tirsdag 6. juli 2010

Hagevandring i julihagen

Sommeren er for tiden akkurat slik som jeg drømmer om. Det å kunne slå terrassedørene opp om morgenen, kjenne morgensola allerede varme, myse utover hagen og innta frokosten utendørs - hver dag. Det kjennes rett og slett herlig, og jeg har slik god sommerfølelse som fyller sjel og sinn!
I hagen er det stas om dagen. Jeg går og nyter den ene vakre planta etter den andre som står på sitt fineste nettopp nå. Revebjeller (digitalis purpurea) er en av dem. Fantastisk fine!
Jeg liker godt høyreiste planter som ruver litt over jorda, og da er er slike planter som revebjeller og kongslys (verbascum) egnet. Den er fin denne gammelrosa kongslys som jeg kjøpte på et lite staudeutsalg på Toten for noen år tilbake. Både revebjeller og kongslys er absolutt med å skape et uhøytidlig og uformelt uttrykk. Vendelrot (valeriana) og stjerneskjerm (astrantia major) står også fint sammen med disse to rosa rakryggede og sjarmfulle plantene.

Ah, jeg får da ikke nok av dem.... Fingerbøl som danskene sier. Ikke vanskelig å forstå det navnet.... I bakgrunnen hvite peoner og rosa stjerneskjerm.Se så delikate og skjønne planter. Et slikt syn er da til å bli glad av! Jeg synes den hvite peonen Peonia lactiflora "Duchesse de Nemours" er utsøkt nydelig. Lukter godt gjør den også. Stjerneskjermen gjør litt mindre ut av seg, og det er vel derfor jeg synes den passer så godt sammen med hagens dronning. I mine øyne fremhever de hverandres skjønnhet på en nydelig måte.
Bedet vest for terrassen begynner å bli frodig og fint. Plantene går i ett og innbyr til å plukke med seg en bukett inn eller bare gå og kikke og lukte, kanskje luke litt hist og pist.Ridderspore (delphinium) i en vakker rosafarge som går ton-i-ton med revebjellen i forkant. Jeg liker så godt når blomstene har omtrent samme fargeskala og spiller på samme lag. Synes helheten blir så fin da.


Peoner er noe jeg ikke kan få nok av. Det er bare noe utrolig herlig med disse store tunge og ofte tettfylte blomsterhoder som fordrer så lite og bare oser av nostalgisk sjarme. Det er ikke første gangen bloggen min viser den gamle tua med peoner som har stått her i flere tiår, men jeg tror dere tåler et bilde til... Navnet på denne vet jeg fremdeles ikke, men det hadde vært moro å vite, så om du vet noe om disse skarpt rosa peonene, håper du tar kontakt. :-)

Sarah Bernard kunne jeg ikke vært foruten i hagen. Den er så vakker, så delikat, ja helt skjønn. Jeg har fire planter på rekke nedover ved steintrappa her, og blomstringen av disse er et av de absolutte høydepunktene i hagen om sommeren. I bakgrunnen synes plantebordet foran uthusveggen.

Epletrærne er vel egentlig vakre nok i seg selv, men jeg er veldig begeistret over denne gamle garditrappa som får stå og være koselig blikkfang foran et av de ruvende trærne. Jommen var jeg heldig den dagen i fjor da jeg kjøpte den gamle og rustikke gardintrappa for en 50-lapp på loppis. Jeg liker den bare så kjempegodt! :-)


Litt småplanter er koselig pynt på trappa. Tusenfryd som ble sådd i fjor er så små at de drukner nærmest i bedene, mens i slike små terracottapotter kommer de frem og kan bli sett og gi glede.Her ser man andre siden av det ruvende store epletreet. Grove, knudrete stammer med stort omfang.Det er jo absolutt rosetid i hagen nå, men dessverre får jeg en del mindre roseblomstring i år enn årene før. Det har jo vært en fryktelig kald vinter her på østlandet, og jeg tror det er flere enn meg som har fått merke det i hagen sin denne sesongen. Heldigvis har det bare vært streng beskjæring som måtte til, men på engangsblomstrende roser får man ikke blomstring det året fordi man har tatt bort anleggene til knoppene.
Austinrosa på bildet er Winchester Cathedral og har vært av de som har klart vinteren bra. Det er jo også ei remonterende rose som tåler hard beskjæring godt. Den er nok litt hvitere i virkeligheten og ikke med det rosaskjæret som jeg synes det ser ut her. Ei helt nydelig rose!Kanadiske roser er sikkert lurt å satse enda mer på for å være sikker på god overvintring. Martin Frobisher holdt mål denne vinteren også og det var lite som måtte beskjæres bort da våren kom. Høy og frodig har den blitt, og jeg er svak for de sarteste små lyslysroa rosene som har begynt å komme. Revebjeller har jeg rundt omkring i hele hagen, og er ypperlige med roser.Som avslutning fra denne lille hagevandringen tidlig i juli valgte jeg et enkelt bilde av vendelrot (valeriana). Jeg har før nevnt at jeg har vært og hentet slike planter i grøftekanten i nærheten av der jeg bor, og i år har jeg fått lønn for strevet! Jeg har satt dem både i grupper og som små smutthull der det var en liten bar flekk som kunne fylles. Den vever seg så fint sammen med andre planter, og også den er en slik fin lagspiller som spiller sammen med de fleste andre uten å måtte utkonkurrer naboplantene. Jeg har blitt så glad i slike skjermplanter og anbefaler den varmt til alle dere andre.Ha en fortsatt herlig sommer! Nyt blomstringen både i hagen og i grøftekanten! Klem Trine

14 kommentarer:

Nooria sa...

