søndag 7. mars 2010

Vår- og forsommermimring - del 1

Lengselen er stor hos meg nå. Jeg gleder meg og lengter så etter å kunne begynne ute i hagen, og det å kunne se det komme nytt liv opp av jorda og blader på trær og busker. Hadde jeg bare kunnet trylle, så skulle ski, staver, og akebrett som står på tunet utenfor vært ryddet langt inne i uthuset. Slikt utstyr var det ingen som hadde bruk for lenger... (til tross for at jeg har hatt større skiglede denne vinteren enn jeg noen sinne har hatt! De siste ukene har jeg til og med hatt noen av treningsøktene mine på ski. Det er ikke helt likt meg...)
Som for å prøve å bøte på lengselen, har jeg kikket gjennom hagebildene jeg har tatt de siste årene. Det er herlig å se igjen de kjente og kjære plantene i hagen, dog kun på skjermen så lenge. I dag deler jeg derfor litt av vår- og forsommerhagen hos meg med dere. Bildene i mimrestunden er i salig blanding fra de tre siste årene .


Når man ser nærbilde av denne Geranium sanguineum striatum (blodstorknebb) er det vel ikke noe rart jeg synes den er helt bedårende. Den er sart og nydelig, både i farge og utforming. Når den samtidig egentlig er en tøffing og brer seg til ei stor tue med drøssevis av disse yndige rosa blomstene og finflikete bladverk, så er den helt herlig å ha i hagen. Om jeg er flink til å knipe av frøkapslene (som forøvrig ligner på et storkenebb, derav navnet), vil den blomstre i lang tid. Jeg er så glad i denne Geraniumen og har den flere steder i hagen.


Tenk når prydepletrærne og epletrærne begynner å blomstre igjen! Dette unge prydepletreet heter Malus Kobendza og ser ut som en liten rosa sky når det står i fullt flor!

Dette synes jeg også var et koselig gjensyn. Valeriana eller vendelrot som den heter på norsk har jeg hatt i hagen de siste tre årene og vil ikke være den foruten. Jeg kjøpte den første planta da jeg var med staudeklubben på hagevandringstur på Toten. Vi var på en gård som også solgte en del stauder. Etter den tid har jeg jo funnet ut at den faktisk vokser bare to hundre meter nedenfor der jeg bor, og har vært nede med trillebåra og hentet meg enda mer av planta. Jeg har lært at den frøsår seg svært så godt, men min erfaring så langt tyder ikke så mye på det.
En bukett med vendelrot i et liters sinkspann på et lite bord på terrassen en solrik dag i juni. Ganske så hyggelig! :-)


Den herlige klematisen ved bislaget blomstrer like rikt og vakkert hver eneste vår. Jeg er fremdeles usikker på hva den heter, om det er en rosa alpeklematis eller om den heter noe annet. Vil gjerne ha tilbakemeldinger fra dere om noen vet råd. En skikkelig fin velkomst gir den iallefall til den som kommer hjem til oss.
I fjor hadde jeg en liten bukett pioner på terrassen allerede i mai måned! Da hadde vi nemlig vært på jentetur til Kjøbenhavn og kjøpt med oss herlige, vakre pioner hjem. Vel, noen av oss. Disse fikk jeg av ei venninne fordi jeg ikke hatt kjøpt meg meg noen, så i år skal jeg jammen handle avskårne pioner med meg hjem!Til og med rose hadde jeg i blomst i mai. Den vakre portlandrosen Jaques Cartier var herlig å lukte på flere uker før noen av de andre rosene hadde tenkt å starte sin blomstring. Jeg har den stående på terrassen fremdeles. Den står plassert i snøen med en striesekk over seg, men jeg bør vel ikke ha så høye forventninger så kaldt som det har vært i vinter. Men jeg har jo et lite håp da...

Bedet ved innkjøringen vår med den gamle piontua med ungt mørkerødt bladverk ved lyktestolpen. Senere blir bladene grønne og tua gir mørk magentafargede blomster i hopetall. Til venstre står hvite skogsymre på lange tynne stilker.


Å, dette er noe jeg gleder meg til. Ganske tidlig på våren kommer forglemmeiei i bedene mine. Særlig i bedet foran terrassen har jeg massevis av disse søte små blomstene, og jeg har planer om å skaffe meg enda mer. Man blir jo bare glad av å se dem, både av fargen og de nusselige blomstene. Jeg klipper ned bladverket etter blomstring og de har fått frøsådd seg, snart synes de ikke når stauder og roser i bedet tar til å vokse. Her har forglemmegei selskap av søte lammeører. Jeg synes de to kler hverandre veldig godt!
Jeg har massevis av koselige blomsterbilder fra de siste sesongene. Planlegger å komme med enda et mimreinnlegg litt senere i måneden. Så hvis du er glad i blomster og gleder deg storlig til våren, så vil du kanskje følge med videre? Klem Trine

11 kommentarer:

Hulda sa...

mmmm, sier jeg bare, dette var herlige mimring. Så vakre blomster! Den peonen var helt skjønn. Tenk når det er slik igjen! :)

Monicas Hage sa...

