torsdag 16. oktober 2008

Krans og andre hagegleder

Dagene byr fremdeles på gnistrende vakre høstdager, hvor fargene virker så skarpe og kontrastfylte. Atter en gang har jeg vært en tur ute i hagen og knipset litt. Det er noe med å feste det som betar meg til kameralinsa og fange øyeblikket akkurat der og da. Jeg har liksom fått et behov for å forevige det vakre som skjer i hagen. Spørs nok om det er bloggingen som har noe av skylda for det...

Som dette prydepletreet for eksempel. Det er et ungt Malus Kobendza plantet i for fire år siden. Om våren springer blomsterknoppene ut i ganske sterkt rosa blomster, og om høsten får det mørke røde små prydepler - i tillegg til bladverkets nydelige høstfarger.


Denne høye grasiøse skjønnheten er en Verbena bonariansis. Den strekker seg nesten halvannen meter over bakken og får plass nesten overalt, ettersom veksten er såpass spinkel. Klimaet her i Norge er dessverre litt for kaldt for at den kan overvintre (for det er egentlig en staude), men det hindrer meg ikke for å bruke den som ettårig. I bakgrunnen sees en vanlig malurt.Jeg ble så inspirert av kransen som Helen hadde laget, så jeg plukket inn en god del av malurten min ,og satte meg ned og laget en krans av malurt. Ytterdøren trengte absolutt fornyelse, for det var så sommerlig med den rosekransen som hang der fra før.


Denne lille tua med Stjerneskjerm (astrantia major) har vært klippet ned på sensommeren, men reist seg på ny - og er faktisk vakrere enn noensinne. I ukesvis har den stått slik, så denne gangen synes jeg den var fortjent til å bli beundret og foreviget.

En anne staude som virkelig er en flott høststaude er denne vakre vinterastersen (Chrystantemum rubellum). Den er ny i hagen min, og sammen med oktoberbergknappen i bakgrunnen er den et fint syn nå om høsten.I en kurv utendørs står en pelaronium med broket bladverk, slikt som jeg liker så godt.Den blomstrer fremdeles tappert - selv etter et par frostnetter som har vært. Nå skal den inn for å overvintres til neste år.
Midtsommers blir blomstene litt for mørke rosa til at jeg er helt fortapt i den, da står sartere rosanyanser høyere i kurs for min del, men nå om høsten synes jeg den er flott.
Om noen vet navnet på denne pelargoniaen, vil jeg gjerne høre.En av de store hagegledene for meg, er å kunne gå ut i hagen og klippe meg en bukett som jeg tar med inn og pynter opp innendørs med. Særlig nå som man ikke tilbringer så mye tid ute i hagen, er dette kjærkomment. Det å dyrke frem blomster så det monner ute i hagen, slik at man raust kan gå og forsyne seg av dem, og skape kos og hygge innendørs også - ja, det er en av mine hagefilosofier!


Denne består av malurt, helicrysum petiolare (jeg husker ikke det norske navnet) og selvdyrket hvit øvemunn. Det grå bladverket på helicrysum står ekstra godt mot hvite blomster, og er en må-ha plante i min største krukke på terrassen hvert år for meg.


Så gjenstår bare å ønske dere ei skikkelig god helg! Klem fra Trine11 kommentarer:

Lynetmor sa...

Hei, så mange fine bilder av hagen din :-) Ha en fin helg :-)

Anonym sa...

Hei igjen Trine, veldig fine bilder fra hagen din.Særlig stjerneskjermen synes jeg var fin, og selvsagt kransen på døra. Du har virkelig sans for fine detaljer. Igår saget naboen ned en stor bjørk som har stått på skillet mellom hagene, det ble mye finere både for oss og for dem, og nå får virkelig blodbøken som står på hans plen komme til sin rett. Jeg synes fort det kan bli for mye trær med blodrøde blad, men et og annet tre i et nabolag synes jeg er flott. Ellers har høsten virkelig gjort sitt inntog i Trondheim nå, trærne mister bladene og staudene holder på å forberede seg på vinterdvalen, men fargene er flotte. Til slutt, jeg kunne skimte en mørk skjenk? i bakgrunnen på et av bildene, den likte jeg godt.
Ha en fin dag; Britt fra Trondheim

Magdalena sa...

sååå nyyydelige bilder...
og den vakre kransen...
så flink du er!!- også til å ta flotte bilder,- herlig...
fin uke til deg og dine...

Som mine dager er sa...

