lørdag 30. august 2008

Sensommer/høst i hus og hage

Både denne helga og forrige helg har jeg hatt fine stunder i hagen med godt vær. Det er ikke fritt for at jeg har kjøpt en del planter på salg i det siste, så en del planting har det blitt og i tillegg har jeg gått rundt og knipset litt både her og der. Noe av knipsingen kan du få være med å kikke på her:


Når man går litt langsommere forbi plantene og virkelig ser, er det flere fine plantekombinasjoner som har blitt til helt av seg selv ettersom bladene skifter farge nå på sensommeren. Her har noen av akeleiebladene blitt herlig røde og dens bølgete bladkanter er nydelig kontrast mot irisens smale og lange bladverk.
Jeg har fått tilbake en del roser i hagen også og det koser jeg meg med. For meg er rosene hagens ubestridte dronning, selv om pioner er omtrent like verdsatt. Men piontiden er definitivt over. Jeg koser meg med å fortsatt kunne plukke inn ei rose eller to i ny og ne og sette i en liten vase. Rosa under er Louise Odier, ei god Bourbon rose i hagen min som pleier å blomstre trofast helt til frosten stopper den.
På fredag lot jeg et par Louise Odier inngå i en litt større sensommerbukett. Jeg var blitt inspirert av hagebladet Hagen for Alle til å lage buketter, og denne buketten var hyggelig å sette på bordet til helga. Dessuten er det å vandre rundt i hagen med beskjæringssaksa for å finne emner til buketten, nesten halve kosen. En salig blanding av roser, erteblomster, oktoberbergkanpp, valmuekapsler, hostablader, malurtblader, bergmynte og flere andre utgjorde min bukett.Et lite utsnitt av buketten. Ganske herlig?Må slå et lite slag for oktoberbergknapp. Dett er den med rødlige stilker og lyse rosa blomsterskjermer som heter Matrona. Denne ,og den vanlige oktoberbergknapp likeså, vil blomstre utover høsten og på langt vei mot jul om ikke snøen kommer før. Denne planten er den jeg bruker å ta inn mest av om høsten, og lar jeg den stå i et glass med vann ei god stund, danner den nye røtter og kan selv bli små planter å sette i jorden. Ei nøysom plante som med sine tykke blader godt tåler tørke.
Erteblomstene mine på pilstativet har endelig fått litt fart på seg. Det er jammen koselig med det som blomstrer slik på ettersommeren også!I går plantet jeg denne klematisen, Warsawa Nike heter den. Den pynter nå opp i et nyplantet morelltre, Sunburst, og jeg er spent på hvordan utviklingen blir for dem begge. Jeg synes den mørke lillafargen er så nydelig. Det er akkurat som om jeg liker litt mer farge nå på denne tiden av året som også naturen byr på mer farger.Et par blomster ble med inn også og pynter opp litt i spisestua.
Solhatt er selvskreven i hagen min på denne tiden. Denne er selvsådd og det er jo såklart ekstra moro.
Ein nydelig daglilje står også fint om dagen. Denne heter Katrine Woody (nå håper jeg jeg husker riktig alstå) og er så vakker så vakker.

Såpass at den fortjner å få være med en gang til...
En annen skjønnhet som jeg nyter synet av, er denne lyse blå scabiosa. Helt perfekt!
Nesten så man får tilbake sommerstemningen! Men vent, det er mer høststemning i vente, og det er faktiskt vakkert det også...
Satte en benk som var overflødig nede i hagens lille lund. Jeg ble så hoppende glad for at jeg kom på ideen å sette benken der nede tidligere i sommer (mye rart man kan bli glad av, vet du). Syntes den passet godt inn, og når man setter seg ned der, ser man hagen i et nytt perspektiv. Fint å kunne ha en del sitteplasser rundt omkring i hagen, synes jeg.Gleder meg til syrinhortensian blir enda større og ruver mer. Fremdeles er den såpass liten at jeg ikke har "råd" til å plukke inn av den.Eplene henger tett i tett på trærne og vi går og forsyner oss nesten daglig. Det eneste som er dumt er at en del har fått sommerfugllarver på besøk før oss, men slik har det vært i alle år. Vi sprøyter ikke trærne våre, og da får vi larvene med på kjøpet.Tilslutt et bilde med epler i treet og rosene Astrid Lindgren foran terrassen. Livet er herlig dere!


Tusen takk for alle gode og hyggelige ord dere gir meg! De har gitt meg en skikkelig oppkvikker mang en gang. Må dere alle sammen ha ei skikkelig fin uke!!!! Klem fra Trine

17 kommentarer:

Mia sa...

Så vakkert det blomstrer i hagen din fortsatt, Trine! Det var så jeg fikk virkelig sommerfølelese av det hele. Og vanskelig er det egentlig å tro at vi skriver september nå (og ikke minst vemodig). Jeg synes sommeren vår er så alt for kort, og ikke før jeg har kommet godt i gang med hagen, så er det meste over! Din blomsterbukett er et syn (et virkelig vakkert et) og jeg fikk lyst til å gå ut med hagesaksen med det samme, for å plukke inn noen blomster selv. Min Louise Odier har hatt en tøff sommer iår, med sykdom og dårlig blomstring, men etter en de (økologisk) sprøyting er den på bedringen s ve, og kanskje til og med rekker å blomstre en gang til. Ellers er det kun New Dawn som blomstrer (av roser, altså) og Astrid Lindgren har masse knopper, så der er det håp... Oktoberbergknapp har jeg også i hagen min, og selv om den av en eller anne grunn ikke hører til favorittene mine, så er det en takknemlig plante som jeg bør sette mer pris på. Mine erteblosmter har fortsatt ikke begynt å blomstre (!) selv om jeg sådde frøene i mai, mon tro om de rekker det i det hele tatt... ifjor fikk vi de første nattefrostene i slutten av august...

