lørdag 25. august 2007

Terrasselivets gleder!

Tenk så deilig at vi skulle få noen dager med herlig sommer igjen! Solen skinner og varmer, og man kan igjen få del av noen av gledene som sommeren har å by på . I går kveld hadde vi en del venner hjemme hos oss, og det var så koselig å kunne sitte på terassen utover kvelden med tente lykter i trærne og lys og blomster på bordene (selv om myggen var nådeløs...).



Vi har akkurat kjøpt oss to nye bord og to stoler på salget hos Jysk, og det passet perfekt nå som vi skulle ha gjester. Da fikk vi jo muligheten til å dekke langbord ute på terassen, og det er ekstra kos. Det ene bordet har vi tenkt å lagre i uthuset, nettopp med tanke på at vi av og til har behov for et lengre bord.



Jeg synes alltid det er så koselig å gå rundt i hagen med en kurv på armen og plukket inn blomster til små buketter til bordet. Her er det brukt rosen Lousie Odier, eplemynte, calaminta, hvite erteblomster og litt brudeslør. Steinene på bordet fant vi på ferieturen vår i Danmark i sommer.



Litt mer av terasselivets gleder. Terassen preges av pelargonier i forskjellige krukker og kar. Alle mine Mårbacka pelargonier tok jeg som små stiklinger i februar. Jeg synes det er en tilfredsstillelse i det å se hvordan de vokser seg store og frodige, og moro og vite at jeg har lagd dem selv. Helt gratis blomsterflor blir det også. Og det å ta stiklinger er superlett! Jeg bruker en skarp kniv og setter stiklingen solrikt i en potte med såjord. Deretter tar jeg en klar plastikkpose over med hull til lufting. Jorden må ikke tørke ut, men det blir et ganske fuktig miljø der inne pga plasten (noen bruker ikke plast fordi de har erfart at stiklingene råtner). Når nye små blader dannes, kan posen tas av. Da er det bare å passe på med vanning. Senere på våren planter jeg dem om i litt større potter med ordentlig blomsterjord. Når faren for frost er over plantes de over i krukker og blir plassert på terassen hvor de bor hele sommeren. På høsten tar meg med meg noen inn i glassveranden slik at jeg har stiklingsmateriale til neste vår. Dessuten er disse fine å ha inne i en slik veranda utover høsten også.

Jeg synes det er litt morsomt å bruke det man har. Noen vil kalle disse to gamle trekassene for skrap, men for meg har de stor sjarme. Det er noe med kontrastene, mellom det skjønne og sarte og gamle og rustikke. Trekassa med hank på bordet, er ei kasse som vi har huset i bryggerhuset i mange år. Den er også en av tingene etter min kjæres morfars gamle båter. Det er opprinnelig en gammel sveisekasse, men jeg synes den tar seg godt ut med pelargonier i. Den andre kassa som står på gulvet, er også ei kasse vi bare har hatt liggende. Plutselig kommer den til heder og verdighet igjen.



Mårbackane begynner å bli ganske store nå, etter en hel sommer å vokse på. Her står tre teracottapotter sammen til en stor enhet.


På andre siden av terassen ser det slik ut. Disse plantene har jeg skrevet om og vist i eldre innlegg. Nå skal jeg nyte sommerværet videre. Håper dere kan gjøre det samme!!!! Uansett, ha ei fortsatt god helg! Klem Trine






tirsdag 14. august 2007

Jeg vil bygge meg en gård, med en hage utenfor...

Flere av dere bloggvenner har ytret ønske om å se litt mer av huset, og her kommer altså noen bilder av vårt kjære hus. Ja, dette huset og dette stedet har etterhvert blitt virkelig kjært for oss. Vi synes vi var så heldige da vi fikk kjøpt dette lille småbruket senhøsten 1995. Det har blitt lagt ned så ekstremt mye arbeid her i restaurering. Tusenvis av arbeidstimer, forsakelse og slit, men også en felles interesse og felles prosjekt. Så har vi heller ikke tenkt å flytte med det første... ikke med det andre heller. Stilmessig så var huset fullstendig ødelagt på 50-tallet med glassveranda (en etasje bare) med pulttak, store åpne vinduer og alt var bare estetisk stusselig og slitt. Vi har heldigvis hatt noen bilder som har vist at huset absolutt hadde sin flotte sveitserstil og sjarm da det ble bygget i 1916. Så vi brettet opp ermene og begynte innvendig julen 1995.


