lørdag 17. juli 2010

En eventyrlig tid!

et er skikkelig høysommer, og hagen bugner av høysommerplanter. Nå er tiden kommet for riddersporer, alle rosene har sprunget ut og erteblomstene står også i blomst. Det er en fantastisk tid med ferie og sommerliv. Plantene får godt med sol og varme, mens innimellom har det vært en skikkelig regndag hvor det har kommet bra med regn. Det er med andre ord godt å være til, både for blomster og mennesker i hagen....

Høyreiste riddersporer hører sommeren til. I år har jeg vært litt føre var og bundet dem opp i forkant. Håpet er jo at jeg skal slippe å bli møtt med at de etter en vindfull natt ligger vannrett istedet for å stå loddrett. De er jo så utrolig flotte nå, mens sjarmen blir liksom litt borte om de har inntatt den vannrette posisjonen.


Det står en del riddersporer rundt om i hagen om dagen. Jeg har nemlig sådd en del gjennom årenes løp, de er lette å så. Disse er også selvsådde, men jeg er desverre ikke sikker på navnet. De har en veldig nydelig farge i sart lavendel-lilla.

Nydelige, høyreiste og stolte står nydelige blå riddersporer mot den blanke blankmispelhekken i bakgrunnen.


Rosene mine står i fullt flor nå og jeg koser meg med å gå rundt og beundre de vakre blomstene, lukte den herlige duften eller klippe meg buketter som jeg tar med inn eller gir bort. Den hvite skjønnheten under er albarosen Mme Germain de St Legras. Den har jeg på tredje året og nå begynner den å få en viss størrelse. En fordel med disse historiske rosene er at de lukter så ubeskrivelig godt! Det er en fryd å sette nesa bortil!

For noen dager siden var vi på besøk i hagen hos Helen Fredholm, og på veien var vi innom på Lena hos Søstrene Mylius. Det er en utrolig koselig livsstilbutikk som jeg anbefaler å kjøre innom om man er på den kanten. Jeg har lenge vært på utkikk etter et klatrestativ til min nyplantede Lykkefund, som jeg mener å føre opp videre opp i det gamle epletreet. Søstrene Mylius hadde et stativ som jeg likte godt, og jeg synes det ble koselig med et slikt jernstativ blant det grønne, til tross for at Lykkefund ikke har klatret mange centimetere opp enda.

Bergmynte har jeg flere store tuer av i blomsterbedene mine. Denne har jeg hentet inn fra grøftekanten, og de ser ut til å trives godt innenfor det hvitmalte stakittgjerdet. Sommerfuglene liker også godt den gode duften fra bladene, og svermer rundt blomstene hele tiden.


Nyseryllik har stått i blomst ei stund. Den er en av disse gode plantene som holder stand over litt tid, og slike planter er alltid takknemlige. Når de i tillegg er så søte som nyseryllik, er mye gjort for meg som blomsterdyrker. Derfor har nyserylliken faktisk fått en av hovedplassene i hagen, nemlig foran terrassen hvor vi går forbi og stadig kan beundre. Nå har mine sommerstokkroser "Mount Hood" sprunget ut også, og de passer jo kjempefint sammen med nyseryllik og Campanula "Cottage garden" som synes i sart blå.
Her står nyseryllik og omkranser en ettårig valmue som jeg har sådd. "Black Peony" heter den og jeg elsker fargen!
Her synes den fullt utsprunget og i mine øyne er den en lekker sak. Nydelig opp mot de sartere fargene som jeg bruker mye av i hagen min. Den tilfører liv, dybde og dramatikk med sine dype fargenyanser og er ei plante som har kommet for å bli i hagen på Godager.Se så fint erteblomstene mine står mot terrassegelenderet! De er nå minst halvannen meter høye og jeg synes de er staselige. Denne sesongen har erteblomstene mine vært ekstra kraftige og struttende. Jeg forkultiverer alltid erteblomstene inne om våren, og denne sesongen har det gitt et merkbart godt resultat. Se, den herlige "sorte" er blant disse også...Om bare duften av disse skjønne blomstene kunne fornemmes gjennom dataskjermen.... De har jo bare en så fantastisk deilig og ikke minst sterk duft. Når jeg går forbi eller er på terrassen får jeg plutselig en strøm av erteblomstens nydelige lukt i nesa. En duft av sødme, en duft av mormors hage, en duft av høysommer...

