tirsdag 29. januar 2008

Mitt andre maleprosjekt

Her viser jeg nå mitt andre maleprosjekt. Dette er egentlig en gammel kjøkkenbenk fra 1800-tallet. Tenk så lave og små de måtte være, og tenk på alt denne benken har vært med på! Om den bare kunne snakke... Mannen min og jeg har hatt denne siden 1994. Den står i stua vår og huser blant annet fat og boller. Jeg har vist denne på bloggen min flere ganger før. Lenge har jeg lurt på om den skulle males, og landet etterhvert på et ja. Men det syntes jo ikke mannen min, så da har det ikke blitt til at den har vært under penselen. Det var bloggen til Lantlifsanette som gjorde susen. Hun forteller hvordan man skal male møbler slik at de ser gamle ut på bloggen sin, og etter å ha fremstilt denne maleteknikken for mannen min, så snudde han! Jeg har lovt at jeg skal fortelle om hennes maleråd. Men bare se først hvordan den gamle kjøkkenbenken så ut før:

Det Anette sier at at hun blander en blanding av shellack, rødsprit og brun umbra og maler blandingen først på møblet hun skal male. Dette gir jo en brun farge, og når man senere skal pusse på møblet så pusser man ned til dette strøket. Jeg fikk ikke tak i verken shellack eller brun umbra så lett i malerforretningene rundt der jeg bor, men fikk råd om å bruke brun beis i stedet. Det gjorde jeg, og brukte brun lakkbeis av merket Herdins. Etter å ha beiset kjøkkenbenken, så den slik ut:Vi har malt alle møblene våre i eggehvit, så derfor kjøpte jeg eggehvit maling til denne også. Hos oss er det liksom oljemaling som gjelder, i allefall er alt hos oss malt med oljemaling, untatt denne. I følge Anette skulle man bruke vannbasert maling og så tynne ut den med vann igjen. Jeg tror jeg halvblandet maling og vann omtrent, kanskje noe mer maling enn vann. Det ble en ganske tynn blanding, veldig lett og god å jobbe med synes jeg. Kjekt hvis man får noe på fingere elller noen prikker på gulvet, for det er bare å tørke bort eller vaske med vann. Jeg malte tre strøk og pusset ned der som det naturlig er slitasje på et møbel mellom hvert strøk. Tilslutt pusset jeg over benken med klar antikkvoks av merket Liberon med en nylonstrømpe. Da det var gjort, så den slik ut:
Sjarmerende skuffer på enden av benken, fine til dvd-filmer og cd-plater.

Her ser man at vi har pusset i kanter og rundt klaffen slik at det skal se ut som naturlig slitasje.
Det fiks ferdige resultatet med tingene på plass. Jeg ble godt fornøyd, og heldigvis så synes min kjære det ble fint også! Håper dette kan være til hjelp og inspirasjon for andre! Det var såklart veldig koselig å lese alle hyggelige tilbakemeldingene jeg fikk i forrige innlegg om skapet jeg malte. Takk skal dere ha! Klem fra Trine


49 kommentarer:

Gry sa...

Heldige du, Trine!! Og flinke ;-) Det blev bare så fint, samme stil som skapet takk väre metoden. Ja, jeg må si at benken blev mye finere nå etter behandling!! Det var sikkert litt av en jobb, med så mange moment og allt. Liker faktisk godt å male med vannbasert maling, selv på möbler. Vannbasert maling har utvikla seg så mye de siste årene, så det er helt klart brukbart til det meste nå for tiden.

Vi har fremdeles litt etterskjelv fra magesjauen som begynte i helga. Men vi har et håp om at vi kan reise oppover nå i helga. Sist gang, i jula, blev det jo ikke av heller, så nå får vi håpe at vi er friske og raske senest i morra kveld (smitter 48 timer etter sistemann er frisk, men det vet du vel med småbarn selv). Poenget er at hvis vi reiser, så hadde det värt hyggelig å treffes lördag fm en kort stund. Jeg lar höre fra meg på forhånd, så du vet ;-)

Ha det så fint i kveld! Klem Gry

Kine sa...

Åååå så fin den ble!!!Elsker slike gamle møbler,og den ble jo enda mer sjarmerende etter overhalingen din:)

Mia sa...