Tusen takk for en skjønn tur rundt i hagen din! Helt herlig var det :-). Jeg liker de samme plantene som deg, det er helt sikkert. Jeg er forresten også veldig lykkelig for den rustikke gamle trestigen som jeg fikk kjøpt på loppis i Sverige for to år siden :-).

Kristin sa...

Veldig, veldig nydelig!!
Takk for inspirasjonen:-)
K

Monicas Hage sa...

Så deilig det høres ut å kunne spise frokost ute hver morgen... Her på Sunnmøre får vi bare en dag i gangen, så den ordentlige sommerfølelsen rekker vi ikke å få...

En nydelig hage du har, og så mange nydelige blomster og kombinasjoner. Stjerneskjermen og peonen sammen likte jeg veldig godt.

Nyt sommeren videre:)

My home is my Castle - by Kari sa...

Nydelig i hagen din...
Virkelig lekkert...!

Klem,Kari

lavendel mio sa...

Nydelig!!
Dette var en hagevandring som var helt meg:)
For et kupp du gjorde da du fikk i den trappen, og så fint du har stasjet den:)
Ønsker deg en nydelig dag, klem Hanne

merethe sa...

Tusen takk for en herlig tur i hagen din. Du skriver så godt og bildene blir enda mere levendne sammen med teksten din. Vakker stige med herlig pynt. Ønsker deg en flott juli.
Merethe

Lisbeth sa...

Sikke en dejlig tur rundt i din have, jeg holder også meget af Digitalis og stjerneskærm - jeg er vild med dit gamle æbletræ og det ser hyggeligt ud med stigen:)

Findus sa...

Herlig vandring !! Tusen takk . Jeg drømmer ....

Hespe sa...

Hei på deg!
Utrolig skjønne bilder fra hagen din! Du er utrolig heldig som omgir deg med alt dette vakre - sukk!!!

Tusen takk for kjempekoselig tilbakemelding på oppussingsprosjektet! Utrolig gøy at dere likte det!!! Jeg er veldig opptatt av at når huset nå settes i stand, skal mest mulig av det gamle bevarest - synes huset fortjener det!!

Nå er hverdagen begynt igjen for min del. Skal jobbe frem til 19. august, men da blir det sol og sommer i Hellas. Gleder meg masse til det, men først skal sommeren nyte her i Oslo, blant annet med 3 uker i kolonihytta til sjefen min i Portveien - jiippii!!!

Ønsker deg fortsatt herlige sommerdager - nyt, nyt nyt...!

Stor klem fra Hildegunn

Anonym sa...

Åh,så herlige bilder Trine!
Takk for rundturen.Frister med en vandring "live" hos deg for å oppleve sommerstemningen nå gitt!
For det blir nok fint igjen i morgen :-)

En hilsen fra åsen.

Linda sa...

Nydelige bilder:) Jeg liker også godt høye planter:) Og gamle epletrær er jo bare så vakkert, men det har jeg ikke... og det er nok maaange år til mitt blir gammelt... Takk for visningen:) Klem

liven sa...

Hei Trine!!
Tusen takk for titten i in hage!!!
Det er så utrolig frodig og fint hos deg og bildene dine er til stor inspirasjon!!
Sådde revebjeller i fjor og i år blomstrer de...er så nydelige synest jeg!!
Og de ville får stå rundtom i hagen også!!
Ønsker deg en fin sommer og håper du får kose deg masse i hagen din :o)

Anonym sa...

Hei Trine!
Jeg kjøpte meg Lev Landlig i dag for å få litt inspirasjon til hagen min, som forøvrig er et vrak av en hage.... Så fikk jeg først øye på Ester og flytter så blikket over på DEG! Så flott stykke og for et hus og for en flott hage!! Veldig morsomt å lese stykket og så gøy å finne bloggen din også. Jeg er imponert over hvor flink du er med blomster altså, hjelpes meg, og så artig å lese det du skriver - det er som å høre deg snakke. Håper våre veier krysses om ikke så alt for lenge. Hils Finn. Klemmer fra Linn (Rune hilser)

Anonym sa...

Det må ha vært hagen din som sto modell får sangen "Jeg vet en deilig hage...) Hvilket syn med skjønne fingerbøl - for noen kunstverk. Har selv en trist hage som trenger seriøs innsats neste år, og da skal jeg komme tilbake hit og suge inspirasjon! Er det rart vi mennesker elsker blomster!

Deilig søndag!