torsdag 25. september 2008

Fargesprakende høst!

For et herlig høstvær! Jeg kom hjem fra jobb i ettermiddag, og kjente hvordan sola varmet og hagen stod og glødet i ettermiddagssola! Ja, jeg ble skikkelig inspirert, syntes hagen var så deilig å gå å vandre rundt i, og kjente det gjorde meg godt å kikke på de flotte høstfargene i gyldne toner. Jeg tror sola og varmen de siste dagene må ha gjort godt for mine kjære planter også, for det var som om hagen stod og bød på seg selv igjen, en god del av plantene står atter i blomst, og for ei litt fredagssliten yrkesaktiv småbarnsmor var det som balsam for sjelen å gå og kikke og knipse litt i hagen min.
Se på dette, så nydelige farger som høsten gir. Jeg er jo egentlig ikke så glad i dette gyldne fargespekteret, men om høsten da det kommer naturlig, så synes jeg det er helt storslått! Hostaene og dagliljene har fått gulnet bladverk og den sprakende blankmispelhekken vår står fint i bakgrunnen.
Blankmispelhekken vår står i fyr og flamme nå for tiden. En ganske fin ramme rundt hagen og danner god bakgrunn for hagens planter.

Blomsterertene fortsetter ufortrødendt å blomstre og gir rene duftorgien når man går forbi.
Kattehale er en vakker staude om høsten, synes jeg. Disse lillatonene, sammen med de naturlige ildfargene som naturen gir, er bare flotte høstkombinasjoner.

Det er et hjertetre man ser bladverket av her. Treet ble plantet senhøsten 2006 og er ikke så stort, men de søte hjertebladene er det mange av for det. Både vår og høst er bladverket rødaktig og kjempefint i mine øyne. Et riktig herlig tre å ha i hagen sin, spør du meg. Og med tid og stunder blir det riktig så stort, og likeledes riktig så vakkert.


Selv om en del av hagens planter atter står i blomst, er det så absolutt bladene som spiller hovedrollen denne årstiden. Klatreplanten rødkattebusk har også nydelige fargesjatteringer.
Epletrær har vi noen av i hagen vår. Disse gode, gamle epletrærne som vi skatter så høyt. Rødfargen på disse Loboseplene og den knallrøde villvinen i bakgrunnen er helt velkomne nå. Det er jo høst!


Vi kjøper ikke epler på butikken nå, nei. Hagen er jo full av dem (dog er ikke alle så fine i skallet som dette. De har en tendens til å bli angrepet av larver og annet utøy). I helga får vi besøk og jeg har jeg tenkt å lage eplepai med vaniljesaus til. Det føles både bra og riktig å benytte seg av markens grøde nå mens vi har dem hengende rett utenfor stuevinduet.
Det meste av bladverket til villvinen har rett og slett skiftet til blodrød. Synes det er lekkert og har bestemt meg for å skaffe meg villvin igjen til våren og la den folde seg ut på vindskiene på carporten vår.
Stauder i potte eller blomterkasser er ingen dum idè. Jeg fikk kjøpt stauden murtorskemunn til en billig penge og kjøpte fire planter på tampen av sesongen, for å ha noe som kunne fylle og se godt ut etter at de lavendelblå fiolene takket for seg.

Apropos stauder i potte. Jeg var jo så heldig å ha Helen Fredholm på kjempefin hageinspirasjonskveld hos meg i forrige uke, og hun hadde tatt med stauder fra egen hage og satt i terracottapotte. Kjempefint og utrolig koselig å få!Lammeøre og tjæreblomst er planter jeg aldri hadde tenkt å sette i potter. Det grå bladverket, som jeg også vet at Helen er så glad i, er bare nydelig å sette i aldrende terracottapotter. Kanskje et tips til andre også?

Denne tvetannen er også skikkelig flott og jeg satte den på ei hylle på utebordet mitt hvor den myker opp disse trekassene den står i. Det er noe med det vakre mot det rustikke igjen, da... Nydelig bladverk på denne planten. Jeg kommer til å sette den i jorda for vinteren og ta den opp igjen for potting til våren igjen.
Nok en staude i potte. Her har jeg jo faktisk bare gått og plukket Sedum Matrona og satte rett i jorda i denne søte lille potta. Stilkene vil selv danne røtter der den står og bli nye små planter som kan settes i hagen senere. Enklere kan det vel ikke bli? Eller billigere for den del?


Hagerunden min denne fredags ettermiddag går mot slutten. Jeg stoppet og la merke til hvordan bladverket hadde begynt å falle på denne ungarske syrinen. Og igjen ble jeg betatt av bladverket og dets fargesjatteringer...Det er den nydelige mørke rødfargen som jeg liker ekstra godt på denne. Og så var det blitt så spesiell kontrast i bladverket. Noe har blitt gult og noe mørkt. Man sukker henført når man står og betrakter det... i hvertfall gjorde jeg det!
Til sist så ønsker jeg at du som kikker innom bloggen min må nyte av helga og så håper jeg at naturen, om det er i egen hage eller utenfor, kan gi deg gode opplevelser - slik den gjorde det for meg i ettermiddag. God helg! Klem fra Trine
13 kommentarer:

MonaLisa sa...

