fredag 14. oktober 2011

Epleinnhøsting

Epletrærne i hagen vår har jeg mange ganger gitt lovord her på bloggen min. De gamle, krokete og grove trærne som absolutt er med å gi preg på hagen, hele året. Nå er tiden inne for å høste av frukten de gir, og selv om ikke eplehøsten har vært så rik i år, har det da blitt noen kurver med frukt.

De to yngste sønnene våre og jeg var ute i høstsola nylig, og hadde en fin stund sammen med innhøstingen. Kurven fyltes av deilige røde epler fra trærne våre, både Lobo, Sefstadholm og Åkerø.


Kurven med Sefstadholmepler stod godt til tua med kattemynte og en rødbladet snøballbusk i bakgrunnen. I hagen min er det en del som blomstrer ufortrødent videre, selv om vi er midt i oktober. En god del sol de siste ukene og gode temperaturer gjør at både stauder og noen roser holder tritt. Kattemynten er ei utrolig plante (jeg har nevnt lang blomstringstid hos nyseryllik tidligere, den holder fortsatt på der ute), den har også blomstret siden juni og står på fremdeles. Slike blomster er da virkelig kjærkomne i hagen. I tillegg har den nydelige små lysende blå leppeblomster, bladverket lukter deilig mynte om man gnir på det, men katten vår blir ikke slik begeistret som jeg hadde trodd faktisk. Mulig mange andre katter synes den har en henrivende duft.


Innendørs er det kjekt å kunne sette frem en kurv av hagens epler. Jeg har nesten akkurat lest ut denne boka "Tilbake til Riverton" av Kate Morton. Ei fin bok om du liker 1800-tallets England, med storslåtte herregårder, tjenerstab, loyalitet, kjærlighet og dramatikk. Ei skikkelig god bok å kose seg med i godstolen, og anbefales herved videre.Høsten er en fin tid, det blir jeg bare mer og mer klar over for hvert år. Koselig er det å tenne mer lys innendørs igjen er det også, gjøre det trivelig og lunere rundt seg. Den rustikke lykten er min nyeste innen lykter, kjøpt i vår i en koselig livsstilsbutikk som heter Stuttedrag landhandleri i Romedal. Sinkbøtten med de små blå fiolene (Viola hederacea) er flyttet inn, og er jeg heldig overvintrer dem og jeg får slike søte små i blomst igjen til våren.
Ei fin høsthelg ønskes deg.
Klemmer fra Trine

11 kommentarer:

Mariann sa...

Så kjekt å høste epler i egen hage. Jeg har kjøpt en kattemynte nå i høst, håper den har like lang blomstringstid som din.
Jeg må alltid ha en bok på nattbordet. Har også lest "Tilbake til Riverton" og likte den godt.
Ha en god helg!

Pauline sa...

Så flott blogg du har!!
Og så kjekt å se at noen har litt "gamle" eplesorter i hagen sin, Åkerø er min absolutte favoritt å spise, men jeg har den desverre ikke i min egen hage.
Ha en riktig god helg! :-)

liven sa...

Koselige bilder fra hagen din Trine!
Det er noe eget med selvproduserte :o) Ennå så fin blomstring hos deg også...det må jo nytes!

Denne boken har jeg ikke lest, men nr. 2 " Den glemte hagen"....som er magisk :o)
Begynte på en siste men den klarte jeg ikke komme inn i...så den ble avbrutt.

ønsker deg en fin helg!

klem fra meg :o)

Min Verden sa...

Hei Trine. Lenge siden :) Nei, det var nok ikke deg - men svaret var bra. Jeg tror nok som deg at det er en eller annen type asters. Den er nokså spe og yndig, og slett ikke kraftig og stor som andre høstasters jeg har sett. Jeg har mange, mange floks - men skulle så gjerne hatt en hvit en :)))) Hanne

Min Verden sa...

Søren, nå glemte jeg igjen å si det jeg skulle si om dine ting. Vakre bilder - og benken er super. Høsten er vakker også!

Husmannsplassen i Hidlesundet sa...

Så mange koselige bilder, Trine! likte så godt benken under det store fruktreet! Kattemynten din er bare fantastisk - og på denne tiden! Vår katt likte blomsten så godt at hun la seg like så godt oppå den. Så den planten har jeg ikke lenger...
Her leverer jeg eplene inn på et saftpresseri. Det gir deilig eplesaft av egne epler.
Boken må jeg visst få tak i. Ser det er mange som anbefaler den her i blogglandia:-) Godt å kunne sette seg ned, med tente lys og noe varmt i koppen. Vi må nyte høsten:-)
Ønsker deg en fin helg!
stor klem fra Hjørdis

lavendel mio sa...

Så vakre høstbilder fra hagen din!
Heldig du som har epler....her hos oss var det null frukt i år på 6 frukttrær, håper på bedre tider neste år;)
Ha en fin kveld, klem Hanne

Inger Marie sa...

Flotte bilder:))
Høsten kryper innover oss og det er så flott å kunne høste inn,tenne lys og lese gode bøker:)
Tilbake til Riverton, leste jeg oså tidligere i høst...bra bok men jeg syns Den Hemmelige Hagen, var bedre.
Gode høstdager ønskes deg:))

Aalerud Stall sa...

Hei Trine!

Nå er det superlenge siden jeg har blogget, men har kommet igang igjen nå. Alltid like inspirerende å være inne på din blogg! Og så må jeg si at kjøkkenet ditt blir så flott, gleder meg til du legger ut bilder på bloggen :-) Vi sees på jentetreff hos meg i morgen, gleder meg! Stor klem fra Britt :-)

Landliv i storbyen sa...

Så fin blogg du har :)

Lurer på hvor du har fått tak i kattemynte? Selges den under et annet navn kanskje? Hadde vært veldig gøy å se om kattene våre reagerer på den planten :) De er i hvert fall veldig begeistret for tørket kattemynte! Er ikke akkurat noe minus at den var veldig pen heller ;)

Trines Hus og Hage sa...

Hei til Landliv i storbyen.
Kattemynte er en vanlig staude som du lett bør få tak i i de fleste planteutsalg neste sesong. Ja, det er ei veldig trivelig plante som jeg anbefaler deg. Lykke til med oppussingsprosjektet deres hjemme også. Og sørg for å plante kattemynte i hagen til neste år.
Trine :-)