søndag 22. juni 2008

Hagevandring

I går hadde jeg en herlig hagedag! Fikk plantet og bundet opp, klippet, spadd og flyttet. Koste meg! Dørene til glassverandaen stod oppe, og plutselig stoppet jeg opp og kikket inn. Så da ganske hyggelig ut? Løp inn etter kameraet og tok et par bilder. Etter det ble jeg gående å ta bilder rundt i hagen for å forevige det som betar meg akkurat nå. Mange av de bildene er de jeg viser dere her nå. Så bli med på en liten hagevandring, da vel!
Pelargoniene der inne vokser da ganske godt og det er fint å ha et slikt lyst rom som slipper litt av hagen inn.Vi skal ut i hagen igjen. Det vokser godt om dagen, og en god del står i blomst nå. Her har den hvite fjellflokk (eller jakobs stige) selskap med en kongslys i gammelrosa farge.

Også denne da, vendelrot (valeriana) som jeg har blitt så forelsket i. På lørdag tok jeg med meg trillebåren og vandret nedover for å hente litt mer bergmynte inn i hagen. Den vokser nemlig vilt i ei grøft bare 150 meter nedenfor oss. På veg ned ser jeg plutselig vendelrot på andre siden av veien. Tenk, nå har vi bodd her i over 12 år, og jeg har aldri sett at vi har denne skjønnheten i nærheten!!! For to år siden kjøpte jeg vendelrot og satte i hagen vår, og jeg vet om et annet sted hvor den vokser vilt. Dit hadde jeg tenkt meg i sommer for å øke på bestanden min med vendelrot. Jeg skal si jeg ble overasket og glad da jeg gjorde min oppdagelse så nære hjemmet mitt! Det ble ingen bergmynte på meg den dagen, men dagen etter var jeg atter på tur med trillebåren og hentet inn både bergmynte og enda noen flere vendelrot! (For sikkerhets skyld vil jeg opplyse om at det står igjen massevis av både bergmynte og vendelrot i veigrøfta der jeg var).

Det er da ikke noe rart at man ønsker å ha slike i hagen!!! De passer ihvertfall perfekt inn i min Cottage gardenaktige hage (Cottage garden hage er iallefall målet mitt).
Håper dere tilgir meg at jeg bruker litt sterke adjektiver om planter som står i min egen hage, men jeg må bare si at disse riddersporene er helt fantastiske! De står der så flotte og ranke at det er en fryd!

Ved siden av står en moskuskattost (malva) og er alltid like fin når den er nyutsprungen. Kjempekoselig plante både i hvitt og i rosa, men i år skal jeg være litt flinkere til å skjære den ned når den blir for voldsom. Den har lett for å miste den fine tueformen og velter utover etterhvert som sommeren skrider frem, og da er jeg ikke like glad i den. Sprer seg lett gjør den også, så jeg har mange små malva-planter rundt om .

Men når jeg ser hvor bedårende den oppfører seg nå, så smelter jeg helt...


Roseblomstringen har endelig begynt hos meg, og dette er en ganske nykomling i hagen, den kanadiske Martin Frobisher. Jeg har store forventninger til denne og gleder meg til den blir stor med masse lyserosa blomster. Synes den spiller så fint på laget med skyggesildre som står under.

Herlig rose med god duft! Den lysrosa fargen er bare helt Trine! Elsker den sart og delikate fargen!

På "roseringen" min har Austinrosen Mary Rose kommet i flor og sørger for at roseringen lever opp til navnet sitt. De fleste andre rosene som vokser der står fremdeles i knopp.

Austins Redoute er en sport av Mary Rose, men er en god anelse lysere. Helt greit for meg...

Hurdalsrosa (eller Moelvenrosa) er såklart en av de første i blomst, og det er et herlig syn å se den store busken oversådd med rosa blomster. I bakgrunnen synes porten og innkjøringen vår. Gjerdet man ser et faktisk et autovern som vi var nødt til å ha pga den bratte skråningen nedenfor.Hurdalsrosa til høyre, så synes såvidt en broket bladet kornell, ei sibirgran, en fagerbusk og lengst til venstre ei hengebjørk som ble plantet på bursdagen min i 2000.Like ved Huralsrosa står en busk som jeg synes er en helt topp busk å ha i hagen, nemlig fagerbusk. Minimalt med stell og maksimalt utbytte og glede gir denne når den står i blomst. Og om jeg brukte ordet oversådd i sted, så er denne fullstendig oversådd med kjempesøte små klokkeblomster, helt tett i tett. Denne anbefales å skaffe seg om den ikke står ute i hagen din. Mener den går til H5 (herdig til sone 5). Jeg slo et slag for den i fjor også husker jeg...


