lørdag 8. mai 2010

En så deilig vårdag!

Det har vært en så fantastisk dag i dag! Sol fra skyfri himmel hele dagen og varmt og godt helt fra morgen av. Det må da ha vært den varmeste dagen så langt i vår, jeg har vært utendørs hele dagen, startet med årets første utendøs frokost i hagemøblene på terrassen, og avsluttet med lørdagskos på kvelden med de siste solstrålene mot huden.
I løpet av slike solrike dager får de små plantene i bedet skikkelig fart på seg og de har vokst så jeg nesten har sett det, og i løpet av dagen har også bjørkene blitt forsiktig grønne.
Det er ikke så mye som blomstrer i hagen min enda. Jeg har jo ingen typisk vårhage. Noen krokus og perleblomster blomstrer her og mine to koselige tuer med blåveis har startet på nedturen sin allerede.
Men et par stauder har jeg som er i fult flor akkurat nå; og en av dem er denne himmelblåe lungeurten.

De sterkt fargede rosa auriklene er alltid tidlig ute med blomstringen i hagen min. Hver gang jeg ser dem tenker jeg på hun jeg har fått dem av, nemlig ei søt gammel blomsterdame på over 80 år med en nydelig hage.
Auriklene mine hadde vokst og blitt en smule ranglete så jeg her en dag, og leste i et hageblad like etterpå at de har en tendens til å vokse seg ut av jorda og bør plantes om hvert annet eller tredje år. Jeg har hatt aurikler i mange år nå, og aldri gitt dem den servicen, men det skal de få heretter.
For noen dager siden bestilte jeg roser fra Rosa Røyse. Jeg ønsker meg nemlig noen flere buskroser som erstatter noen av klaserosene som så sjabre og spinkle ut etter vinteren. Nå vil jeg satse på større og herdige buskroser som gir et mer frodig inntrykk.
Rosene kom etter bare noen få dager fra bestilling, barrotsroser selvfølgelig, og plantingen måtte skje litt før enn jeg hadde beregnet. Jeg har et ben som ikke er helt bra for tiden, ellers pleier jeg å gjøre det meste av hagearbeidet selv, men i dag har min gode mann tatt spaden fatt og spadd i både kompost og bed og plantet roser i lange baner.
For dem som bryr seg om slikt kan jeg nevne navnene på mine nyervervede roser: Albarosen Fèlicitè Permentier (2 stk som skal stå på hver side av terrassetrappa), den kanasiske rosen Therese Bugnet (helt ny hos meg og havnet på roseringen), Portlandrosen Jacques Cartier (som ikke er plantet enda), ramblerrosen Rosa Helenae Lykkefund (ny hos meg og meningen er at den skal strekke seg opp i et av epletrærne våre), ramblerrosen Gerbe Rose (helt nytt bekjentskap hos meg og skal erstatte New Dawn som ikke greide vinteren dessverre) og rablerrosen Paul Himalayan Musk (ny hos meg - blir plantet i en gammel sinkgryte for jeg vet enda ikke helt hvor den skal stå).
I tillegg har vi noen nye planer med hus og hage (som jeg kan fortelle om siden) og første ledd i den prosessen var å flytte en flott og stor rose. Dette var Rosa Glauca som jeg plantet da jeg fant den som som en liten stilk i plenen for ca 10 år siden, og som har utviklet seg til en frodig busk med skikkelig overhengende og fin vekst. Min kjære gravende mann gravde og gravde og lyktes tilslutt med å få løs de lange røttene og satte den i nærheten av lekestua. Håper inderlig den overlever nå da. Rosa Glauca har jo så fine grønnblått bladverk, og jeg tenkte på kanna i glassverandaen som trengte noe nytt og friskt i seg og laget en bukett fra de avklipte greinene.

Det er jo så herlig når plantene så smått begynner å blomstre, og nå er endelig noen av mine pelargonier i gang i glassverandaen. Mårbacka får jo så ekstra delikat lyserosa farge når den dyrkes innedørs, og jeg får sånn deilig sommerfølelse når jeg ser blomstene og hvordan og strekker seg oppover vinduet.
Stiklingene jeg tok av pelargoniene mine i februar vokser og gror de også. De har blitt lubne og fine planter som snart skal ut på terrassen til herding før de plantes i krukker, og sørger for rosa blomsterglede blant hvitmalt treverke på terrassen hele sesongen.Det vokser og gror i små og store potter og det er så koselig å følge daglig med på utviklingen.