Enig med deg. Høst er vakkert, gyldne toner til tross :-) Du er helt RÅ på å ta bilder! Ta til deg alt det positive, de er fantastisk inspirerende. ha en fin helg

Anonym sa...

Hadde gledet meg til nytt innlegg fra deg og ble ikke skuffet nei :-). For noen uker siden hadde vi besøk av hjort som spiste opp barken på den ene stammen på hjertetreet mitt, sukk og sukk. Min far (som er min hageekspert) mente det ville klare seg og at alt kom til å gå bra, men jeg er ikke overbevist...Blir nesten trist når jeg tenker på det.
Du har en stor og nydelig hage, og høstbildene var nydelige. Det er balsam for sjelen å jobbe og rusle i hagen, veldig godt å bare la inntrykkene strømme på. Ha en fin fin helg. Britt fra Trondheim

Monica sa...

Her var det mye fint:) Høsten er en utrolig flott tid!

Tonerose sa...

Herlig hage du har, og lekker om høsten også! Villvinen var jo bare nyyydelig! ;o)

Trines Hus og Hage sa...

Kjære Britt fra Trondheim.
Takk for tilbakemelding ang. rognebærtreet Sorbus pink pearl. Jeg har notert meg navnet, og kunne virkelig tenke meg et slikt. Hørtes nydelig ut! Håper hjertetreet ditt greier seg, alstå! Skjønner godt at det er leit om det skulle gå ut, men man får bare håpe på det beste. Takk for at du følger bloggen min så trofast. Det er virkelig koselig for meg, og dine gode ord varmer meg godt skal jeg si deg. God klem fra Trine

Marit - Som Mine Dager Er sa...

Hei igjen Trine. Sannelig er det høststemning i hagen din. Villvinen er så flott på denne årstiden, den spruter jo over seg av farger. Epler har dere også.

Jeg liker disse hagevandringene inne hos deg. Alt er så velstelt og deilkat. Erteblomstene dine strutter enda ser jeg. Mine ville liksom ikke i år. Bedre lykke til neste år.

Jeg ønsker deg en fortsatt fin høst og nå ligger du på bloggrollen min slik at jeg ser når ditt neste innlegg slippes.

Vi høres. Klem fra Marit

silje-sin sa...

Så nydelige hagebilder Trine! Det der kan du:) Og tusen takk for oppskriften! Skulle jo takket for lengst.. Jentemiddagen er til fredag, og jeg gleder meg til å prøve ut salaten! Må også si at du har et nydelig navn! klem fra silje.

Ellen - Charmerende gjenbruk sa...

Her var det mange nydelige hagebilder, at du har god greie på planter er det ingen tvil om.
Jeg har også hage både hjemme og på hytta, men de er nok av det mere uryddige slaget. Lammeøre har jeg i beddet, å plante den i potte var en god idee, men den tåler vel ikke frost når den står i potten?
Klem..Ellen

Moderncountry sa...

Høsten er herlig Trine! Jeg føler det like deilig som deg om dagen. Mye plukking av nøtter, kvister og blader med tantebarn. I går var vi flere timer i skogen inntil det begynte å pøse ned. Men da er det så deilig å komme inn å sette på teen og kjenne kinnene blir varme og gode :) Du har det så fint rundt deg, ikke rart man blir glad da! Er så takknemlig selv at jeg har annet å titte på enn betongvegger.

Så hvordan er ting ellers om dagen? Noe kreativt på gang? Jeg har satt meg ned for å sy igjen, men det går i rykk og napp. Prøver å skape noe nytt, få ting ut i butikken god tid før Jul. I morgen skal jeg hente mer tekstilfarge, gleder meg til det. Har noen nye ideer som jeg tror vil bli bra.

Ellers har vi fyrt i ovnen, det spraker godt på morran. Demonterte alle gamle ovner i sommer, så det kan være kjølig nå som det går mot null.

Håper du har det bra.
Ha det så godt og nyt den deilige høsten!

Klem fra meg
Aina

Sussen sa...

Jeg føler på akkurat samme måte! Jeg kan ikke fordra gult, oransje eller rødt til vanlig. Det kommer ikke inn i mitt hus! Men jeg elsker høsten og de fantastiske fargene som kommer ute i naturen. Og lufta! Så klar og frisk. For ikke å snakke om det nydelige blå himmelen (når det ikke regner da...)
Kos deg videre med hagen din, og takk for inspirasjon og vakre bilder.
Klemmer, Sussen

Ann-Helen... sa...

Høsten er nydelig og naturen forandrer seg fra dag til deg,-nydelige bilder du deler:-)
Har du lyst til å være med på en "julegavebyttering"? Hadde vært koselig om du også ble med. Kom inn til meg og les mitt siste innlegg :-)
Ha en fin kveld!

Hilsen meg

Ann-Helen... sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Lisemoren sa...

Hei
Du tar noen vakre bilder, og det er nytelse å se på dem. Jeg koser meg veldig med bloggen din, som jeg har tittet litt innom de siste ukene. En av grunenne til å lese blogger for meg er nettopp alle de vakre bildene en kommer over. Jeg liker også ekstra godt at du kombinenerer interiør og hage. Takk for titten, jeg kommer nok innom igjen.