torsdag 19. juli 2012

Noen av hagens roser - albaroser især

Sommeren skrider fremover og roseblomstringen er på topp i hagen min. Roser er et must for meg og jeg har så mye glede av dem. Det å se rosebuskene mine stå der i full blomsterskrud, gå rundt og lukte og plukke med meg noen til å ha inne også.
Klatrerosa Lykkefund er et nytt bekjentskap i hagen her på Godager. Jeg kjøpte den på hagehistorisk marked på Sveinhaug gård høsten for to år siden, og det er først denne sesongen den byr på blomster. Den blomstrer til gjengjeld rikt med massevis av både blomster og knopper, noe jeg vet er typisk for denne. Det lukter mildt av honning av blomstene, og jeg synes den er riktig søt der den ivrig er på vei oppover mot epletreet ovenfor.

 
Jeg har noen få Austinroser i hagen min. Noen har gått ut da Austinrosene ikke er av de herdigste, men jeg MÅ liksom bare ha noen av dem, så jeg gir meg ikke. Jeg har alltid Mary Rose og nå har jeg også flere eksemplarer av  den  hvite Winchester Cathedral, et par Abraham Darby og skjønnheten under er Eglantyne. Den står på hjørnet ved terrassen og synet og lukten av den nytes stadig.
 ALBAROSER
 Så var det albarosene mine. Jeg er svært betatt av disse delikate prestegårdsrosene og kunne ikke unnvært å ha disse helt spesielt yndige og bedårende sjarmørene i hagen min om sommeren. Se bare på søtnosen på bildet under. Noe så fantastisk?! Dette er Felicitè Parmentier som jeg har plantet tre ekemplarer av. Jeg er helt nødt til å kunne ha så mye av denne at jeg bare kan plukke inn bukett etter bukett.

 Rosebusken Felicitè Parmentier sammen med en astilbe.


 En annen albarose som jeg nevnte i forrige innlegg at står mitt hjerte nær, nemlig Maidens Blush (det gjør visst de fleste rosene jeg har i hagen...) Denne har vært en trofast følgesvenn over mange år nå og byr alltid på masse nydelig sart rosa blomsterberuselse om sommeren.
Albarosen med det lange navnet Madame Legras de St. Germain. En nydelig ren hvit fornem madam med lite torner og utsøkt duft. Alle albaroser dufter forresten utsøkt, alle utenom Hurdalsrosa eller Moelvenrosa, om du vil. Det er den eneste albarosa som ikke har duft, ellers lukter de nydelig alle sammen.
Min Madame Legras de St. Germain velter seg litt utover hagestien, og ei grein står støttet opp med et gammelt greip. En litt annerledes og sjarmerende blomsterstøtte til ei flott dame.

Neste albarose jeg byr på er Celestial. Den er også sart rosa,  dog i en annen nyanse og heller ikke så fyllt som de andre albarosene jeg har vist. Når Celestial er fullt utsprunget, kan man se de gule støvbærerne i midten. Jeg har hatt min Celestial i omkring 7-8 år nå, og den er en ganske stor og omfangsrik busk. Her vokser de med stormarikåpe som nærmeste nabo.
 I forrige innlegget mitt viste jeg roseblomstringne på roseringen i hagen min, men det skader vel ikke å se et par bilder av de nydelige rosene i dette innlegget heller. Albarosa Dronningen av Danmark utgjør hovedblomstringen på roseringen og er den rosen som er brukt til å vokse rundt i en halvsirkel rundt den brosteinsbelagte ringen. Jeg satt her nede helt alene og hadde lunsj her en dag da sola varmet godt. En herlig stund å sitte midt i de deilige duftene og bare nyte synet av det vakre rundt meg. Jeg hadde med meg blader som du ser, men hvem trenger vel blader å se i når du er omgitt av så fantastiske skjønnheter i levende live? Bladene ble bare liggende og jeg hadde stor glede av å sitte å bare studere blomstene, hvordan de gynget litt frem og tilbake i den milde brisen, og ikke minst lukte på duftene som de gav fra seg. Slike stunder er til  å gjemme i hjertet. 
 Maidens Blush byr også på rik blomstring nede på blomsterringen, sammen med remonterende roser som Louise Odier, Mary Rose ogTherese Bugnet.Maidens Blush (1 stk), Dronningen av Danmark (6 stk), Hurdalsrosen (1 stk) (ferdigblomstret og ikke vist i dette innlegget), Celestial (1 stk), Madame Legras de St. Germain (1 stk), Felicitè Parmentier (3 stk) - i alt seks typer albaroser  og 13 rosebusker fra albafamilien i hagen. De er uunværlige alle sammen og jeg bare så glad i dem alle. Roser i hagen anbefales, ikke minst de herlige historiske albarosene er herved anbefalt på det sterkeste videre til deg. Mer lettvinte roser får du ikke. De byr på så utrolig mye glede og krever så lite igjen. Litt beskjæring (ikke for mye da mister du blomstringen det året) og gjødsel på forsommeren er det som skal til. Ellers klarer de seg stort sett selv. Helt herlige roser!