Dette ble jo bare fantastisk, Trine! Benken var jo vakker fra før også, men du verden for en forandring da... jeg er helt stum av beundring! Riktig flink har du vært, og resultatet er nok vel verdt strevet. Og hva litt (eller mye...) maling og noen arbeidstimer kan gjøre med et gammel møbel slutter aldrig å forundre meg. Det er nesten så jeg har lyst til å finne fram maling og kost og gå løs på mine mølber, her og nå (men bare nesten...hihii).

Mummimamma sa...

WOW! Du er flink! Det ble aldeles nydelig! Benken var jo i utgangspunket fin som den var, men den ble skikkelig vakker med malingen på.
Høres ut som mange omganger, dessverre slikt jeg ikke har tålmod til, men som gir slike flotte resultater som det du viser fram her.
Ha en fortsatt fin kveld! Klem

Lemi sa...

åå for en flott sjenk... ønske meg den..

borghild sa...

Så UTROLIG fin både benken og skapet ble! Dette må jeg prøve også, og jeg angrer allerede på at vi har kvittet oss med en del furumøbler, skulle jo malt istedenfor...
B:-)

Linda sa...

Hei Trine!Håper det er ok at jeg linker deg til?Så flott resultatet av malerprosjektet ble.Ha en fin kveld! Hilsen Linda :))

HildeS/Frøken Fryd sa...

Kjøkkenbenken vart fantastisk flott når du mala han. Eit nydeleg stykke møbel du har der. Heldige du:)
Skapet du viste i innlegget under var også flott:)
Veldig kjekt å sjå.
Ha ei fin veke.

LantlivsAnette sa...

Wow !! Vad du kan alltså..sååå himla fint det blev..Tack snälla för att du nämner mig !!
Och vad bra att du visar och förklarar hur du har målat..
Kolla in hos mig idag..du finns med där !!
Kram Anette

En inredoholic sa...

Den blev jättefin!! Härligt!

Tone Lindblom-Brunes sa...

Det ble lykket det där! Morsomt å lese norske blogger iblant, ettersom jeg bor i Sverige og har gjort det i snart 18 år... Koselig å se stilen også. Ha det fint
Filuri

Tidsmästarinnan sa...

hej! nu hittade jag till din fina blogg via Annette-Lantlif, vad kul!
jättefint blev ditt måleriprojekt, jag blev väldigt sugen på att sätta igång själv också...
Glada hälsningar,
S.

Älfgärdet sa...

Vilken karaktär på din möbel! Så vacker! Ska kolla runt lite hos dig nu.

Anonym sa...

Så underbart skåpet blev efter "din behandling"!! Fantastiskt fint och sedan med alla vackra saker ovanpå!! Tänk vad färg kan göra och så vackra prydnadssaker förstås:-)
Det är första gången jag besöker din blogg och hit kommer jag tillbaks för här finns mycket fint och mysigt att se.
Ha en bra dag!!

Anonym sa...

Så fin din gamlaköksbänk blev!
Många fina bilder och en underbar blogg.
Eva
http://minaquiltar.blogg.se

☆Therese sa...

Hei.
Første gang jeg titter på bloggen din - så mange fine bilder!!
Kjøkkenbenken din ble nydelig også artid den er med de skuffene på enden. Jeg kommer nok til å titte innom deg igjen.
Ha en fin dag.

Emmeline sa...

Å herliga London for en forandring... Jeg er helt imponert her jeg sitter. Dette var jo den perfekte finish på denne benken. Mye bedre enn om dere bare hadde malt den hvit, da mister den på en måte litt av sjarmen--og dette møbelet er jo skikkelig flott og det beholder mer av sin opprinnelige karakter syns jeg. Kjekt at du har fortalt hele fremgangsmåten her, regner med at dette var samme måten som dere benyttet på skapet som du viste i det forrige innlegget...Det ble jo også UTROLIG flott syns jeg. Se bare på det siste bildet her; Hvor fint det ble med alle tingene på plass helt til slutt. Det var rett og slett helt perfekt!
Kjempegøy... dere må bare være veldig fornøyde syns jeg!
Hos meg er det pittelitt bloggtørke for tiden. Når man begynner å flytte rundt på ting og tar bilde, ja da kaller jeg det for bloggtørke..Gleder meg til det blir litt lysere dager sånn at bildene blir litt lettere å ta gode bilder inne og ikke minst til jeg kan ta noen gode bilder ute også. Håper du gir meg et tips om når det er på tide å begynne sånne små planteprosjekter...Frø og sånn. Du vet at jeg er ditt hemmelige adoptivblomsterbarn:)
Ha en fin dag og takk for inspirerende titt som alltid!

