tirsdag 18. september 2007

Høst i hus og hage

Lenge siden sist nå. Men her er jeg!
Høsten er over oss i fullt monn, men fremdeles er det mye i hagen å glede seg over. Her er roseringen min, hvor de engangsblomstrende historiske rosene forlengst har takket for seg (de gav så mye da de var på sitt beste), mens noen remonterende Austinroser fremdeles er med i gamet.
Mary Rose er bare ei flott rose med god duft i tillegg. Herlig er det å fremdeles kunne plukke inn roser til små vaser og sette på bordet!
Mange stauder i hagen er også still going strong. Kunsten er jo å plante slik at man har blomstring fra våren banker på og helt til frosten tar over. Det å planlegge, flytte og sette sammen planter er utrolig gøy. Tenke hva er fint sammen, bladverk, blomstringstid, farger og blomsterform. Slik holder jeg på nesten hele tiden.... Purpursolhatt er ei viktig staude i sensommer- og høsthagen min. Disse har jeg sådd selv og det er jo ekstra morsomt!Husker jeg skrev tidligere at jeg gledet meg til mine selvsådde erteblomster skulle innta pilstativet. Dette ønsket vil jeg si forlengst har blitt innfridd. Den duften disse gammeldagse og bedårende blomstene gir, er bare så sterk og nydelig! De omgir seg med parfyme lang lei! Denne wigwam ble kjøpt i vår, og neste år blir nok brukt som i år; full av erteblomster.....Som sagt er det jo høst og mye i hagen vitner om det. Våre gamle og kjære epletrær viser nå frem årets avling. Det er ikke rekordstor epleavling her på bruket i år, men en del epler får vi da. Jeg har enda ikke laget noen eplekake eller eplepai, så det må vi jo se å få gjort noe med!Er ikke sikker på hvilken sort epler dette treet bærer. Noen der ute som vet? Gode og saftige, faste og modne nå.


Det er jo herlig om høsten når solen skinner og varmer og naturen skifter farger. Ute på jordene står bare halmstubbene tilbake. Likte selv dette bildet ganske godt. Synes det gir så fin stemning...

Prydepletreet Kobendza med flotte små mørkerøde prydepler.......og rosen Rosa Glauca har hundrevis av små nyper over hele busken. I like it!

Inne på kveldstid er det fast takst å lage seg en kopp med noe varmt og tenne lys! Viktig å nyte tiden vi er inne i akkurat nå ( selv om jeg av og til lengter tilbake til dager med pioner og masse masse duftende roser ute og inne...) Men innerst inne vet man jo at tiden flyr så fort og det er om å gjøre å leve her og nå. Ha en fortsatt fin høst!!!!!
13 kommentarer:

Sol sa...

Hei. Jeg har sett på nydelige bilder av hus og hage. Må si det var en nytelse,du har det jo så fint rundt deg, og legger tydeligvis ned masse arbeid både i hage og interiør. Vakkert.
Vennlig hilsen meg ;-}

elin1976 sa...

Ja ja det er noen som har det. Min hage har ikke hatt blomstende blomster siden juni. Nyt hagen. Godt at du er tilbake. Hadde begynt å lure på om du hadde gitt opp bloggingen. Ha en fin dag:O)

Ellie sa...

Hagen din er bare så herlig! Jeg har vært så lat med å klippe bort visne roser i sommer, jeg, så her er det ikke mye roser igjen. Angere veldig på det nå! Tekoppen din er kjempefin, elsker slike store kopper!

Olstad sa...

Godt å høre at det er flere som har liten eplehøst nå i år. Vi har knapt epler nok til en eplekake...

For noen flotte bilder du viser frem.

Mikkeline sa...

Ja, sånn er det høsten skal være. Her i Midt-Norge har det vært bygevær med skikkelig striregn i over en måned nå, så jeg føler jeg har gått glipp av det du beskriver her. I går var det oppholdsvær et par timer, og vi fikk ryddet litt skog, -så begynte det jammen å regne igjen. I dag våknet vi med rim på plena! Nei, dette må kalles uår. Kos deg du som har skikkelig høst. Håper vi får noen fine dager vi også snart. Det må være en nydelig hage du har.
Ha en fortsatt fin uke!

Ida sa...

Flotte bilder av hagens og høstens gleder hos deg. :)
Kos deg med de saftige og gode eplene. Eplekake med is er godt.... ;)
Jeg sådde den samme Solhatten i vår, men får nok ikke se blomster på den før til neste år da.
Erteblomstrene er skjønne med en himmelsk duft.
Du får plukke inn en bukett, slik at den gode lukten fyller stua. :)
Kos deg og fortsatt god høst til deg også. :)

Mor Grethe sa...

God høst til deg Trine... vet du er inne i en hektisk tid nå. Puh... glad jeg er hjemme, har det hektisk nok likevel. Ja nå er det tiden for varm te og tente lys.
KlemKlem

Marie sa...

Nydeleg tur gjennom hagen din! Eg har guloransje solhatt, men ikkje purpur. Det siste biletet er stemningsfullt, vakker kopp.
God kveld til deg :o)

Emmeline sa...

Endelig Trine... SÅÅÅÅÅ kjekt hver gang du legger ut et nytt innlegg. Skjønner at du har det travelt siden det har vært lenge mellom hver gang i det siste. Jeg stikker jevnlig innom-så det ender jo med at jeg legger igjen flere beskjeder på hvert innlegg med det tåler du vel?
Jeg må si at det er imponerende at hagen din gir så mye glede enda! Her hos meg er det helt slutt for lenge siden. Jeg har jo virkelig skjønt at det er en kunst å plante slik at det blomstrer fra tidlig vår og helt til vinteren kommer!
Denne kunsten kan du -og jeg er som vanlig overveldet!
Det er virkelig sant at tiden flyr alt for fort og at man må leve her og nå...prøver på det, mens jeg planlegger neste års blomsterflor! Håper jeg klarer å drøye sesongen litt lenger til neste år... Ha en fin kveld og det er alltid så kjekt når du har vært innnom, blir veldig glad for dine hilsener! Klem

åsemor sa...

Er så imponert over hagen din, skikkelig opplegg. Her hadde vi frostnatt, så de plantene som ikke har drukna, har nok avgått med hjelp av frosten.
Heldig er jeg da som kan få dele hagen din med deg, slik tror jrg vi får ha det fremmover:)
Ha ei fortsatt fin uke :)

Rosépikene sa...

Så heldig du er som fremdeles kan nyte roser og stauder i hagen. Mange fine bilder! Saudene skal jeg notere meg til netse års planting :-)

Mia sa...

Mange koselige bilder fra høsthagen din! Erteblomsten så veldig "oppegående" ut enda. Og purpursolhatten var også flott. Det er jo litt av en kunst (som jeg ikke er sikker på jeg selv behersker) å planlegge hagen slik at man har blomstring fra tidlig vår til sen høst. Det ser ut til at du har klart det utmerket. Og så ønsker jeg meg noen Austin-roser (har ingen...) Jeg synes det er litt vemodig med høsten og at en hagesesong er nesten over, men så kan jeg jo begynne å planlegge den neste (bør nok begynne med å supplere vårens blomsterløk...)

moderncountry sa...

Helt nyyyydelige bilder fra din hage Trine!! Ja, du vet vel nå at jeg elsker din hage? hihi..så mye flott å se og nyte, det må jo være en drøm å sitte der og nippe til en deilig kopp te og se på alt det vakre rundt en, hælig!!
Aina