I går fikk jeg denne herlige vårbuketten med blåveis plukket av to barnehender på fem og seks år.Det er jo utrolig koselig å overrakt en slik nydelig bukett, og helt spesielt med små klamme barnehender rundt. Så skjønne blomster fortjener ei skjønn mugge, og en av mine yndlingsmugger ble valgt til de tørste, lodne stilkene.
Med den yndige blåveisbukett ønsker jeg dere ei fortsatt herlig helg og gode vårdager!
Klem Trine


20 kommentarer:

Ninni sa...

SÅ mye vakkert du viser! Mmm...herlige bilder :) Tenk at Pelargonia har blitt så frodig alt, de er helt utrolige. Skal si du har kjøpt mange nydelige roser! Så heldig du er som har gamle epletrær til ramblerrosene du har kjøpt, det er noe av det mest sjarmerende jeg ser med bugnene roser på de gamle grenene. God søndag!

♥ Hege`s Cute N Cool Blog ♥ sa...

Olala!!!! Wow så mye lekkert du viser ♥ Likte spesielt GODT dem siste bildene!!! Utrolig stilige , så flink du er til å lage til da ♥

Flott hus har dere oxså ser jeg ,jeg bor på et lite gardstun med fritt spillerom hehe..vi solgte det nyere huset vi hadde! Og nå har vi pusset opp siden oktober i fjor :))) Nå holder vi på med hagehuset!

Kjempelekker blogg du har , kommer gjerne tilbake :))

Ha en flott og herlig dag ♥

Klem :)))

Anonym sa...

Heia igjen Trine, dette innlegget gjorde godt til kropp og sinn. Her i Rindal er det veldig sent iår, men trøster meg litt med at våren har kommet like kort i Trondheim. Som sagt kommer jeg ikke til å begynne i hagen før til neste vår, men det er jo nesten like artig å planlegge. Noen av rosene du har kjøpt kjenner jeg til, andre ikke. De jeg ikke kjenner skal jeg slå opp på internett etterpå. Jeg skal også satse på herdige buskroser til neste vår.
Så har jeg et spr til deg: Hvilket trekk har du på de fine fine stolene dine i glassverandaen? Jeg har beundret disse flere ganger og nå tenkte jeg at jeg bare skulle spørre.
klem fra Britt og et kaldt og lite vårlig Rindal.

Anonym sa...

Glemte å si god bedring med foten, håper det ikke tar alt for lang tid
Britt

All Seasons sa...

I'm coming here and see you blog. It's beautiful.
Have a nice sunday
Greatings from Holland
Patricia

Lisbeth sa...

Jeg må nok sige du har været flittig idag. Det er nogle dejlige roser du har købt det bliver flot når de blomstrer:) Dejlige billeder og skønt med buketten fra børnene.O)

RegnbueGuro sa...

Spennende med alle de nye rosene - håper du oppdaterer oss på hvordan det går med dem utover sommeren :)

Marit sa...

Koselig lesing!

Jeg er spent på rosene i år jeg og, new dawn tror jeg har klart seg, men måtte skjæres kraftig ned. Ellers har jeg valgt ganske snille og enkle roser, som ser ut som de kommer fint(Astrid LIndgren, Leonardo Davinci, og The fairy). Som du skjønner er jeg ganske ny i gamet. Blir spennende å følge rosene dine, og ikke minst perlargoniene.

God søndag, og god bedring til benet ditt, Marit:-)

Mia sa...

Så mange herlige bilder fra din hus og hage, Trine! Og så mange nydelige roser som du har skaffet deg. Ser at Felicité Parmentier er en av dem... tjhihiii. Therese Bugnet har et to av også, og er riktig så fornøyd med dem. De ser ut til å tåle vårt tøffe klima bra, og det er alltids en pluss! Jeg har gått til annskaffelse av to stk The Bishop (hermer litt etter Helen her...) og jeg håper at de vil trives her. For det er nettopp det som er mitt (eller min rosers) store problem. Jeg er glad i roser, men det er ikke alltid rosene er glad i det jeg har å tilby dem, dessverre...

Anonym sa...

Jeg er så enig Trine, det har vært ei fin vårhelg!
Håper du fikk jobbet litt mer i hagen i dag,og at benet ikke hefter deg for mye.Selv har jeg moret meg på fotballturnering begge dager,og kost meg i hagen bare et par-tre timer.
Skal bli interessant å følge med på de nye rosene,store frodige planter kan jeg jo like!"Paul`n" har jeg sett hos Dag,flott den!
Leste mld. noen dager etter at du sendte,bruker fortsatt ikke den dingsen hver dag jeg :Ø.
Ellers har jeg en ide' om hva noe av prosjektet deres kan være!Håper jeg gjetter riktig!
Marianne.

liven sa...

