fredag 29. februar 2008

Blomst til helgen

Fredag igjen! Sitter her med en deilig fredagstrøtthet i kroppen. Så godt med fredag ettermiddag! I kveld skal vi treffe en del gode venner, og det gleder jeg meg til!

Var på liten handletur i går og dro innom en blomsterhandler for å finne en blomst til helgen. Kjente liksom at jeg måtte ha en skjønn blomst å beundre og ville unne meg selv den påskjønnelsen. Valget endte på denne blå hortensiaen. Svært lenge siden jeg har hatt hortensia i hus sist, men de er jo bare så vakre! Blir ikke mindre vakker av at sollyset strømmer inn over den...







Nærbilde av en blomst. En blomst er jo egentlig en klase av mange, mange små blomster. Og for noen nyanser av blå! Hortensians blåfarge minner meg om en herlig skyfri himmel!




Tusen takk for så mange koselige hilsner her på bloggen min. Noen rekker jeg å skrive en hilsen tilbake til, andre ikke. Men jeg setter veldig pris på dem alle sammen!
God helg til dere hyggelige , kreative, varme og flotte jenter der ute! Klem fra Trine

søndag 24. februar 2008

Kvist og kvast

Det har vært vinterferie, og gode dager med mer tid til ungene og andre koselige aktiviteter. Her en dag gikk gutta mine og jeg en tur i skog og mark. Jeg hadde beskjæringssaksa i lomma og hadde planer om å hente meg litt bjørkekvist. Om ettermiddagen satte jeg med til på stuegulvet og laget denne dørkransen til utgangsdøra. Veldig enkel, ingen stæsj av noe slag. Helt naturlig og rett fra naturen!







Inngangspartiet har vel vært litt for julete litt for lenge. Det var greit å fjerne alt som het mose og kongler nå, og istedet fylle terracottapottene med bjørkekvist i påvente av noe mer vårlig, som påskeliljer for eksempel?






Temmelig lettvint og naturlig pynt må man si! Men litt tøft, rått og rustikt også!





Av de siste kvistene som ble igjen, lagde jeg et lite fuglereir. Dette ligger nå på spisestuebordet i påvente av påskeeggene som skal oppi. Hva slags utforming disse påskeeggene får, vet jeg ikke, men det er vel stor sjanse for at det blir malte egg av barna her i huset.



Og se hva jeg fant på turen vår! Mitt første møte med vårens gåsunger! Små lodne knopper som bedyrer at våren er i anmasj... Klart meg måtte ta med en liten bukett hjem og sette i ei lita mugge!

Så er det snart ei ny uke, og jeg ønsker for alle dere som kikker innom at dagene blir fylt med smil og glede! Klem fra Trine

onsdag 20. februar 2008

Pelargoniastiklinger

I dag er den store dagen for stiklinger hjemme hos meg. Hvert år tar jeg stiklinger fra pelargoniane mine for senere å få en masse planter til krukker og kar ute om sommeren!

Her er et eksemplar av stiklingsmateriale. Denne er pelargoniaen "Mary" som får dus, dus rosa blomster og er helt nydelig! Planten kjøpte jeg på jenteturen til Kjøbenhavn i fjor. Den har stått i glassverandaen i vinter og blitt litt hengslete, men fin å ta stiklinger av.




Her er stiklingene mine i jorden og satt på brett. Noen sverger til å sette stiklingene i vann først, slik at det får dannet røtter. Jeg setter mine rett i potta fylt med såjord (kjøpt på Plantasjen). I alt ble det 23 små planter fordelt på fire forskjellige typer. Mårbacka er selvskreven, Mary allerede nevnt, og så to som jeg fikk som stiklinger av Helen Fredholm i sommer (sikkert kjent navn for mange blomsterentusiaster). Den ene er en duftpelargonium og den andre er variegert. Jeg har en svakhet for planter som er broketbladet. Denne gir i tillegg rosa blomster, og da er den jo ekstra fin!



Så en platpose med hull over planten og pottene settes lyst. Da blir hver en potte nesten som et lite drivhus og fuktigheten bevares. Jeg prøver å unngå at bladene rører ved plastposen for at de ikke skal råtne. Når stiklingen begynner å få nye skudd, har den dannet røtter og posen fjernes.




Slik så det ut på terrassen i fjor sommer. Det er en ekstra tilfresstillelse i det å ha laget plantene selv og ikke kjøpt de ferdige for hundrevis av kroner. Når man vil omgi seg med så mye planter som det jeg ønsker, blir det fort store summer. Stiklinger er derfor tingen!




I går ville jeg kjøpe noe til de små vasene mine, og det ble en gren med brudeslør som jeg delte opp og laget til små buketter. Ganske søtt, var det ikke?