Lene sa...

Oj, sier jeg bare. Nå kommer jeg rett fra Modern Country, som viser de lekreste skap - og hit inn og ser denne skjenken. Det ble sånn - værsågod å bli gal av misunnelse opplevelse!!! Knallfint ble dette!!!

Ha en strålende dag :)) (Selvfølgelig har man en aldeles strålende dag med en sånn skjenk, hihi)

;)

Tee of Vinnord Cottage sa...

Wow!!! Dette var rett og slett fortryllende flott!!!! Man kan kanskje ikke vente seg annet av en navn-søster... Ha ha... Men får jeg til noe som er halvparten så bra...så skal jeg bli meget fornøyd!!!

My little footprints sa...

Hei Trine!
For det første må jeg si; så morsomt å ha et så gammelt møbel i hus! Forstår din mann som var litt skeptisk, men er jo litt redd for at møblemanget skal miste den gamle gløden sin ved å male det! Men jeg ser at du har vært utrolig nøye og gjort en strålende jobb! Så fint det ble! Du bør være skikkelig fornøyd! Og for en inspirasjon til meg som er loppisgal da, dette skal jeg ha på minnet. Jeg hadde jo aldri i min villeste fantasi tenkt på å beise noe først som jeg skulle male hvitt, men jeg ser jo hvor bra det ble! Er det ikke gøy å få noe til å bli så bra? ;) Well done!!
Nå skal jeg gå å spise litt middag og så skal jeg på home-party! Så nå kan det jo tenkes at jeg finner meg noe fint ;)
Ønsker deg en alle tiders onsdagskveld!
klemmer fra Beth

Aalerud Stall sa...

Hei Trine!

Både benken og skapet ble kjempefine! Godt gjort å få det til å se gammelt ut og passe slitt på de rette stedene. Dette fikk jeg virkelig maleinspirasjon av :-)
Håper du har en flott onsdag!

Klem fra Britt :-)

♥ Pia... sa...

och jisses så fint...såg hos Anette att du hade ett målarprojekt...verkligen fint..nu ska jag skika mer vad du gjort...blir så imponerad av alla som målar så där..jag har ett köksmöblemang som jag så gärna vill måla..men inte vågar mej på ritigt för jag vet inte hur jag ska göra..men du gjorde lit annorlunda än anette..så kanske jag ska våga mej på..får man fråga dej om råd isåfalll??...PIA

Anonym sa...

GÖRFINT! Du kan vara nöjd med att ha målat din skänk, den blev ju faktiskt snyggare så! Jag tror jag ska fundera på detsamma med en del "trävita" möbler!
Jag har försökt med Annettes recept, men fick inte till det med "de bruna". Tror jag ska prova med din bets istället.

Klarafina sa...

Benken ble da bare helt utrolig fin!

ESMERALDAS HJERTE sa...

NYYYDELIGNYYDELIGNYDELIGNYDELIG.............sUKK:)

Stooor onsdagsklem!

marita sa...

Hei ,tok meg en tur innom bloggen din helt tilfeldig og det angret jeg ikke på . Først må jeg få lov å si :DÆ for et hus du har ,og her har du det koselig.Du har gitt meg mange innspirerende bilder ,og jeg tar meg den frihet og legger deg til i blogglista mi.Kommer garantert til å kikke innom igjen ,ha en fortsatt fin kveld.

Verkstedet sa...

å så fint det ble. herlig!!!!
koselige inlegg m bursdag og skap siden jeg site var innom.
kommer igjen;)
klem

MODERN COUNTRY sa...

Ååååå, så vakkert det ble!!
Ja, og ikke bare det, men dette trengte jeg virkelig altså. Jeg må jo også male, nå til helga forresten, og jeg har sittet i flere dager og lurt på hva jeg måtte gjøre for å ikke kludre det til med mine nye skap. Ja, for jeg vil jo at de skal bli like vakre som alle de andre møblene jeg ser rundt omkring. Så tusen takk for nøyaktig beskrivelse og fremgangsmåte! Fy søren, så flott som det blir bare med hvit maling og pussing i kantene. Hadde jeg ikke sett dette hadde jeg trodd det var naturlig slitasje. Du er dyktig!
Nå bare vise alt dette til min mann, og sette i gang selv :))

Klemmer

Jennys Vita Villervalla sa...

