tirsdag 11. august 2009

Sommerens buketter

Sommeren kan vel sies å være mer eller mindre på hell. Det er kanskje litt leit å innrømme det for ei som er glad i sommeren og alt den har å by på, men vi skriver snart midten av august og eplekarten har vokst seg betydelig større på trærne i hagen. Høsten banker så smått på døra, men fremdeles kalles årstiden sommer, og hagen har enda en del å by på såklart.

Noe av det jeg setter mest pris på med å ha en blomstrende hage er muligheten jeg har for å lage koselige buketter og gi bort feks som vertinnegaver. Jeg vet faktisk ikke hvor mange slike buketter jeg har laget og gitt bort i løpet av våren og sommeren, og det kjennes rett og slett godt å tenke på. :)

En annen viktig glede med hage er det å kunne gå ut i hagen og plukke inn friske blomster og bringe sommeren innenfor husets fire vegger hos seg selv. Det gjør jeg fra tidlig vår til senhøsten og noen av disse bukettene har jeg tatt bilder av og vil dele med dere.

En syrinbukett i syrinlilla i ei gammel melkehvit mugge som jeg satte på den gamle kjøkkenbenken fra 1800-tallet som vi har i stua.
Slike små gleder som dette har det blitt mange av. En liten søt vase med en enelt rosa pelargonium eller ei vakker rose.

Eller som her; et par blomster av krossveden som jeg plantet i fjor. De kritthvite søte blomstene fikk lyse opp nattbordet mitt noen dager på forsommeren der den stod i et franskt syltetøyglass. Syltetøyet kjøpte vi da vi ferierte i Provence i fjor sommer og er for lengst spist opp, men glasset kan brukes til så mangt videre...

Tidlig i juni stod en slik yndig blomsterbukett i herlige pastellfarger på stuebordet. Her har jeg brukt hvite og rosa akelejer, lyseblå forglemmeiei, hvit arve og blå lin.

Kjenner faktisk jeg lengter litt tilbake til dagene da jeg hadde disse plantene i hagen, da sommeren stort sett lå foran en og ikke bak slik som nå. Været har jo ikke vært det aller beste, men sommeren har vært fin lell den.
Friske sommerblomster fra egen hage i stua skaper for meg både hygge og glede. Det er et must på denne tiden av året! Jordbær er heller ikke å forakte!!!

Jeg har anskaffet hele tre busker av den hvite syrinen Mmm Lemoine med doble blomster i hagen min. Med tid og stunder vil det kanskje bugne av disse rene og delikate blomstene både ute og inne i det tidsrommet syrinene blomstrer på sommeren. Her er en liten bukett satt i et gammelt hvitt sausnebb på spisestuebordet.Som nevnt er det jo slettes ikke alltid jeg plukker inn hele buketter med blomster. En enkelt stilk av ridderspore i ei flaske kan også være dekorativt.

Denne riddersporen tror jeg at jeg må ha sådd i fjor. Den nydelige fargen betar meg fullstendig og den er også ny i hagen min i år. Jeg har gode erfaringer i å så ridderspore selv. Frøene spirer lett og plantene blir stort sett sterke og fine. Men til neste år skal jeg binde opp riddersporene mine før regn og blåst river mange overende!

En herlig bukett med roser og noen stauder som både lukter vidunderlig og er vakker, vakker, vakker! Atter en bukett som har fått pryde stuebordet i sommer.
Denne buketten består av historiske roser som Maidens Blush, Dronningen av Danmark og Aimable Aime. Staudene er bergmynte og stjerneskjerm. Disse fargene....jeg elsker dem!

Ei hvit mugge av nyere årgang fylt med bergmynte. Den lukter godt og tiltrekker seg sommerfugler i bedet. Ei plante jeg er glad i og som jeg har hentet inn i hagen min fra grøftekanten. Denne buketten står her i glassverandaen hvor det har vært fint å kunne sitte inne å lese og kose seg i sommer når regnet har sildret ned utenfor vinduene.


Så til dette innleggets siste sommerbukett. Denne står faktisk fremdeles på kjøkkenbordet i skrivende stund. Jeg sådde den ettårige skjermsløyfe i forskjellige lilla nyanser i vår, og nå står den som ei søt lita tue ute i hagen. Den hvite nyserylliken er bare ei herlig staude som jeg gjerne vil at skal forøkes i bedene mine. Sammen utgjør disse søtnosene en skjønn liten bukett, satt i en liten mokkakopp fra Rosenthal som jeg kjøpte på Birimarked forrige helg.
Så vil jeg bare ønske dere alle gode dager, og husk å ta innen liten blomst av og til og la den få glede deg og andre! :)

6 kommentarer:

liven sa...

Hei Trine:o)
Så mange nydelige buketter det var hos deg!!
Plukker inn til pynt jeg også....men har nok ikke det samme utvalget som deg!!
Akkurat nå er det erteblomster og roser som blir tatt inn!!
Her har ikke vært det store sommerværet heller og da må man jo nyte hagens gleder innendørs!!
Kjekt med et nytt innlegg fra deg......alltid så inspirerende!!
Ha en fin dag...og nyt sensommeren:o)

silje-sin sa...

Så mange nydelige blomster! Det var et nydelig innlegg å hvile øynene på:) Mmm Lemoine har jeg også to av, for noen nydelige blomster, og herlig duft! Snøballkrossved har jeg også lyst på, men har ikke funnet det på hagesenterne. Husker du skrev at du hadde plantet en syrinhortensia, min busk er tre år nå, og den er SÅ stor nå! Utrolig fin. Må være dobbelt så stor som i fjor. Så det er litt moro for meg som ikke har peil på hage:) Ha en fortsatt fin uke Trine! klem fra silje.

Lisemoren sa...

Herlige blomsterbuketter Trine. Du har jo også vært lur å sikret deg at det er noe fint som blomstrer gejnnom hele sesongen. Jeg gjør som deg, tar inn og gir bort.

Sommeren er en gave.

Klem fra Lisemoren

Nina sa...

Så flott blogg du har! Jeg er herved en følger ;o))

Anonym sa...

Nydelig. Og for en fin kjøkkenbenk. TEnk på det når sommerne går mot slutten nå at en kan gå ut og plukke rips eller annen bær i hagen. Rogn er jo også fin å pynte med. Krossved var ny for meg. Jeg er fersk huseier og er på utkikk etter noe å plante og noe som helst blomstrer senere enn syrin og brudespirea.

Jane

Monica sa...

Hei!
For en nydelig blogg! Her kan en virkelig ta seg en kaffekopp og bare drømme seg bort:-)

Jeg må nok stikke innom flere ganger, dette gir inspirasjon til en håpløs hagejente.

God tur inn i høsten, før vi vet ordet av det er det vår igjen:-)