Ønsker dere alle gode dager, om det er på hytta, hjemme eller på jobb. Takk for alle som er innom bloggen min og ekstra takk til de som legger igjen en hyggelig kommentar! Det er skikkelig koselig!!!! Klem fra Trine

torsdag 14. februar 2008

Vårfølelse!

For en dag, altså! Sola skinner ute og det er en strålende dag! Veslegutten og jeg har nesten akkurat kommet hjem etter å ha vært med storebrødrene på skolen og sett 6-åringen og klassa hans underholde for resten av skolen. Han var med og spilte et par-tre toner på klarinett og sang så fint at morshjertet var riktig stolt! Lillebror og jeg gikk hjem fra skolen og tok en ekstra sløyfe gjennom et skogholt. Sola varmet oss i ansiktet og jeg kjente det sprenge på med vårfølelse i bringen. Alt kjennes liksom så lyst og lett, og man føler slik takknemlighet til livet!

I dag viser jeg først noen stemningsbilder som jeg gjorde i stand da vi kom hjem. Disse tingene er gamle ting jeg setter pris på, i tillegg måtte jeg bare få utløp for min vårlige inspirasjon. Jeg har, som dere vet, blitt glad i å ta bilder også, så dere må nok tåle flere bilder av samme stilleben. Vi koste oss med lunsj til denne lille sammensetningen på kjøkkenbordet, lillebror og jeg.






Dette lille fatet er søtt og vårlig. Det er et gammelt svenskt fat som vi skaffet oss for en del år siden på en auksjon.


Det lille svenske fatet er ovalt med små "ører" til håndtak og derfor litt annerledes enn de runde fatene. Den hvite bollen er vel egentlig en gammel ildfast puddingform. Den har så fin og nett størrelse og tjener som fruktfat på kjøkkenbenken vår. Trivelige og nostalgiske ting som jeg føler passer godt inn hos oss.
Den lille sinklykta er av nyere dato, og en av mine favorittlykter. Den er kjøpt i Danmark som så mye av mine nyere ting. Noe av grunnen til at jeg liker den så godt, tror jeg er kombinasjonen mellom den rustikke sinken og den fine dekoren på glasset.
Tekoppen til lunsjen passet godt inn. Den kjøpte jeg i fjor på Tivoli i Kjøbenhavn og er et søtt minne derfra.


På tirsdag hadde jeg besøk av ei god venninne her til lunsj. Hun hadde kjøpt disse fantastisk søte og nydelige kvistene fra mandeltre til meg. Å, så koselig! Vi er like forelsket i interiør og vakre blomster begge to, og skravla masse om disse ting som vi får så mye glede av.
Se, så skjønne! Det skal visstnok gå ann å sette kvister av hegg, plommer, kirsebær, vårgyvel
m fl. inne til driving nå, men jeg har ikke prøvd selv enda. Akkurat nå fyller disse blomsterkvistene mine behov for akkurat dette!
Tilsutt et lite bilde av mine blå perleblomster. Søte, lyseblå og vårlige de også. Ja, dette innlegget ble et stor hyllest til våren, men slik jeg kjenner det i dag, så kan jeg ikke annet. Mitt hjerte fryder seg over den varmende sola og alt det gode den bringer med seg!

I dag er det jo valentines day, kjærlighetens dag. Er det vel rart man fryder seg? Vi pleier egentlig ikke å feire alle hjerters dagen så hardt her i huset, men noen små oppmerksomheter har det blitt de siste årene. Og hvorfor ikke feire det som feires kan? I kveld har jeg tenkt å overraske min kjære litt og be ham ut på en kopp kaffe og et deilig kakestykke på en av byens hyggelige kaffebarer. Barnevakten er ordnet og alt ligger til rette for en litt ekstra koselig kveld med den man har kjær! Ønsker dere alle en fullkommen dag! Glade hilsner fra Trine

torsdag 7. februar 2008

Kikk tilbake

Jeg har aldri tatt så mange bilder av hagen min som i hagesesongen 2007 av den enkle grunn at det var første året med digitalt kamera. Det ble ganske mange bilder tilsammen som er samlet i ei mappe på dataen min. Her om dagen ville jeg kikke litt på disse bildene, (det er vel derfor man tar bilder, kanskje, for å se på dem senere...), og jeg kjente meg nesten litt begeistret over å se all denne blomstringen som faktisk fant sted i min hage i fjor sommer.

Jeg skal innrømme at selv om jeg er hageentusiast, synes jeg det er litt godt om høsten når hagesesongen er over og man kan "glemme" hagen litt. Men nå som vi er på rette siden av jul, kjenner jeg at jeg begynner å lengte for alvor.
Tenkte jeg kunne dele noen av blomsterbildene fra hagen i min i fjor. Et par av bildene kan det hende jeg har vist før, mens andre er aldri vist. Kanskje dere også kjenner inspirasjonen komme og gleder dere til å ta fatt etterhvert?


