tirsdag 4. september 2012

Tidlig høst i hagen

Nok en nydelig  høstdag her på Østlandet. Temperaturen er opp mot 20 grader og middagene nytes fremdeles ute på terrassen. I hagen min blomstrer det slettes ikke på det beste, men noen blikkfang kan jeg fremdeles nyte rundt omkring i hagen.
I det ene prydepletreet vårt klatrer klematis Summer Snow. Den er riktig flittig og har vokst flere meter opp i treet denne sesongen, opp mot de mørke røde prydeplene på treet.
 


 På hagehistorisk marked som Staudeklubben Miøsen arrangerte på Store Gillund gård forrige helg, kjøpte jeg denne søte Nepeta Calamintha. Den lukter herlig mynte og de søte svakt lilla leppeblomstene blomstrer rikt langsmed stilkene. Jeg har denne planten fra før, men ønsket meg enda en for den er så sjarmerende på denne tiden.
Kurven er også ny av året, kjøpt på en herlig julidag på Skafferiet på Helgøya.
 
 
Kattehalen viser seg frem som ei stor plante med kraftig rosafarge. Jeg liker den godt og synes den er en fin høstplante i hagen.
Et nærbilde av storknebben, Geranium Sangineum Striatum viser hvor nydelig denne blomsten er. Hos meg er den fremdeles i blomst, og hemmeligheten er kort og godt at jeg kniper av avblomstrede stilker i løpet av sommeren.
  
 

 
Fløyelstjæreblomst er en toårig plante med nydleig og loddent grågrønt bladverk. Har du først fått den i hagen, har den lett for å bli værende. Fløyelsetjereblomst frøsår seg selv, og jeg ønsker den velkommen der den måtte dukke opp. Skulle den ha valgt seg et lite passende sted, er den lett å nappe opp og sette der jeg vil ha den.
Austinrosen Eglantyne har startet roseblomstringen sin igjen etter noen ukers pause. Jeg ønsker den varmt velkommen med sine utsøkt vakre blomster. Håper på enda en snill vinter slik at Eglantyne blir værende enda et år i hagen min. Den har faktisk klart seg gjennom de harde vintrene vi har hatt også, men etter fjorårets vi trengte den knapt å beskjæres i vår. En stor og flott rosebusk har den blitt.
 

 


Legestokkrosen sådde jeg for ca tre år siden, flyttet den i vår og synes både har greid seg fint og passer godt på denne plassen. Hver enkelt blomst er utrolig fin og delikat, som du ser til høyre.

 
 
 
 
Oktoberbergnapp er en kjærkommen plante på høsten da den holder tritt, selv etter at frosen har kommet. Den har begynt å rødme litt allerede, og etter som tiden går vil den bli fint rosa. Jeg pleier å plukke buketter av oktoberbergknapp utpå høsten og sette dem i vann. Etterhvert dannes nye røtter som plantes ut året etter.
 
En annen mynte; nemlig kattemynte holder fremdeles på og viser frem søte blomster i blått. Denne planten synes jeg er utrolig grei for den byr jo på blomster absolutt hele sommeren. Særlig om man er flink og klipper den ned, kommer nye skudd og friskt grønt bladverk.  
 
 
 
Jeg har hatt en kosestund ute med kameraet i dag, og det ble for mange bilder til at jeg kunne vise alle i dette innlegget. Men kanskje blir det noen flere bilder fra høsthagen på Godager etterhvert da...

Ha det fint så lenge!
Klem Trine

9 kommentarer:

Monica fra Koseleg sa...

Tenk så forskjellig været kan vere i vårt langstrakte land?! Her er det storm og regn- i skrivende stund har jeg og husbonden akkurat kommet inn etter å ha plukket sammen barnas trampoline- som ikke var forsvarlig sikret i slikt vær og som dermed bestemte seg for å ta en tur på egenhånd...Nå er hagemøbler, parasoller, krukker etc. berget inn og vi har fått vrengt av de våte klærne og funnet oss plass i godstolen med en god kopp te!
Så da får jeg nyte fineværsbildene fra hagen din- synest du har riktig mange fine høstblomster jeg! Hagen her tror jeg for øyeblikket ligner mer på et katastrofeområde ;-)
Mvh Monica

Vigdis sa...

Så hyggelig å se bilder fra hagen din! Klematisen er skikkelig lekker.

lavendel mio sa...

Så nydelige bilder fra din hage!
Har sol du da?;)
Her blåser det og regner, så hagen ligger langflat. Skal ha meg en tur ut og redde det som reddes kan.
Ha en fin dag, klem Hanne

merethe sa...

Summer Snow er en herlig klematis som vokser som et uvær her i hagen også. :) Tenk at høsten er her allerede Trine...sommeren har flydd så fort. Vi får komme tilbake til hagevandringer til neste sommer kanskje ;) Nå er det jo mest gult løv og stauder uten blomster. Flotte bilder av blomstene dine. klem Merethe

Inger Marie sa...

Så nydelige blomster hos deg:))
Summer Snow har jeg ønsket meg lenge...nydelig hos deg:))
Ha en fin kveld:))

liven sa...

hei Trine
Takk for koselig hilsen...må bare si at jeg fryder meg over hvert innlegg hos deg, og setter utrolig pris på de koselige hilsene fra deg!
Blomstrer jo nydelig i hagen din.....
her begynner rosene heldigvis å blomstre litt igjen nå, ellers har det vært tragisk i hagen i år. Huff!!
Har letet slik etter fløyelstjærblomst hos gartneriene, men uten hell.
Om det er mulig å ta frø...kunne du tenke deg å sende noen til meg da ??
Synest den er såå fin og har hatt den i tidligere år.
Koselig kurv har du også fått deg...brukende til mye disse ...båpde inne og ute :)

Ønsker deg en fin helg
Stor klem fra meg :)

Inger Marie sa...

Bare innom for å ønske god helg og si..kjempekoslig at du er med på giveaway:))

Anonym sa...

Hvor har du kjøpt spisestue stolene dine? Veldig fine :)

Trines Hus og Hage sa...

Hei.
Her kommer endelig svar til deg som lurte på spisestuestolene våre.De er kjøpt hos Møbelringen. Opprinnelig i umalt eik, men jeg har malt de. Gode å sitte på. Hyggelig at du liker dem! :-)

Trine