Lynetmor sa...

Hei, så mange fine bilder fra hagen din! Og så fin en bukett som du har plukket inn :-) Ønsker deg en fin dag :-)

Monica sa...

Kjempefine bilder fra hagen din! Mange nydelige blomster:)

Marit - Som Mine Dager Er sa...

Fantastiske hagebilder. Jeg fryder meg så inderlig når jeg scroller meg nedover bloggen din og lar det ene flotte blomsterbildet erstatte det andre. For jammen har du en hage å være stolt av. Det springer fra roser til epletrær. Vi andre byboere kan bare misunne deg dette herlige hagelivet. Vakkert er det.

Jeg for min del har det meste av "hagen" i potter og urner. Det blomstrer fremdeles livlig der ute - selv om vi er i trøndelag. Jeg kniper daglig av små blomster og setter i små vaser for å pynte opp innendørs. Erteblomsten kom sent men godt, og de er så fine og vakre.

Dette er en nydelig årstid og jeg koser meg, selv om mørket kommer krypende litt tidligere hver kveld. Alt til sin tid, og alt har sin sjarme. Sånn er det bare.

Klem fra Marit

Grip dagen sa...

For et flor!
Jeg synes også det er deilig å plukke flotte buketter fra egen hage.
Det er så mye flott en kan sette sammen!
Jeg er også glad i min Lois Oldier. Den setter jeg ofte sammen med burgunder blader fra Blærespirea. Nydelige farger sammen! Prikken over i'en er noen sølvfarga blader i buketten.
Ah, så flott!

Ha ei fortsatt fin uke!
Marit

milly Garden sa...

Så vacker med alla din afina blomsterbilder....gillar bilden med bänken! hade gärna avnjutit en kopp kaffe där i lugnet!

Kram Marina

Twin sa...

Så koselig blogg du har med flotte bilder. Og den høstbuketten du hadde laget var helt nydelig! :-)

Anita sa...

Så nydelig i din hage! tror jeg må ut og sanke meg en høstbukett jeg også! Min Loise Odier har skrantet i år, håper på bedre år neste år for den! Nå blomstrer solhatter og New og Coral dawn for fullt + min nye the fairy so mer sååå nydelig! En må ha!! Jeg skal innom på plante butikken senere idag o g da:o) Kos deg!

LISBETH---<-@ sa...

Hei Trine! Rart hva, at det er september. Blomstene står praktfulle ennå. Nydelig i hagen din.
Her har jo vært sommertemperaturer hele veien og aldri før har jeg kunne plukke inn så store buketter med roser som i år, deilig.
Men det går mot høst eller det er vel høst, jeg har allerede begynt å bære saker og ting inn i boden. Litt kjekkere å rydde utendørs når det er sol og behagelige temperatur enn i surt og kaldt høstvær.
Ha en fin uke.
Klem

Dagny sa...

Heldiggrisen som framleis har så mykje fint i hagen! Tenker kvart år at eg må skaffe litt meir som lyser opp utover hausten, men det har liksom ikkje blitt enda, i år heller...
Men ein får glede seg over det som er :-)

Ha det fint!

P.s. nydeleg bukett!!!

Elzie sa...

Så vackert ni har det i trädgården. Älskar det vita räcket mot det gröna.
Hoppas ni får en skön kväll.
Kram Elzie

mali-mo sa...

Fine stemningsbilder fra hagen din!

Var en flott bukett du hadde plukket. Det er en sånn deilig følelse å unne rusle rundt i egen hage og plukke med seg vakre blomster inn!

Mine erteblomster er også i blomst, og de lukter så deilig! Solhatt har jeg ikke fått plantet enn, og syrinhortensia er også en tinng jeg vil få tak i til våren. Begge deler var utsolgt nå i salget ;)

Ha en fin uke!

Anettes hus sa...

Åååå, så herlige bilder!

Det ligger en award til deg på bloggen min:)

Klem Anette

Magny sa...

takk for din inspirasjon,- award til deg i min blog¨~

Ingvild sa...

Du har sikkert fått flere av dem før - men det ligger en award til deg på bloggen min. Fortsatt god kveld!!

Eli Kristin sa...

For et fantastisk,nydelig hus du har. Utrolig mange flotte ting, blomster og lekre detaljer! Jeg kom over bloggen din da jeg søkte opp hvit rose på nettet. Her tar jeg gjerne turen tilbake for mange tips & inspirasjon!

God helg! :)

Josefine sa...

For en aldeles praktfull blogg!!
Nydelig hage, og så vakkert det er presentert! Jeg blir nesten stum jeg...

Ønsker deg en flott helg:-))