Da snøen begynte å smelte våren 1997 var min flinke og iherdige snekkerkyndige mann (som dere skjønner er jeg veldig stolt av ham) i gang med å ribbe hele huset for 50-talls utvndig panel og flis mengder. Dere skulle ha sett hvordan det så ut her! Årevis med panelstabler med pressening over har vi hatt liggende ute. Men så etterhvert våknet min hageinteresse... Vi hadde jo en gammel eplehage! Huset var blitt leid ut i 10 år før vi kjøpte det, så ellers var ikke hagen så mye å skryte av akkurat. Men potensialet var jo der!



Dette inngangspartiet hørte ikke til huset opprinnelig. Det startet vi med i 2003. Nå fikk vi større entre, et lite vaskerom, liten do (fremdeles ikke helt 100% ferdig...) og rom til minsten i 2. etasje (som ennå ikke var noen minsten enda da det ble bygget). Vinduet nederst er kjøkkenvinduet.


Med tre små barn var det godt å få litt større gang og ikke minst vaskerom. Trappa er jo ny av året, vet dere. Her i gården er vi ihvertfall ikke vant til å få alt ferdig på en gang! Det er så absolutt ikke snakk om noe nøkkelferdig hus hvor alt er fiks ferdig. Når man holder på selv på fritiden som vi gjør (mest min handy-mann mens jeg tar hånd om ungene, mat, husstell etc..) blir tingene langsomt ferdige, særlig slike store prosjekter som vi har hatt mye av. Man lærer seg i hvertfall tålmodighet (tror jeg) og man setter pris på det som allerede er ferdig. Men av og til er det vanskelig å ikke henge seg opp i det som ikke er ferdig, innrømmer det gjerne...


Ha en riktig god uke alle sammen! Klem Trine




mandag 6. august 2007

Sesongens nyeste prosjekter og stilleben

Det blir alltids litt forandringer og nye ideer i løpet av en sommersesong, som enda ikke er slutt på lenge heldigvis. Tenkte jeg kunne vise de småtingene jeg har gjort som er nytt for denne sommeren. Ideen til å lage dette lille "bordet" fikk jeg av ei venninne av meg. Skuffen har ligget i bryggerhuset i åresvis, og jeg har flere ganger tenkt at jeg ville bruke den til noe, men visste ikke helt hva. Det ble så jeg tok den opp og brukte den til å oppbevare hageredskaper og blikkboksen til hagesakser. Krakkene kjøpte jeg på et loppemarked i vår, seks i alt, de var alle sterkt rødmalte. De hadde jeg bestemt meg for å male hvite. Så kom en kreativ venninne og synes det var for galt å bruke denne skuffen til hageredskapsoppbevaring, og den gamle sinkboksen synes hun var skikkelig sjarmerende, og ville absolutt at jeg heller skulle ha blomster i den enn hagesakser. Jeg tente på ideen og her er resultatet. Et lite ekstra bord på terassen som er med og skaper hygge og stemning.



Det som gjør at det er litt ekstra moro å ta i bruk denne gamle skuffen og sinkboksen med patina, er at de begge stammer fra en av båtene som min kjæres morfar hadde i sine yngre levedager.



Håndtakene på skuffen er skikkelige fine og forseggjorte.


Dette plantebordet har jeg vist tidligere på bloggen min. Det satte jeg opp i mai, men tenkte jeg kunne ta det med nå også siden det er nytt for sesongen. Kjekt å på brukt noe av det man bare har stående og liggende i uthuset, og sette ting sammen til en helhet. Ide´og inspirasjon fikk jeg etter å ha kikket på noen blogger!



Den malte teracottapotta husker jeg at jeg satt og malte på plenen en solfylt 1. mai for 9-10 år siden. Jeg brukte rester av interiørmaling, og malte flere slike potter til en fargerik samling. I mange år har pottene bare ligget ubruk, men i år synes jeg denne kunne passe i trehyllene. Nå som den har begynt å bli avskallet er den plutselig blitt passe shabby og tøff! De små teracottapottene kan vi takke naboen for. Da de hørte at jeg likte slike, kom de med en hel trekasse full! Jeg synes såklart det var helt topp og dette var jo også en fin måte å få vist frem noen.


Denne lille krakken kjøpte vi i Danmark i fjor, men den ble bare liggende umontert i uthuset (!). Nå står den ved inngangspartiet med søte lysrosa fylte flittig lise og ei sinkbalje som jeg liker godt. Den gamle riva fant jeg også i uthuset da jeg skulle rake sammen litt høy fra enga vår. Moro å kunne finne frem og ta i bruk slike ting som har fulgt eiendommen, og som kan fortelle litt om svunnen tid her på bruket.