Klaserosen Bonica i full skrud. Disse har ikke samme gamle sjarmen som de gamle, hverken i utforming eller i duft, men jeg er likevel glad i Bonicarosene mine. Nydelig farge har de, vakre å se på, sunne og herdige og de er ikke minst med på å sørge for at hagen har roser i blomst også etter at de historiske har takket for seg.
I fjor plantet jeg denne Austinrosen, Eglantyne, som har flere av de historiske rosenes kvaliteter, men som har fordelen at den remonterer. Litt duft har den og den tettfylte og store blomsten kan ta helt pusten fra en! Jeg er så glad for at den greide vinteren så godt håper den vil vokse seg både stor og omfangsrik med tiden.Her er ei rose som ikke har hatt problemer med å vokse iallefall! For noen år siden fikk jeg et par rotskudd fra naboens gamle hage, og disse skuddene har ikke ligget på latsiden de siste tre årene. Nå har dette blitt en flott busk og i år blomstrer den med sarte rosa blomster som dufter litt. Jeg vet ikke hvilken rose det er, så om noen kjenner den igjen hadde det vært moro å få høre.


Tilslutt et bilde av et frodig og tett bed foran terrassen. En salig blanding, sikkert rot og "too much"for noen, herlig blomsterfryd for andre. Jeg koser meg iallefall med blomstene mine. De gir så mye glede!!!! Klem Trine

15 kommentarer:

jorunns hobbyblogg sa...

Hei!
Fantastisk flott hage du har!

Jorunn

My home is my Castle - by Kari sa...

Ja her skulle jeg gjerne vandret og tatt med meg luktene..
Utrolig vakkert !!!

Klem,Kari

liven sa...

Det er så nydelig hos deg at....og jeg liker det frodige!!
Nydelige riddersporer....har ennå bare 1....
Var å kikket etter flere i går men det er jo så utplukket nå!!
Nydelige roser også....og de duftende og remonterende er jo det som er best!!
Knallfint stiv som er så dekorativt om det ikke vokser så fort det som står inni :o)

ha fine dager Trine

Anonym sa...

Hei Trine

Det er foerste gang jeg er her inne. Nydelig have du har. Jeg liker det "vilt", vil helst ikke se brun jord.
Riddersporer er absolut en av mine favoritter.
Gleder meg til aa se flere bilder i fra haven din.

Hilsen AG, New York

lavendel mio sa...

Så nydelig hage du har, smelter helt jeg:)
Riddersporene blomstrer straks her hos meg også, gjett om jeg gleder meg...heldigvis ser det ikke ut som om hjorten liker den:)
Ønsker deg en fin kveld, klem Hanne

merethe sa...

Mange vakre bilder fra hagen din. Her nyter vi også hagen om dagen. Det er så mye som blomstrer nå. Koselig å lese bloggen din du skriver så godt til bildene. Merethe

Lisbeth sa...

Det ser så dejligt bud hos dig og bedet foran terrassen er virkelig skønt:) Det er alle roserne forøvrigt også. Jeg får desværre altid meldug i mine riddersporer det er ellers en flot blomst. God weekend:o)

Ann-Helen sa...

Nydelige blomster og hage du har;)

Men et spm. På det første bildet med nyseryllik, ser jeg noen hvite i bakgrunnen. Er det en klatreplante? Ligner så veldig på en som klatrer her hos oss...men som jeg ikke vet navnet på.

Klem

Anonym sa...

Hei igjen Trine.
Tusen takk for en nydelig og ineressant "junlivandring" hos deg!Takknemlig for at du tenkte på meg i ei ellers så travel uke hos dere!
Og så kommer det jammen enda flere fantastiske bilder fra din vakre virkelighet...
Herlig er det!!

Marie sa...

Så masse fint du har i hagen din :)

Koseleg å få "vandre litt rundt" saman med deg og kamera ditt :)

Solveig sa...

For en flott hage du har! Så mange nydelige blomster! Herlig med riddersporer - de er jeg spesielt glad i:o) Enkle å så sier du, det må prøver til neste år. Sår du inne og planter ut, eller...?

Nydelig blogg du har - kommer gjerne tilbake.
Hilsen Solveig

Anne sa...

Så utrolig mye fine blomster!

Kjekk blogg!

Ønsker deg en fortsatt fin sommer :-)

Ann-Helen sa...

Takk for svar;)

Huff, da er det garantert åkersnelle jeg har... den popper opp overalt i det nye beddet mitt her....

ha en super sommerhelg:)

Monica fra Koseleg sa...

Hei Trine og God Sommer!
Nå har jeg ikke vært innom dere bloggere på nesten en måned tror jeg, men i kveld har jeg koset meg inne på bloggen din. Du har en vidunderlig vakker hage- nydelige bilder har du lagt ut! Skulle gjerne tatt en tur i den hagen din! Håper du koser deg i sommer!
Klem fra Monica.

Frk.loppe sa...

Hei.

Nydelig hage. Og jeg fikk igjen en påminnelse om nyseryllik. Den står på ønskelista. Var også en tur på Fredholm i sommer. Det var også en nydelig hage som gav mer giv for å fortsette i min egen.

Lykkefund står på ønskelista mi. Har du funnet den i noen av gartneriene rundt deg?