Denne fargesammensetningen ble jeg godt fornøyd med. Her blomster den gamle piontua mi sammen med martagonliljer og mørke akeleier. Liker godt at fargene går ton-i-ton, og det synes jeg ble bra her.

Alt som er rene godteri for sansene kan ikke komme på en gang. Maidens Blush venter litt til, men ser jo vakker ut i knopp også da.

Denne gledesprederen av en blomst gjøre jobben sin til fulle. Den heter krypbrudeslør "Babys breath" og blomstrer lenge, lenge. Den er ikke av de høye staudene i hagen, bare 10-15 cm, men et fantastisk syn er den lell.

Så tilslutt, vil jeg vise en liten sjarmør. Blålin (hør) er også svært så blomsterrik og også den blomstrer med sine himmelblå blomster både lenge og vel.

I kveld er det St. Hansfeiring her hos oss. Været er temmelig skiftende, så det spørs om det blir grilling ute og spising inne. Litt dumt det at vi ikke får nyte av hagen og være ute nå som såpass mye blomstrer, men uansett er det koselig å få gode venner på besøk! Og kanskje blir det en liten hagevandring på gjestene også, om været er greie med oss? Håper iallefall at du har kost deg med denne lille hagevandringen! God midtsommerfeiring!!!!! Klem fra Trine

16 kommentarer:

Magny sa...

heia~~ ubeskrivelig nydelige blomsterbilder...
(der ut som de er tørre og fine også)
Antibes er er sværk koselig gammel by innenfor en flott bymur, med borg ved sjøkanten... (~har vært der mange ganger...) flottest strand litt på utsiden av byen.
vi har både kjørt nedover og tatt fly, har valgt det siste de seneste gangene, (da til NICe så leiger vi bil der)
Antibes sentralt sted å bruke som base hvis dere vil ta dagsturer andre steder. KOOOOS dere virkelig~~~
Takk for titten i din vakre hage! La også merke til den skjønne metallskiltet dit. (stort utvalg av metallskilt i Frankrike...)
klem ;O)

Magny sa...

glemte si at den pelargoniaen din er jo som en dronning... har du aldri klippet den , eller???
og vendelrot ,- har ikke tenkt på å ha den i hagen... hva synest du om duften??

posidriv sa...

Eg sit her og sukkar henført over dei fine bileta dine! Glassverandaen din er nydeleg! Herleg interiør og herleg hage! *dobbeltsukk*

Ha ei god veke!

Britt sa...

Hei Trine, for en vakker hage du har, utrolig inspirerende for meg som har tenkt å anlegge en litt romantisk hage på sørsiden av rekkehuset vårt. Ble veldig betatt av krypsåpeurt, hadde ikke hørt om denne før. Lurer på om jeg skal plante den i et av bedene mine på forsiden av huset. Ser at rosene dine har begynt å blomstre, her i trondheim har ikke hurdalsrosen begynt å blomstre ennå, ihvertfall ikke her jeg bor. Tislutt, tusen takk for at jeg fikk dele disse bildene med deg, Hadetbra Britt fra Trondheim

Micha sa...

Så mange vakre "skatter" du har. Blir fredfull og GLAD bare av å se bildene.

Hulda sa...

Fantastisk nydelig i den gangen din, ble veldig inspirert nå. :) Herlige blomster i hagen, og supre arrangement du lager i hagen. Er så glad i slikt selv, og har mange lignende kasser ute med blomster.

Sara sa...

You have a nice blog and such a lovely garden. WOW! Kind regards from very rainy Helsinki :-)

Elzie sa...

Håller fullkomligt med dig. Du har verkligen fina blommor i din trädgård. Och tack!! för att du talade om vad "min" blomma heter *s*. Jag är hopplös med blomnamn och glömmer det om jag inte skriver upp med en gång. Men nu vet jag det i alla fall - till nästa gång!!
Jag hoppas du har en skön dag i din hage.
Kram Elzie

Monica sa...

Du har en fantastisk hage! Takk for omvisningen:)

Emmeline sa...

Hei skjønne hageprinsesse:)

For en FRYYD det er å lese dine hageinnlegg:) For her leser vi jo mellom linjene hvordan du bare nyter hver eneste knopp:) Det er så kjekt og inspirerende. Det blir sånn at hver av oss får lyst til å gå ut i vår egen hage:)