Salvie, pionvalmue, fløyelstjæreblomst, bergmynte og bergknapp (sedum monard)danner en ganske fin harmoni sammen. Dette var på sensommeren.




En flik at terrassen der jeg hadde pelargonier i massevis. Man ser noe av innkjøringen vår, skimter den gamle benken og bordet og litt av ungenes lekestue.



Tett på de gamle møblene med albarosa Dronningen av Danmmark rundt. I bakgrunnen synes albarosa Maidens Blush, som også er den rosa som ønsker velkommen helt først på bloggen min.





Nærbilde av ei staude som jeg liker svært godt. Stjerneskjerm (astrantia major) er så fin til roser og mange stauder. Den er liksom så stillferdig, ikke prangende i hele tatt, men om man ser godt på den er den ganske vakker. At stjerneskjerm er en god gammel staude som ble brukt i mange hager før i tiden, er noe som jeg tilregner den som et stort pluss. Disse har jeg sådd selv. De er lette å så. Det er jo så moro å så sauder, for de kommer jo igjen år etter år, når de først er produsert.




Denne rosa er også ei albarose som heter Celestial. Her er hun i blomst samme med den hvite moskuskattosten (malva).


Litt av huset og deilige blomster i forgrunnen. Jeg er jo så glad i rosa blomster, og særlig lyse rosetoner! Den litt knæsje rosafargen på pionene dere ser, er en av hagens skatter selv om den ikke er blant det jeg betegner som noe av hagens vakreste. Den piontua stod her nemlig da vi overtok eiendommen, og jeg er ganske sikker på at dette er pioner fra gammel tid. Navnet på den vet jeg ikke, men jeg tror det er en silkepion.




Etter min smak er dette gode fargekombinasjoner med lammeøre, moskuskattost i rosa og hvit, bergmynte og stjerneskjerm (astrantia major). I bakgrunne mitt skjønne bed med herlige Sarah Bernard pioner. Når de står i blomst, slik som her, synes jeg det nesten ikke finnes noe vakrere å se med det blotte øyet!




Revebjeller (digitalis purpurea) og prinsessespirea sammen. Det var litt morsomt at prikkene inni revebjellene var helt lik blomstene til spireaen. I høst spredde en god del revebjellefrø rundt i hagen, så i år håper jeg på masse slike deilige fingerbølleblomster rundt i hagen både her og der! Det er jo alltid spennende med hage. Det blir ikke helt likt fra år til år, den er stadig i utvikling og forandring!




Nesten som å trekke himmelen ned, slik farge synes jeg disse scabiosaene har. For en nydelig blåfarge!!!! I pilstativet vokser erteblomst. Og bakerst et dekk som fungerer som huske for ungene.

Et lite glimt fra et bord på terassen. Blodberger i små terecottapotter og en kløverblomst som er delt fra en ordentlig gammel plante. Små lykter som jeg kjøpte på ferieturen i Danmark i fjor sommer.
Duse og delikate farger som vever seg inn i hverandre og utgjør en frodig helhet. Det ønsker jeg å oppnå i min gamle eplehage. Akkurat her må jeg innrømme at jeg er fornøyd med blikkfanget.
Og med dette siste bildet fra min hage 2007, vil jeg ønske alle dere gode, oppofrende og snille mammaer og alle andre flotte damer en riktig god morsdag! Vi fortjener alle en dag hvor vi får litt ekstra oppmerksomhet! God helg og kos dere! Klem fra Trine










lørdag 2. februar 2008

Lillebrors værelse

Wow! Jeg har fått så overveldende masse kommentarer for min malte gamle kjøkkenbenk! Tusen takk, alle sammen, det var kjempemorsomt å få så mange gode ord tilbake for min innsats! Det ble mange svenske hilsner også, for Lantlifsanette la inn en link til meg i sitt innlegg, og det gjorde jo sitt. Dette innlegget handler om noe helt annet; nemlig Lillebrors værelse.

Vår ferske 3-åring har det fineste og nyeste soverommet i huset. Da han kom til verden i 2005, var dette rommet overhodet ikke ferdig. Våren 2003 begynte vi på på tilbygget, hvor soverommet utgjør hele annen etasje. Lillebror flyttet inn først til jul i 2006.
Det er et ganske hyggelig rom, synes vi. Det er høyt under taket og det gjør at man føler at rommet virker enda større. I taket laget min flinke mann dragere og vi valgte å male takpanelet i samme farge som veggfargen.