Så koselige bilder....både ute og inne!!
Rosene mine har klart seg bra i vinter heldigvis...men en ny "Aloha" så er jeg litt redd for! Synest jeg aner litt grønt i stilken:o)
Har en Mårbacka som har overvintret og den er blitt så frodig...og nå har jeg tat stiklinger av den!! Så søt denne lyseblå krakken din....har et par hvite men kunne tenkt meg en i denne fargen også!!
Her har vi dessverre ikke blåveis...men prøver å få tak som jeg kan plante i hagen! Koselig med blåveis i den gamle muggen og de fineste bukettene er de som er plukket av små barnehender!!
Ikke lenge til repotasjen din kommer nå Trine....gleder meg :o)

ha en fin ny uke...og takk for all inspirasjon!!

Trines Hus og Hage sa...

Hei Britt fra Rindal. :)
Takk for koselig hilsen igjen. Fint å kunne glede hverandre gjennom bloggen.
Nå har det akkurat snødd en stund her, og det er ganske sprøtt synes jeg. Får håpe alle nyplantingene tåler det sure og kalde været som kom i dag. Spennende for deg å planlegge og gjøre seg kjent med den nye hagen dette året. Ja, enig med deg i det at det å planlegge og finne ut av hva man skal ha, er veldig moro.
Du spør om stoltrekkene og det tror mannen min heter sellgren. Det er det orginale stoffet på stolene, og det er virkelig slitesterkt og i god hold.
Håper været er bedre hos deg akkurat nå.
Klem Trine

Findus sa...

Blir veldig glad da du viser så mye fristende bilder :) Sitter å drømmer meg bort! Er glad i hagestell jeg og men har en "ny" hage , ikke sånn sjarm med den ! Vår...og vår .... her snødde det maaaasse idag .. nå regner det , heldigvis( det var fint i helga da.., får leve på det noen dager )

Monicas Hage sa...

Så mye fint! Har en bestilling klar til Rosa Røyse jeg også. Er så utrolig mye fint å velge i, så det blir spennende å se hvordan det blir når rosebeddene vokser til:)

Flott reportasje i Lev Landlig. Nydelig hus og nydelig hage:)

Helen sa...

Gratulerer med flott artikkel i Lev Landlig!

Johanne sa...

Hei Trine:)
Såå utrulig kjekt å lese om deg og dine i den vakre heimen dokka i Lev Landlig. Eg vart så glad i går då eg såg at bladet var komt i posten.Hadde gleda meg slik til dette bladet skulle kome, spes.sidan eg viste at det skulle kome rep.frå "Trines Hus og Hage" :):) Storkosa meg å både lese og sjå den flotte reportasjen. Så artig å sjå kor fint dokke har bygd om heimen. Virkelig beundringsverdig.Så kjekt når dokke har så stor interesse for det begge to. Ja som eg har sagt mange gongar..så er det noko spes.med deg og din blogg - sidan du var min første bloggvenn :) No har eg vore borte frå blogg snart eit år..men kanskje kjem eg tilbake ein dag. I tillegg til at det var kjekt å sjå bilder av heimen dokka, var det veldig artig å sjå bilde av deg, din mann og eine sonen dokka i rep.òg :) Ein skjønn familie :) Flott innlegg på bloggen din no òg...som alltid.

Ha det godt Trine:) Kos deg vidare - i fulle drag :):)I dag har det vore den første ordentlige vårdagen her hos oss...og det er så kjekt å kome i gang ute. Det å vaske / rydde / pynte på uteplassen føles omtrent som ein liten feriekoloni i hagen på nytt er klar til bruk. Eg nyter det like mykje kvart år. Ha ei riktig god helg og fin 17 mai feiring !
Klem frå Johanne

liven sa...

Heisann!!
en kjempefin repotasje i Lev Landlig :o)
Gleder meg til å se ordentlig på den i kveld...måtte bare smugkikke litt først :o)

ha en fin helg...og 17 mai feiring !!

Linda sa...

Så spennende med nye roser da:) Og pelargoniene ser kjempefine ut. Nydelige bilder. Nå har det gått ti dager og det har sikkert skjedd myyye mer i hagen. Denne uken lover de endeelig litt varme også. Det gleder jeg meg til:) Klem og ha en fin dag.

Magnys Lille Krinkelkrok sa...

så utrolig kjekt å lese om dere i lev landlig..
nydelig blogg..
klem og fin mai videre!!

magny

Kate sa...

Hei!
Lurer veldig på hvor dere har kjøpt vinduene dere har brukt i glassverandaen! :)
Vi har et hus fra 1920 som skal bygges ut etterhvert, og jeg jobber med å planlegge utbygging..

Takknemmlig for svar!

Hilsen Kate (kjustin@frisurf.no)