeg heller burde plante noen i hagen, for hagen her har jo god plass!

Derfor lurte jeg på; er det noen spesielle tips... Jeg har jo en hage på hytten også, der er det sandjord og ganske tørt klima, vil det egne seg bedre å plante pioner der enn i Bergen med sur jord og et vått klima??? Trenger de mye stell året igjennom?

Kathrin sa...

Du har såååå utrolig fin hage, Trine. Og ja, vi bor nok nært hverandre. Når du skrev en kommentar om Ole Børud i bloggen til Posidriv, begynte jeg å tenke.... At du bor i et sveitserhus og er hageglad, passer til noe jeg har hørt om en Trine jeg vet om.... Syns du dette er skummelt, og vil være anonym, slutter vi her. Jeg har jo valgt å være ganske anonym på min blogg, men det er ikke krise om noen jeg kjenner skjønner at det er meg. Jeg har bare ikke lagt ut bilde og fullt navn av meg. Jeg tenkte først jeg ikke skulle si så mye om det, men siden du nevner at vi kanskje bor nært, så.... I alle fall; Blomsterdamene er en nydelig butikk med god atmosfære, og hjertelig betjening. Og den ene blomsterdamen er min gode, søte venninne. Og vi bor nært den begge to.

åsemor sa...

Imponerende hage du har, og for en jobb det må være. Så fint at du vil dele den med oss. Har i år planta mine første pioner, synes blomstene er så fine. Skal få noen avleggere av ei vennine, kan den "flyttest " nå ?
Ha ei fin uke :)

Pulsatilla sa...

Herlig å se bilder fra hagen din, Trine! Den er virkelig flott. Tror vi har ganske lik smak - elsker også peoner - jeg har to sorter i hagen min, men vet ikke med sikkerhet hvilke det er, for de har stått her siden "tidenes morgen". En hvit og en lys rosa som nok kan være Sarah Bernhard.

Mor Grethe sa...

Hallo og takk for sist. Så fin hage du har Trine.... blir så imponert. Det er ikke få timers jobb det der. Å ha hagevandring i min hage er fort gjort *smil*, men hos deg vil det nok ta mye, mye lengre tid. Sjarmerende plantebord. Ja alt er så fint hos deg. Klem

min sin lille tue sa...

Jeg er imponert igjen. Ser at det ligger masse arbeid bak å få til alt det. Jeg har ikke kommet helt til planlegging av bed ennå, men har tre peoner som jeg har fått av svigermor, en rosa og en rød tror jeg. Håper de blomstrer i år.

Mia sa...

Masse herlige hagen i juni-bilder. Veldelrot har jeg også i kjøkkenhagen, og liker den godt. Blomstene dufter nydelig, men jeg må som regel binde min, siden den vokser langt høyere enn den antatte meteren... Austin-rosen din var nydelig (har dessverre ikke en eneste Austinrose... mest pga. at de jeg liker er ikke herdige nok i min sone). Pioner, derimot, har jeg i hagen (rosa og hvite) og de har deilige, lubne knopper nå. Og så må jeg bare si at den wigwam´n din var kjempefin! Er på jakt etter slike til mine erteblomster også. Og så plantebordet ditt, kjempefin de også.

Kathrin sa...

Hei igjen Trine. Takk for fine ord i bloggen min! Ja, da vet vi om hverandre... verden er jo som kjent ikke så veldig stor lenger..... -Ha det fint så lenge! ;)

Thea sa...

Hei, Kjempekoselig hage du har:)og veldig fine bilder på bloggen din. Blir i sånn godt sommerhumør av dem... ha en flott dag. Hilsen THea:)

Ellie sa...

Så herlige hagebilder! Du har en helt nydelig hage, synes jeg. Tror vi har ganske lik smak når det gjelder blomster, det er mange av blomstene du viser her som jeg også er veldig glad i!