Ååh, for et herlig innlegg! Jeg følger deg gjerne videre på mimringen:)

Millygarden sa...

Åh va jag längtar efter vår och sommar och ännu mer när jag ser dina fina bilder.

Ha en bra dag Trine!
Kram Marina

liven sa...

Åh ja....jeg følger gjerne med!!
Nydelige bilder Trine......og jeg gleder meg slik til snøen forsvinner nå!!
Her småregner det men er bare et par pluss grader....så da tar det sin tid!!
enn så lenge får vi kose oss med å se på bilder og planlegge vår og sommersyslerr!!
Tusen takk for fine og inspirerende bilder :o)
Ha en fin uke :o)

Dans på roser sa...

Du er så utrolig flink, Trine!
Og alt toniton i rosa og støvete toner....lekkert! =)

Takk for koselig besøk i bloggen her om dagen. =)

Kathrin.

Anonym sa...

Heia Trine. For et nydelig innlegg. Når jeg titter ut av vinduet akkurat nå er det ikke mye som minner om vår, men det snur jo fort på denne tiden av året. Storkenebben i innlegget har jeg selv og den er kjempefin. Jeg er i grunnen begeistret for alle typer storkenebb, de er frodige, tåler mye og blomstrer mye og lenge.Du er flink til å sette sammen farger og former og jeg gleder meg til del 2 av innlegget ditt. Jeg har fulgt bloggen din lenge nå, og jeg må si at din blogg fortsatt er min favoritt. Gleder meg til du kommer med nye innlegg. Jeg tror ikke du liker å være veldig personlig i bloggen din, men jeg synes det hadde vært moro å vite litt nærmere hvor du bor (lurer litt på hvilken herdighetsgrad du har i hagen din?). Vi skal flytte til Rindal i mai-juni, og jeg håper jeg vil få mange fine stunder i hagen der. Nå er hagen forsømt, og jeg er ikke sikker på solforholdene på de ulike stedene i hagen ennå. Jeg har planlagt å begynne så smått allerede i sommer, ihvertfall med lebeplantning. Håper du får en fin uke videre. Hadetbra Britt fra trh

Anonym sa...

Heia Trine. For et nydelig innlegg. Når jeg titter ut av vinduet akkurat nå er det ikke mye som minner om vår, men det snur jo fort på denne tiden av året. Storkenebben i innlegget har jeg selv og den er kjempefin. Jeg er i grunnen begeistret for alle typer storkenebb, de er frodige, tåler mye og blomstrer mye og lenge.Du er flink til å sette sammen farger og former og jeg gleder meg til del 2 av innlegget ditt. Jeg har fulgt bloggen din lenge nå, og jeg må si at din blogg fortsatt er min favoritt. Gleder meg til du kommer med nye innlegg. Jeg tror ikke du liker å være veldig personlig i bloggen din, men jeg synes det hadde vært moro å vite litt nærmere hvor du bor (lurer litt på hvilken herdighetsgrad du har i hagen din?). Vi skal flytte til Rindal i mai-juni, og jeg håper jeg vil få mange fine stunder i hagen der. Nå er hagen forsømt, og jeg er ikke sikker på solforholdene på de ulike stedene i hagen ennå. Jeg har planlagt å begynne så smått asllerede i sommer, ihvertfall med lebeplantning. Håper du får en fin uke videre. Hadetbra Britt fra trh

ANETTESHUS.COM sa...

Å, så herlig!!! Deilige sommerbilder! Jeg følger deg videre! Vi begynner arbeidet med hagen til våren, så jeg trenger masse inspirasjon!!

Ha en strålende dag!

Klem
Anette:)

Grip dagen sa...

Ah, så deilig å gå barbeint i sommergrønt gress. Stryke hånda over klematis og storkenebb.
En trenger virkelig å drømme når vinteren er så lang som i år.

For flere år siden hørte jeg en behagelig melodi på radioen. Jeg hørte etter på teksten og ble helt satt ut. Tårene trillet når sangen var over.
Jeg ble så glad når jeg så du hadde skrevet teksten til nettopp denne tidligere på bloggen din.
Det er virkelig sterke ord. Grip Dagen og lev i nået. En trenger å minnes slike enkle ting.

"Når fremtidshavet ligger som et speil, skal du blåse medvind i ungenes seil."
Det skal jeg da gjøre. Men håper båtene deres blir liggende i min trygge havn mange år til...
Det er så godt å ha dem her.

Klem Marit

Nooria sa...

Åhh, nå lenger jeg og!!

Jeg pleier å ha stor glede av bloggen din om sommeren. Jeg har også blitt stor hageentusiast de siste årene.

Anonym sa...

Les hele bloggen, ganske bra