fredag 27. januar 2012

Ting faller på plass - så godt!

Alle som har holdt på en stund med oppussing og restaurering, vet at små ting har lett for å bli stående igjen, om man ikke tar det når man er i gang. Vi hadde store planer om å få gjort en del gjenstående ting på kjøkkenet vårt til jul, men så fikk vi hjelp i kjelleren og der var det masse som måtte tilrettelegges og ordnes for at arbeidskarene skulle få gjort sitt, og desember ble en svært travel måned med kjellerjobbing og istandsetting til jul. Så kom jo januar og det kunne fort blitt litt vanskelig å komme i gang med tenkte planer, om ikke det hadde vært for en liten happening (litt hemmelighetsfull) som skulle foregå hjemme hos oss. Da fikk mannen min en deadline, og som han sier selv, så jobbes det aller best under press! Og press ble det, men det resulterte i listverk rundt døra inn til kjøkkenet, og endelig fikk vi skaffet og, ikke minst festet diverse lysbrytere som har hengt og dinglet i måneder og år! Sukk, så godt....

Heldigvis er dette med restaurering av vårt gamle hus et felles prosjekt for mannen min og meg. Vi er skjønt enige om det meste og samarbeider bra - med hver våre arbeidsoppgaver og arbeidsfelter. Vi er også begge svært bevisste på at det vi gjør, skal samsvare med opprinnelig gammel stil. Ingen snarveier her i gården, nei. Listverket her er kopi av orginalt listverk for sveitserhus og vi har fått laget et eget fresestål med de samme profilene og elementene i en ekte sveitserlist (fas, karniss og staff) hos en lokal bygdesag.
Rundt denne kjøkkenåpningen stod isolasjonen og gapte og den forrige kjedelige lysbryteren hang og slang i ledningen. Det kjennes bare så jublende flott når slike ting blir i orden. En ledning i stua som har vært løs i mer enn 2,5 år har også fått ny, nostalgisk bryter og er festet!!! Hurra!
Og ikke nok med det! Men kjølerommet er nå ferdig, både utvendig og innvendig. Helt utrolig godt å ha fått et kjølerom til å oppbevare mat og drikke. Min kjære har laget hyller langs veggene og kjølerommet har plass til kasser med brus, kakebokser, frukt og grønnsaker for å nevne noe vi har her inne. Utvendig har en rund, nostalgisk dimmebryter til lysekrona over langbordet også kommet på plass, også den har hengt og slengt ei stund, så spør om jeg er glad!Ved siden av kjølerommesdøra skimter man nedgangen til kjelleren, hvor vi ikke er helt ferdige enda.
Vi ønsket å få et spiskammerspreg på døra til kjølerommet vårt. Da mannen min kom over en vanlig kjølromsdør til sterkt nedsatt pris, slo han til og ville prøve å gjøre det beste han kunne ut av den. Opprinnelig var døra en utenpåliggende kjøleromsdør som handymannen min har kledd med panel (limt utenpå døra) og kantlist. Panelen er spesialhøvlet med gammeldags perlestaffprofil og døra er ble bygd inn i veggen, slik at det ser ut som et spiskammers. Mannen min (og jeg såklart!) er nå godt fornøyd med å ha fått til en unik dør til en tiendedel av prisen for en innbyggingsdør (møbelfrontdør) til kjølerom. Døra og kantlistene ble malt i en behagelig blågrå farge som spiller på lag med de andre blå detaljene vi har på kjøkkenet. Vi syntes det var fint å få inn litt farge i et såpass lyst rom. Den siste lille "touchen" var stålhåndtaket vi kjøpte på høstmarkedet i Vikingskipet for en tier.


I helga feiret vi bursdagen til den yngste sønnen vår, som nå har blitt 7 år. Årene går så fort, litt for fort synes jeg rett som det er. Vi hadde et hyggelig familiebursdagslag her, til tross for at kjøkken og stue var fullstendig støvbelagt et par timer før gjestene kom. Det ble nemlig slik at vi hadde en som holdt på med sliping av gulvet i kjelleren akkurat samtidig med bursdagsforberedelsene. Heldigvis fikk vi feid over det verste før gjestene kom, og alle kunne sitte trygt uten å bli tilgriset og få luftveisproblemer pga støv....tror jeg. :-)

Jeg har fått så mange koselige kommentarer på den nye komfyren vår, og det er såklart veldig gledelig. Flere skriver at de er interesset i å høre hva slags erfaringer jeg gjør meg med den nye engelske komfyren, og jeg kan fortelle at helgens bakeprosjekter var vellykket. I forbindelse med vesleguttens bursdag har jeg fått erfare en av ovnens gode fordeler, da jeg kunne sette pizzaen til steking i det ene kammeret, mens sukkerbrødet stekte i det andre kammeret. Og kjente meg godt tilfreds! :-)Det er helg igjen og jeg ønsker alle dere en riktig fiiiin fredag og herlig helg!

