torsdag 14. oktober 2010

Høstgleder ute og inne

Høsten er fantastisk flott! Årets høst har bydd på mye fint vær, gode temperaturer og ikke minst praktfulle farger i naturen. Det er så mange nydelige blikkfang ute akkurat nå, og jeg tenker atter en gang at jeg burde vært mye flinkere til å stoppe opp i den travle hverdagen, kjenne at man er til og virkelig legge merke til naturens fargespill og alt det vakre omkring. Jeg har nettopp vært ute og gått en tur i sol og høstvind som blåste bladene av trærne, og prøvde å absorbere den nydelige årstiden mens jeg gikk. Og så mye bedre samvittighet jeg har når jeg har vært ute og rørt meg og kjent på den klare høstlufta.

I min hage er det, som mange av dere vet, ikke bare vakre blikkfang for tiden på grunn av graving og jobbing med grunnmur og kjeller på huset vårt. Jeg skal nok vise dere bilder etterhvert, men foreløpig er det ikke mye å vise frem. Sakte men sikkert skrider da arbeidet fremover, og jeg ser frem mot målet. Og om ikke hagegledene er så fremtredene om dagen, så er det absolutt noen der fremdeles. Som murtorskemunnen i blomsterkassa på uthuset vårt.






For noen er muligens murtorskemunn en nesten for villig plante som man ikke verdsetter noe særlig, men om man spiller på lag med dens villighet til å vokse og dekke, kan det bli riktig bra. Jeg synes iallefall murtorskemunn har gjort en fin jobb her, for da jeg hadde fjernet stemoren som vokser her om forsommeren til ettersommeren, tok de små frøplantene av murstorskemunn fra i fjor virkelig tak og har nå vokst sammen til å dekke hele plantekassa. Jeg liker så godt når det velter utover og henger fine ranker av planter utover. Det gir et frodig og uformelt uttrykk.





Om man tar murtorskemunn i nærmere øyesyn, ser man at bladene er søte blondeformede og de små lilla blomstene er jo skikkelig yndige og minner mest om ørsmå orkideer.




Prydepletreet Malus Kobendza gir særlig pryd både forsommer og høst. På forsommeren i form av masse rosa blomster tett i tett, og nå med nusselige små mørkerøde prydepler. Jeg har prøvd to ganger å få klematisen Hagley hybrid til å klatre i treet, men begge gangene har klematisen takket for seg. Det er synd, for inne i øyet på blomsten til Hagley hybrid finner man akkurat samme fargetone som på prydeplene, og jeg synes de passet så perfekt sammen. Kanskje et tips til andre med samme prydepletre? Jeg har derfor rekapitulert og satset på en helt annen klematis som ble plantet i fjor; nemlig Summer snow. Til tross for ekstra tøff vinter i fjor, så greide den fint vinteren og slynger seg nå oppover kvistene til prydepletreet vårt. Jeg heier på den og etterhvert som den forhåpentligvis blir enda større og frodigere, blir det jo faktisk nærmest sommersnø i samspill med prydeplene.






Blomster i rødnyanser klarer jeg å kombinere til prydeplene likevel, og i bedet under treet står blant annet Sedum Monarda som er en type bergknapp med mer rødnyanser i bladverket. Absolutt ei god plante å ha i hagen.




Så går vi inn en liten tur. Innendørs har jeg fremdeles en del av sommersesongens planter og flere byr utrettelig på hyggelig blomstring. Den sarte pelargoniumen skal visstnok hete Mary, og har en deleikat og sart rosafarge, nesten hvit. Jeg synes den var så vakker der den stod mot de fine vinduene våre i glassverandaen.





Den gamle kløverplanta (en Oxalis) fikk også komme inn her om dagen, og jeg planlegger å overvintre den inne til det igjen er klart for utendørs liv. Trivelig å få slik frodig blomstring inne i stua, det er med å skape hygge og glede.