Lillebror sover fremdeles i sprinkelseng, men til våren blir det vel ei skuvseng på ham. Vi har faktisk hele to stykker stående i uthuset, så det er bare å gå i gang og male... Han er vel egentlig litt stor til å sove i sprinkelseng enda, men det er jo så koselig med himmel og greier! Alle tre gutta våres har sovet i denne. Da broren min var liten var det han som sov i senga.
Stolen også er koselig å ha her inne. Den er nemlig etter oldeforeldrene til den vesle poden. Husker godt denne fra stua til mormoren og morfaren min. Har sittet i den mang en gang og kost meg med lørdagsgodt foran barne-tv da vi var på besøk.
Husker så godt da jeg var på Ikea før vår første sønn ble født i 99. Jeg kjøpte stoff og blonder som jeg skulle sy himmel over senga hans av. Jeg visste ikke da at det ble en gutt, men siden skulle det vise seg at den skulle passe kjempefint hele tre ganger!
To gode venner over senga.
Ved siden av senga står et gammelt Gustaviansk nattbord som er skikkelig fint, synes jeg. Jeg liker så godt den dekoren på skapdøren. I samme serie stående i uthuset har vi seng, konsollbord, kommode og to stoler. Disse møblene skal inn i huset etterhvert, men det blir antakelig ganske lenge til. Vi har foreløpig ikke plass.

Jeg er svak for gamle bilder. Et Jesusbilde og englebilde henger over nattbordet og vokter den lille.



Skatollet stod på barnerommet til pappaen da han var liten. På hver side, kan man dra ut en pinne og så kan man vippe ned platen. Men den platen sitter ikke på møbelet lenger, men skal skrus på igjen. Siden lillebror ikke trenger den så voldsomt på en stund, så det kan bare være slik så lenge. Den er fin slik også for da synes de små skuffene inni.
Etter møysommelig søken, fant jeg disse gardinene som ble sydd som liftgardiner. De er lette og trivelige gardiner med nydelige avstemte farger. De fine listene som pappaen har satt opp rundt vinduet, synes skikkelig godt med slike gardiner.

Dette skatollet malte jeg hvitt og det ble bare så mye finere enn den kjedelige trehvite fargen som det hadde før. Her har jeg dessverre ingen før-bilder, men jammen er det rart hva litt maling kan gjøre!
Er ikke denne gamle bamsen skikkelig sjarmerende? Mannen min kjøpte den på en auksjon sammen med flaggstanga i hagen sier han her. Seilbåten er fra ferietur for noen år siden i Ebeltoft.
Vi er så glad i denne fargen på veggen. Den heter Lista og listene er malt i eggehvit med blank oljemaling. De siste årene har vi begynt å male listverket blankt og det er skikkelig lekkert , altså (tillater meg å si det...)! Panelen på veggen heter perlerustikk. Det er en gammel og typisk sveitserpanel, forteller min kjære, og det passer jo ganske fint i et gammelt sveitserhus.
En liten titt inn i overskapet på skatollet.

Lillebrors tøffe første sko. Tidene forandrer seg. Da vi var små hadde jo alle hvite sko som de første skoene. Jeg er så glad i lyseblått på små gutter, og disse passet perfekt til det meste!
Den hvite kommoden her ble malt samtidig som skatollet. Den var i utgangspunktet stusselig kongeblå, og prisen vi kjøpte den for var deretter. Kommoden har fått nye beslag og huser nå alle Lillebrors lyseblå klær.
Har søte minner med boksen oppå kommoden også. Den kjøpte jeg på ferietur i Gøteborg da den lille bare var bitteliten i magen...
Den nostalgiske bilen er bare til pynt, og det har foreløpig gått greit.
Noen av de små og herlige plaggene som Lillebror brukte da han var baby. Sukk....



Dette skapet er gammelt og kjøpt på en uteaukjon vi var på for ca seks år siden. Det er et sjarmrende gammelt skap, som min mann ikke har latt meg male. Det er egentlig helt greit, det passer godt inn slik det er, synes jeg. Vi trenger mer skapplass i huset vårt. Derfor er ikke innholdet i skapet like sjarmerende. Det huser både en masse klær og en masse leker. Stappende fullt med andre ord...

På ei gammel hylle står noen småsaker. Den lille apen var min da jeg var mindre. Han heter Tommeliten og en yndet kosebamse i mine barneår. Det samme gjelder for pianoet ved siden av som er en spilledåse. Den spiller fremdeles like fin og koselig spilledåsemusikk.
Den hvite lysestaken er i pressglass og er et kjøp fra Vikingskipet. Så en genser som jeg liker godt. Lyseblå, ja..


Må dere som titter innom ha en fin søndag og ei god neste uke! Klem fra Trine