Vakre bilder igjen. Er så enig med deg i at det er herlig å kunne gå ut i egen hage og knipe med seg det som finnes og sette til pynt innendørs. Jeg har ikke store hagen jeg da, men blomster som jeg har hatt i krukker og kasser har gitt meg mye glede utover høsten. I dag bar jeg bort de siste floksene jeg sådde i vår. Trist, nå er det bare noen små blodsdråper igjen og de skal bli med ned i kjelleren for en overvintring.

Var inne hos Helen tidligere i dag og tittet hos henne. Så den fine malurtkransen og jeg må bare si at dere har laget noen flotte kranser begge to. De er så dekorative på døren. Håper de holder seg lenge.

Snart kommer vinteren. Da ligger hagen dekket i snø og alt er hvitt. En koselig tid det også, men sommeren er den beste tiden. Gleder med allerede til den. Bra vi ha jula som gir lys og glede i mørktetiden.

Ha en flott uke. Klem fra Marit

Tonerose sa...

Lekker krans du har laget - helt nydelig! Var selv ut i marka i helga, og plukka med meg mye hjem - så da gjelder det bare å få tid til å lage en krans snart. Det finnes så utrolig masse lekkert i naturen, spesielt nå på høsten!

Kunne ikke vært mer enig med deg når det gjelder hagesofien din, er det ikke derfor vi har hage? ;o) Det er det beste ved å ha hage, å storkose seg med å ta inn frodige buketter så store deler av året som overhodet mulig. Herlig!

Ønsker deg en fantastisk uke, takk for titt'n i hagen din! ;o)

Emmeline sa...

Hei Trne;)

Ja jeg er så enig så enig. Det er alt for lenge siden sist. Jeg er innom, men av og til når jeg har et ledig øyeblikk på mitt kommnale kontor ( huff da--bør vel ikke skrive det engang) men da bare leser jeg og surfer videre. Har ikke tid til å legge igjen kommentarer, det blir ti minutter innimellom noe annet....

Du har virkelig blitt en dronning av hageblogger. Herligheten for et arbeid du legger ned i hagen, og for noen fantastiske vekster du kan vise til. Du husker prosjektet mitt med hage nå i år... Det falt ganske så i fisk. Jeg dro fra en blødmende altan, var borte i fem uker og kom hjem til et vissent og trist syn. I hagebedet mitt gikk det LITT bedre, så der håper jeg at staudene overlever til neste år. Problemet for en dame som meg er jo at jeg ikke helt husker hvilken som var stauder, og dermed får vi vente og se hva som dukker opp igjen. HEHEHE!

Det var så koselig å høre at du hadde hatt hagesamling hjemme hos deg med venninner og foredragsholder og det hele. Skikkelig gøy syns jeg det høres ut. Flott krans på bildet her også og nydelig prydepletre;)

I dag pakker jeg. Onsdag morgen skal jeg dra avsted på kurs og jeg skal være borte fra mann og barn i over to uker. Jeg gruer meg mer enn jeg gleder meg akkurat i øyeblikket. Det er et knallspennende opplegg, men plutselig blir det liksom mest viktig å være hjemme--sørge for at alle spiser mat, står opp om morgenen og leser til prøver osv.

Regner med at det går mye bedre enn man tror så snart man har kommet seg avsted. Ukene flyr forhåpentligvis avsted. Jeg skal ha bloggepause også. Gruer meg til det også, men tror det er veldig sunt. DU vet; jeg blogger og blogger omtrent hver eneste dag, og det krever jo både tid og energi. Det er sikkert sunt å ta en pause innimellom.
Du må ha en fin fin uke Trine;) See U around;)

Viola sa...

Så vackra bilder från din trädgård, tänka att det blommar så fint fortfarande och vilken underbar krans du gjort, ha en bra dag, klem VIOLA

Josefine sa...

Så kjekt å se bilder fra den vakre hagen din,kjempe inspirerende er det.. Den kransen du har laget er helt nydelig:) Ønsker deg flott uke, hilsen Josefine.

pepperkverna sa...

Hei,
Ville bare si at du har så nydelig blogg. Og det huset deres ser jo bare helt herlig ut!
Hege

Lisemoren sa...

Nydelig krans utenpå døren. Det er virkelig fint hos deg.

Anonym sa...

Så nydelige høstbilder det var på bloggen din.
Kransen din var og veldig flott.
Takk for titten på bloggen din.
Jeg er ganske ny i denne bloggverden, men du må gjerne ta en titt på siden min.
God helg.