Klem Trine

10 kommentarer:

merethe sa...

Å så lekkert dere gjør det. Flott dør til kjølerommet. Og bare alle de små detaljene som disse bryterne.Det er godt når ting blir ferdige og man kan nyte tid sammen med familie og venner i hyggelige omgivelser. Vi har kjøpt kjøkkenet på Ikea. Er enda ikke ferdig med alt som skal gjøres. For her henger også noen ledninger og slenger,noen lister mangler osv. :)
Men det som er ferdig på kjøkkenet er jeg veldig fornøyd med. God helg. Hilsen Merethe

merethe sa...

Du har helt rett...vi bor ikke langt fra hverandre. ;)

liven sa...

Så fint det er hos deg Trine!!
en knallfin murvegg og døren til kjølen likeså!
synest dere er flinke som er kommet så langt jeg......fikk på noen lister nettopp som hadde manglet et par år :o)
Så hos oss tar ting tid ofte :o)
Kjekt å høre at du også er fornøyd med den lekkerbisken av en komfyr :o)

Ønsker deg en god helg
klem fra meg!!

Tonerose sa...

Såååå flinke dere er!! Lekkert kjøkkenet er blitt!! :o) Døra er helt nydelig, også så deilig at den kostet en brøkdel av vanlig pris - godt jobba! :o)

Dere kan være VELDIG stolte, det har dere all grunn til å være!

Ojoojoj, FOR en ovn! GRATULERER!! UTrolig moro!! Lekker, også så spennende å kunne bake, lage middag, og enda mer samtidig! :o)

Ønsker dere en vidunderlig helg!

Stor klem!

Dans på roser... sa...

Hei Trine!
Så kjempefint dere har gjort det!
Vakkert, vakkert!

1000 takk for godt og utfyllende om roser.
Og såklart har jeg lyst å komme på hagebesøk i sommer=) Det blir fint!
Jeg har lest litt hissten og pissten om roser, dyrking av roser er jo noe helt annet enn min kjennskap til ferdigdyrkede snittroser. Jeg har boka til Helen Fredholm. Den er av stor verdi, da klimaet er det samme her hos oss.
Og er svært takknemlig for erfaringene du deler, også samme klima.
Jeg har prøvd meg på engelske, gammeldagse roser av ymse slag, hardførhetsgrad 4-5, har også prøvd New dawn, som skal være en sterk rose. Disse har jeg ikke lykkes med i min hage. Rosene som har overlevd hos meg, er Polarstjernen, Maidens Blush og Flammentanz...sier noe om jordsmonn, klima og meg....må være hardføre roser her, ja. =)
Tror jeg skal plante Hurdalsrosen, ja. Har plass. Og det fine er jo, som du nevner også, at man kan plante mer under/lage bed, siden de blir høye.
Vi kunne snakket lenge og varmt om roser, du og jeg....vi får fortsette når vi treffes igjen.
Hyggelig å kikke innom bloggen din.
Dere er så tålmodige og flinke, og får det så gjennomført pent!

Vi ses plutselig...
Kathrin.

Anonym sa...

Hei, jeg blir alltid så glad når jeg ser det har kommet nytt innlegg fra deg! Spennende å følge deg og gratulerer med nok et prosjekt i havn.

*Ekstremt misunnelig på den komfyren!!*

Hilsen Kate

Husmannsplassen i Hidlesundet sa...

Så kjekt å lese, og så fine bilder å nyte!! "Spiskammeret" er bare så flott" Døren var koselig! Det er så fint hos dere og dere er så flinke!! Tenk man kan finne så flotte lysbrytere! Skikkelig gjennomført hos dere. Muren var også kjempefin! Viktig med riktig belistning også!
Du som jeg koser meg inne på bloggen din!
Nå er jeg fryktelig spent på hva slag hemmelighet dere bærer på:-)

Godt den flotte komfyren svarer til forventningen og vel så det!!

En riktig god helg til deg og dine!:-)

Klem fra meg:-)

Anne Vik sa...

Kjempekoselig blogg. Så flott dere har fått det, og ja, lett for at småtterier blir hengende litt i lufta..
Ha en fin søndag.
Anne http://www.blogger.com/img/blank.gif

Hespe sa...

Hei på deg i søndagskvelden, og takk for koselig hilsen hos meg!!

Da ble det endelig tid til å sette seg ned fremfor pc'en og ta en runde i blogglandia - denne helgen har jo bare sust unna i et alt for stort tempo!!

Så utrolig lekkert det er hos deg - jeg nyter virkelig de flotte bildene. Murveggen er helt rå!!

Ønsker deg en finfin søndagskveld videre!

Klem fra Hildegunn

Anonym sa...

You have such a beautiful blog, lovely pictures of your home and garden. Kindest regards, Ann ~ Australia.