Oj vad fin skänken blev!!
Och vilken inspirerande blogg du har:)
Kram
Jenny

Minnelita sa...

Hei, hei. Første gang jeg er inne på bloggen din. Likte den veldig godt. Ble kjemoemisunnelig på den benken. Den ble jo helt nydelig. Bra tips for å få den slik. Skal prøve det selv.

elin1976 sa...

Nei nå altså.......er jeg bare så misunnelig på deg....fyttigkatta og kameler så heldig du er som har denne benken.
Kan godt adoptere den om det plutselig skulle bli liten plass hos deg;O)

Marie sa...

Resultatet er berre fantastisk! Ekstrem forvandling, -til det betre!!!

Nina i Paradiset sa...

Kjempeflott!
Også DEN tøffe disken da! Sjelden!

Jeg har brukt den maleteknikken i mange år, men brukt Herdins eller en annen beistype jeg ble anbefalt av Marita. (hun selger jo maling ol.) Og fortynner oljemaling med whitesprite. Trodde ikke vannbasert maling satt så godt på behandlet treverk...
Dette er min egen oppfinnelse, og min måte å gjøre det på, og det ikke kommer fra noen bok el. ;)

me and alice sa...

Hej! Oj, vad fin skänken blev!
Du är verkligen duktig på att måla...
kram Susanne

Handplockat sa...

så veckert det blev visst avr det dvrt jobbet
ha det bäst

Katarina sa...

Go morrn Trine:)
Så koseli o se möblerne sine som får så vacker ny yta med din maling.
Visst har hun lärt oss Anette, ler*
En sån trevlig o fin blogg du har , jag kommer gärne inimm igen flere ganger.

Kram Katarina

Englagård sa...

Vad fin bänken blev och vilken fin blogg du har. Jag hittade hit genom Lantlif-Anette

Gry sa...

Du kan nok glemme oss på lördag:-( Det er nok ikke meningen at vi skal få besöke Britt og co denne vintern.... Blev selv syk igår, og hvis det ikke skjer mirakler i dag eller i morra så blir besöket innstilt nok en gang.

Ha det så bra, så höres vi!

Klem Gry

Lavendel & Romantik sa...

Så fin den blev!!! Jag är så glad att jag kikade in hos dig....Kram/Majsan

Anita sa...

Åh! For en skatt!! Og så nydelig den ble!! Sååå flott!
Ha en flott uke videre!

Hem och Lycka sa...

Å så fint, helt underbart! Det har du gjort bra! kram

Pulsatilla sa...

Fantastisk flott benken ble, Trine! Den var jo flott før oppussingen også, men kom virkelig til sin rett hvitmalt slitt.

Vinnersjanser på bloggen min i helgen, ta en titt om du har lyst!

Unknown sa...

O herr guuuud vilkjen underbar köpmansdisk!! Lyckliga du som äger en sådan...=) Hade gjort vad som hellst för den hi-hi...kramar Malin

Olstad sa...

Jeg var helt sikker på jeg hadde kommentert den flotte sjenken din. Den var virkelig vakker etter du malte den. Skikkelig fin.

GOD HELG.

Lisa(vitapelargonerochzink) sa...

Oj så underbart fint!!!!vilken underbar möbel och vad fint det blev att måla den vit. Ha en fortsatt trevlig helg. Kram Lisa

[morgrethe] sa...

Wow Trine... dette var da litt av en respons. Men vel fortjent! Bemken ble kjempefin, stilig med de små skuffene på enden. Tror nok ikke kjæresten sin cd-samling hadde fått plass der, men jeg er sikker på at hadde jeg en slik benk, så hadde jeg nok funnet på noe å legge i de søte skuffene. Nei nå må jeg løsrive meg fra data'n. Speider'n har bursdag, så Lekeland: here we come.

h.espe sa...

Heisann,
første gang jeg er innom bloggen din, og jeg ble imponert og inspirert.. :-) Tror bare jeg på linke deg jeg...

Titter innom igjen snart!

Ha en herlig helg!

M@lice sa...

Heisann.
Ble kjempeinspirert av maleprosjektet ditt. Nydelig!
Kjøpte selv en sjenk på loppis nå nylig, og er i gang med samme male-prosessen.
Hjertlig takk for ideen :-)
Skal legge ut resultatet på min nye blogg.

Unknown sa...

Denne metoden gjorde meg mektig imponert. Skal ikke se bort ifra at jeg tester det ut selv:)