Kløverplanta er plassert i den gamle værbitte trekassa etter min manns morfar, og jeg blir som alltid slått av hvor god virkning slike skjønne, søte og frodige blomster har mot det gamle, rustikke og røffe.







Noen få stilker av oktoberbergknapp (Sedum Spectabile) i et glass på nattbordet, gjør det høstfint der også. Hyggelig å våkne til friske blomster, og disse holder seg jo så lenge også.





Jeg liker så godt den gamle, stemingsfulle vekkerklokka som står på nattbordet mitt. Det er ikke akkurat den riktige vekkerklokka om man trenger en pålitelig vekker på morgenenkvisten, men jeg syneg godt om den likevel. Med sin hyggelige tallskive i varme bruntoner, fungerer den som pynt og hyggelig stilleben.




Med ønsker om fortsatt gode og fine høstdager til alle dere som kikker innom min blogg! :-)
Klem Trine








9 kommentarer:

Elzie sa...

Vilka söta blommor du visar. Ja, nu är det snart slut på allt blommande i trädgården.
Hoppas du har en bra vecka.
Kram Elzie

Husmannsplassen i Hidlesundet sa...

Hei på deg. Før jeg laget meg blogg, besøkte jeg alltid din. Jeg tror det var den aller første bloggen jeg kom over. Søkte vel på et eller annet på google. Da vi kjøpte småbruket vårt på Nord-Hidle, var det først og fremst Torskemunn i alle de gamle murene, jeg la merke til. Ellers stod det dårlig til med plassen. Kan Torskemunn overvintre i en verandakasse. Den var alldeles nydlig hos deg. Har alltid likt den så godt! Bilder og innlegg forøvrig var også flott! Ha en fin høstkveld. Med vennlig hilsen Hjørdis

mali-mo sa...

Så flott det blomstrer hos deg, nydelig med den klematisen i prydepletreet synes jeg ;) Kjekt med hageinnlegg på denne tiden også, er jo masse fint ute fremdeles, her står iallfall flere roser fint fremdeles ;)

God helg!

liven sa...

Hei Trine!!
så koselig med torskmunn i blomsterkassen her....det skal jeg jammen gjøre også!1
min har stort sett grodd der den har villet!!
Bra du fikk til en klematis i prydepletreet da......er nok en annen type tre jeg har!
Mitt er fint på våren med sine rosa blomster...men ikke på sommer og høst. og der kommer heller ikke epler på mitt.....bare blomster. Så da er jo dette en god ide!
Koselige blomster du har inne også og denne kløverplanten er bare så søt...og fin her i en rustikke kassen din!
Lykke til med arbeidsprosjektene deres...blir kjekt å se om vi får lov :o)

Ønsker deg en fin helg
p.s. her er det Antikk og Samlermesse i helgen....det gleder jeg meg til!!!

Husmannsplassen i Hidlesundet sa...

Hei Trine og takk for koselig og informativ hilsen hos meg. Ja, det er helt sant, det var din blogg jeg besøkte aller først og ble kjent med bloggeverdenen. Du har et alldeles nydelig hjem og hage! Jeg har mange ganger beundret det via bloggen din. Da LevLandlig kom med reportasjen fra Trines hus og hage, storkoste jeg meg. Ser du også er gift med en steingalen mann:-) Ha en trivelig kveld på småbruket ditt. Klem fra Hjørdis

Anne sa...

fant bloggen din gjennom Lev Landlig. Du har det helt nydelig:-) Velkommen til min!

Kristianb sa...

Hei trine! Da har jeg vært på besøk og tittet på alle de fine bildene dine:-)
Stå på:)
Håper alt står bra til og at du er forberedt til vinteren.

hils

Monica fra Koseleg sa...

Hei Trine
Koselig innlegg hos deg. Mange vakre bilder. Det har blitt mange turer i det fine høstværet her også, men siste dagene har det vært regn og vind- merker at dagene begynner å bli kortere. Vi har alt hatt noen dager med vinter og snø...
Ønsker deg en God helg!

Anonym sa...

Holmen brenneri, tror jeg det står på kassene dine...