I skrivende stund er jeg ferdig å skrape pestfeltet over sengen vår. Det har stått sånn i mange år; og det tok meg to timer å gjøre det klart for maling.... Selvfølgelig klarte jeg å tømme ti liter tapetløsningsmiddel utover hele gulvet... Svært etsende
( visstnok) og den som løp barbeint og desperat rundt og tørket opp var meg. Det går nok bra. Kanskje jeg klarer å få bukt med hard hud etter dette stuntet ? (hehehe) Så gikk jeg inn på dataen og oppdaget at du hadde lagt igjen en hilsen... OG det er virkelig lenge siden jeg har vært innom på bloggen din...
Så da var det jo bare en FRYD å få se inn på den fantastisk skjønne glassverandaen din, og nyyyte synet av koselig kurv, pelargonier ( ikke i plast nei) og en fantastisk skjønn dør som jeg ser konturene av.
I hagen din er jeg så begeistret for fargene:) Det er så lyst og behagelig, vakre nyanser i blekrosa, hvitt og lyseblått. Deilig for både øyet og sinnet:)
Sterke adjektiver må du bare bruke, det er deg vel unt. Du steller så NYDELIG med blomstene dine:)
Jeg har jo bare et bed, og trolig er det liksom på en måte ( ?) litt høstblomster der, for selv om jeg både luker og gjødsler så er ikke blomstene begynt å blomstre enda...Men de vokser seg store.
Nå er det også sånn at Aurora på sin typiske måte samlet sammen alle frøposene som jeg hadde plassert ved siden av hver sin sort. Det vil si at jeg da jeg skulle plante ut blomstene ikke hadde den fjerneste anelse om hva som var hva. Selv ikke mine foreldre klarte å skille ut hvilke blomster som var de ulike. De klarte bare å finne igjen tomatplantene. Dermed har vi plantet alt ut sammen.. Vi plasserte de forskjellige bladtypene (hehehe) sammen og så satser vi på at det blir et FANTASTISK bed i løpet av høsten. For nå er det jo lenge siden det ble plantet ut, men blomstre gjør det ikke enda.Så det var siste nytt om mitt bed.
Her i hagen står også alle rosene i flor for tiden, men det har regnet ganske kraftig i det siste så det har blitt dårlig med hagebilder her hos oss.

HÅper dere fikk en fin sankt hans feiring i går. Jeg tente i ovnen, så det ble innendørs bål istedet for utendørs for min del.
Og sist men ikke minst; TUSEN TAKK FOR AWARD fra deg Trine:) DET VARMER og det setter jeg kjempestor pris på:) Du må ha en knallkoselig sommerferie. Håper du får en kjekk ferie med fine opplevelser, kanskje det blir Danmark på dere i år også? Husker vi var i Danmark begge to i fjor! Rart hvor fort tiden går.... See U:)

Therese sa...

Hmm - så nydelig du har det i hagen. Kunne kommet hjem til meg og hjulpet meg litt du!! :o)

Mange skjønne bilder, jeg noterer navn som bare det - skal ut å handle litt senere i dag ;o)

Ha en god dag.

Min verden sa...

Vakkert! Rommet ditt er spesielt og veldig pent og praktisk. Jeg så at du kaller Hurdalsrosen for Moelvenrose. Det har jeg aldri hørt før. Bare Nannestadrose. Nannestad er jo rett i nærheten av Hurdal. Morsomt med Moelvenrose ;) Vendelrot er def. vakkert ja og de rosa rosene. Jeg gleder meg til mine ny New Dawn og Heritage. De kommer snart :) Ha en fin uke. Hanne

Landliv sa...

jeg har kost meg skikkelig med bildene dine og det gikk opp lys for meg flere ganger ang. plantenavn som jeg ikke har visst om hvordan så ut.

Er vendelrot hardfør? Jeg bor i H7...

Grip dagen sa...

Takk for tipset om vendelrot.

I gårkveld trosset jeg regn og en mann som hadde det travelt med å nå en fotballkamp på TV. Vi kjørte forbi et sted med mye vendelrot, jeg stoppet bilen: -Et lite øyeblikk bare, jeg skal bare ha noen blomster.
Dermed rykka jeg opp mange planter med rota. JIPPI!

Den glassverandaen din ser bare helt nydelig ut. Det gjør forresten hagen også.
Jeg må gjøre noen forandringer i hagen snart. Noen planter har blitt for store og bør flyttes.

I sommer skal vi på "inspirasjons- tur" til Anne Just sin hage i Hune. Etter det får vi hjem å ommøblere hagen tenker jeg... Gleder meg!
Kos deg videre!
Sommerhilsen Marit

Huset i skogen sa...

Jeg er imponert! Ikke bare over den vakre hagen, men også over alt du kan av navn! Jeg har bare noen få typer, og jeg kan nesten ikke navnene på dem *rødme* Glassverandan var også nydelig. Det var rett og slett morsomt og være med på din vakre hagerunde:)
Ønsker deg en flott helg!

Lindas Hus.. sa...

Hei Trine!Herlige bilder fra hagen din.Masse flott som er i blomst.
Det er en stor glede å kan vandre i hagen å knipse hagens herlige flor.Da kan en kose seg.
God sommerhelg.Hilsen Linda :))