På baljen står det påskrevet 9.75 . Antakelig prisen, tenker jeg. Måtte gi 30 ganger så mye for den i Vikingskipet i vår. Men faller man, så faller man...

Temmelig sukkersøtt, men jeg elsker det!

Hver eneste sommer har vi hatt en del prosjekter som trenger å bli utført i forbindelse med hus og eiendom. I år har vi sålangt gjort litt mindre enn vi pleier, men vi har iallefall fått malt 100 meter stakittgjerde. Etter 11 år med konstant restaurering føler min gode mann for å kunne ta det litt mer med ro, og det er vel ganske forståelig. Derfor har ferien vår kun inneholdt dette lille trappe-prosjektet i år. Veldig deilig å få bestemt seg for hva vi ville bruke som trapp og få gjennomført det! I flere år nå har vi bare brukt en liten pall med ei matte på som trapp opp mot bislaget, og det er vel ikke akkurat lekkert. Nå har vi ei koselig trapp av granittsteiner, og når jeg får med meg min bedre halvdel, skal vi legge skiferheller i forkant av trappa og rundt huset til en sitteplass på andre siden. Det skal dere nok også få se, men når det blir gjort er ikke godt å vite. I løpet av høsten er mitt mål.





Når man har gått opp den nye trappa og kommer opp på bislaget, har jeg et lite bord med to stoler til. I år har denne kassa prydet bordet, noe jeg synes ble ganske koselig. Liker kontrasten mellom det hvitmalte og det rustikke treverket. I det lille glasset har jeg skiftet ut blomster i takt med hva som kommer i hagen.


Dette var årets små forandringer og små gleder over å kunne utfolde seg litt og skape noe.
Ha en riktig fin dag! Klem Trine




































torsdag 2. august 2007

Hagen min i august - del 1

Ah, nå er sommervarmen her igjen og det kjennes så godt! Har satt meg til på terrassen for å blogge litt. Krukkene på terrassen begynner å bli ganske frodige og denne krukka er temmelig full med fylte margeritter og helicrysum petiolare. Er usikker på det norske navnet, men kan hende stråblomst. Helicrysum har blitt en må-ha plante for meg som jeg anskaffer meg hvert år. Den har ikke blomster, men små grågrønnne blader. Jeg synes den fyller godt ut og velter utover slik at krukka fort ser frodig og fin ut. Jeg har kun en plante av hvert slag i denne store teracotta-krukka, så disse to jobber godt sammen på lag.



Rosa fylt margeritt har jeg aldri hatt før, men har vært godt fornøyd med vekst og utvikling. Krever så godt som ikke stell, utenom vanning. Synes den er riktig fin.



Foran teracotta-krukka står dette lille møblentet med et trebrettet fylt med planter og to små lykter anskaffet i Danmark. Jeg har tidligere vist dette bordet med blomstene (i juni tror jeg) og det er stor forskjell på plantene fra da og til nå. Herlig å se at spesielt kløverplanten, som jeg nevnte er en gammel plante etter en venninnes bestemor, brer seg utover med små rosa og yndige blomster.

De lange rankene som snor seg over lykta er blodbeger. Den har jeg hvert år. Fikk noen få frøplanter i februar som var så små at de nesten ikke kunne håndteres. De vokser fort og er i blomst fra tidlig på sommeren til den fryser. Blodbeger er derfor ei plante som gir meg glede hele sommeren.

Ute i hagen står blant andre New Dawn og viser seg frem. Skjønne marsipanlignende roser i svak rosa med svak duft. Synes det er så herlig med noe som rager litt over bakken!


Vel nede på bakken har jeg tatt bilde av ei plante som jeg også må si at gir glede i lang tid. Disse busknellikene blomstrer lenge, lenge, og jeg koser meg over herlige fargekombinasjoner i rosavarianter. Det er en plante som man blir glad av synes jeg, og når man har mange slik som her, blir man ekstra glad!

Deilge blandede drops!



Nå har endelig de selvsådde blomsterertene mine begynt å gjøre seg gjeldende på pilstativet. Når jeg går og kikker på blomstene i dette yndlingsbedet, sender de plutselig ut en søt og nydelig duft. Blomsterertene dufter helt fantastisk skjønt! Ikke rart jeg bare må så dem hvert år!

I forkant av pilstativet har nå fiolfrøsjernen (Thalictrum delavay) kommet i blomst. Den er så elegant og ei flott høyreist staude, synes jeg.


En god og solrik sommerdag i august ønskes alle dere bloggvenner, og ei riktig god helg!!!

Klem Trine