onsdag 22. februar 2012

Vinterferietid er stiklingtid!

Slik har det vært en del år for meg. Like sikkert som at vinterferien er her, like sikkert lager jeg stiklinger av mine overvintrede pelargoner. Et aldri så lite vårtegn at det er tid for å starte med potter, jord og stell av planter igjen. Herlig!
Å lage sine egne pelargonerplanter er ikke vanskelig i hele tatt. Jeg skjærer et snitt over stilken der et blad/bladpar har sitt utstpring. De nederste bladene bør fjernes før stiklingen settes i en potte med lett fuktet såjord. Trykk godt til.
Noen sverger til pose over stiklingen, og jeg er en av de. Jeg dekker stikling og potte med en pose med hull i (mange gaffelhull) slik at det ikke blir for tett og stiklingen råtner. Jeg prøver også å dandere posen slik at ikke for mye bladverk kommer i kontakt med innsiden av posen (som er fuktig på grunn av kondens). Slik får de stå i sollyset noen uker, jeg passer på at de ikke blir tørre og får litt luft, før jeg fjerner posen. Nå har stiklingene mine dannet røtter og det har begynt å vokse nytt bladverk.



















Etterhvert begynner det å bli både trangt og næringsfattig for planten og jeg fyller noen større potter med gjødsel jord og setter plantene over i disse. Om pottene har litt størrelse, setter jeg flere småplanter sammen, da pelargoniumene ikke liker å plutselig få det altfor romslig. I tillegg kutter jeg av nye stiklinger om jeg synes de har blitt lange og litt ranglete, da dannes nemlig nye skudd der jeg beskjærer, og planten blir mer lubben på den måten. Enda flere stiklinger får jeg også, og det drypper gjerne en stikling eller to på venner og bekjente. Tilsammen blir det lagd temmelig mange planter, og om sommeren fylles de store terracottakrukkene mine med rosa Mårbacka på terrassen, gjerne flere sammen i en krukke. På den måten ser det ut som en ganske stor plante med det samme.


Denne pelargonen vet jeg ikke helt hva heter, den fikk jeg som stikling av Helen Fredholm, som selv har svære eksemplarer av den på Fredholm sommerstid. Jeg er glad i det brokete bladverket og synes planten er dekorativ også uten blomster.



Pelargonier er lettstelt og takknemlige planter. De klarer fint å tørke litt, og om man gir litt gjødsel i vannet gir den deg lønn i form av nydelige rosa blomster som jeg ikke kan unnvære på sommerstid, både utendørs og inne, særlig i glassverandaen.
Det er ikke tvil om at mine pelargonier gir meg masse blomsterglede hele sommerhalvåret, og blomstene den gir havner i små vaser rundt om i huset ustanselig på sommerstid.

Min måte å få frem pelargoniumplanter er ikke den eneste. Å sette stiklingene i vann slik at det dannes røtter før de settes i jorda, er også en vanlig måte å gjøre det på. Det er bare å prøve seg frem og lage sine egne, vakre pelargonier, helt gratis (potter og så-og kaktusjord trenger du). Som kjent er selvgjort også velgjort!

Lykke til om du ikke har gjort dette før og vil prøve!
Klem fra Trine

16 kommentarer:

liven sa...

Så nydelige bilder...tenk nå er tiden for dette igjen :)
skal jammen ta mine opp av kjelleren ganske snart!!
Her starter ikke vinterferien før neste uke...og bare en av mine har det...store vet du :)
Ha en fin onsdagkveld Trine

Klem klem!!

Tante Titti sa...

Som jeg gleder meg til sommeren!! Nydelige bilder du viser!!
Ha en fortsatt fin kveld.
Titti-klæmm!!

Hulda sa...

Så flotte bilder! Herlige pelargoniene. De var virkelig tette og fine. Smart å ta stiklinger, så har man til slutt mange. :) Mine står fortsatt i kjelleren, men skal snart ta de opp og klippe dem ned.

Meta sa...

Har også planter om å ta stiklinger og plante om mine pelargoniaer. Den med spraglete blader var forresten skikkelig fin. Har ikke sett sånn før.

Klem fra Meta

Prinsesse Elin sa...

Utrolig deilig inspirerende innlegg. Dette året skal hagen fikses opp og bed skal graves. Jeg gleder meg virkelig til å ta fatt på den jobben. Jeg har klart å bevare en granium. Den står på kjøkkenet i en potte og jeg håper virkelig at den kommer seg for akkurat nå ser den veldig pjusk ut. Ha en deilig dag videre. Klem fra Elin:)

Den Grønne Baljen sa...

Nydelige bilder..og dette er like hyggelig jobb hvert år.. og gleden er stor når en ser at de kvikner til--
Mine står fremme i stue og kjøkken hele året... blomstrer også..men jeg klipper de ned på denne tiden..
her er det vinter ferie fra helgen..

Ønsker deg en fin dag

kerstin

Elisabeth sa...

Så informativt og fint innlegg. Jeg har også veldig sansen for pelargonier, og i fjor reddet jeg mine inn før høstfrosten og har klippet noen stiklinger og satt i vann. Men nå skal jeg prøve din variant.

Inger Marie sa...

Så koslig vinterarbeid:)..og de er jo virkelig noe å glede seg til...fikk selv en ekte Mårbacka ifjor...skal lage flere stiklinger av den:)
Gleeeeder meg til sommeren:)

Anonym sa...

Har du hatt pelargoniene dine i kjelleren eller har de stått fremme i vinter. Får de aldri til å leve over vinteren.
Katrine

Grip dagen sa...

Så gøy det ser ut.
Jeg tør nesten ikke si det høyt, men jeg har kastet alle mine pelliser.
Er lei av å ha dem på overvintring.
Kjenner ei som jobber i et digert drivhus. Hun har sagt at jeg heller må komme å kjøpe nye hos henne når sesongen er igang....
Det er den varianten jeg går for i år.
Det er virkelig tiden for hageinspirasjon nå. Ute har det så smått begynt å spire. Og det er herlig å ruske litt i jorden og kjenne at det lukter vår!
Klem Marit

Trines Hus og Hage sa...

Hei!
Jeg har fått et spørsmål om jeg har hatt mine pelargonier fremme eller om de har stått i kjeller i vinter. Til det kan jeg si at de har stått på kontoret over glassverandaen. Der er det litt kjøligere, men ikke veldig kaldt. Til gjengjeld har de mye lys da det er godt med vinduer der. Min erfaring er at de kan klare seg i ganske bra varme også vintertid, men de mister en del blader og blir ikke så fine å se på.

Klem Trine

Reginas Cottage sa...

hi
nydelige bilder du viser!
love pelargonias,too!
have a nice day,
ha en fin dag,
regina

Vivishagerom sa...

Utrolig hva man finner når man bare leter! Jeg søkte på kvist til pynt på google og fant bloggen din. Veldig koselig blogg som jeg gjerne besøker igjen!

Herlige bilder du viser! Jeg har også satt stiklingene mine i jord og håper dem roter seg!

Marthe sa...

kjempefin blogg :)
hvordan kan man overvintre disse?

Anonym sa...

de heter dronning maud. de kan overvintres inne

Janne Karin sa...

Så flink du er med plantene. Hos meg er de på det vakreste med det samme jeg kjøper de, men det har vært morro å prøvd å ta avlegger og sette flere i samme potte. Takk for tipset...