Entusiastisk rosehilsen fra Trine

12 kommentarer:

h.espe sa...

Så flott det blomstrer i hagen din, må være en drøm å ha et slikt "rike" å bevege seg i :)

Nyt sommeren videre!

Klem fra Hildegunn

Aina Strand sa...

Så mange flotte roser du har :-)
Jeg har kun en, og den ser egentlig ganske trist ut.. kanskje jeg skulle prøvd meg på noen flere..? Er bare redd det blir lusa som vinner.. Men ser på innlegget ditt at det er kanskje verdt et forsøk! :-D

Mette sa...

Dette var jo et skikkelig roseinnlegg av en skikkelig roseentusiast ! Jeg er imponert over alle rosene og at du kan huske alle navnene ! Jeg er også veldig glad i roser, men har ikke veldig mange. Syntes de er vanskelig å få til og lusa kommer stadig på besøk. Deler du ut noen råd og tips på hvordan du steller alle sammen ?

Merethe sa...

Vet du Trine jeg deler din glede når det gjelder roser. Elsker roser selv. Har en drøm om en hage bugnende med roser ;) er lov å drømme i allefall.
Kanskje vi får finvær til uken.... :) klem Merethe

Pauline sa...

*sukk* Såå nydelige rosebusker du har å nyte og kose deg med i hagen din!!
'Maiden's Blush' har jeg også forresten.. kjempefin!

Fortsatt riktig god sommer!! :-)

liven sa...

Tusen takk for titten kjære Trine!
Bare så mye vakkert i hagen din....og rosene dine ser så frodige og friske ut, med en fantastisk blomstring!
Kan jeg spørre hva du gjødsler med??
Nydelig med sittegruppen i hagen også, så fin farge!
Koselig!
I dag hadde jeg endelig kommet meg ut i hagen, varmt og fint i været....og vet du....det satte inn med lyn, torden og styrtregn :(
Får prøve meg på i morgen igjen!

Ønsker deg deilige sommerdager
Klem fra meg!

Brunt sukker sa...

Rosene diner er et syn !!!
takk for titte klem fra Eli:)

Monica fra Koseleg sa...

Åh så vakkert! Drømmer meg helt bort her jeg sitter... Gleder meg til roseblomstringen tar til for fullt også her i hagen-jeg har ikke på langt nær så mange roser som du- men jobber med saken- og gleder meg stort over de vi har... Tar med meg tipset om albarosen!
Ønsker deg mange gode sommerdager!
Med vennlig hilsen Monica!

Tante Titti sa...

NYDELIGE roser du har!
Titti-klæmm!!

Min Verden sa...

Jeg tror jammen at vi har lik smak i roser :) Du bør sjekke ut Gallicarosene hvis du ikke har noen :) F.eks. Duchesse de Montebello! :) God sommer Trine!

lavendel mio sa...

For en drømme rosehage du har!!
Elsker roser, noe dør i løpet av vinteren , men jeg kjøper nytt hvert år, greier meg ikke uten:)
Maiden`s Blush har jeg også, rett før den blomstrer nå:)
Jeg er svak for Austin roser, har funnet ut at de trives veldig godt her hos meg.
Takk for titten i din vakre hage:)
Klem Hanne

Vigdis sa...

Flotte rosebilder! Tenker det lukter godt i hagen din nå. Får håpe på mye fint vær fremover.