mandag 16. juli 2012

Roseringen i blomst

Jeg har et sted i hagen som kalles for roseringen. Her vokser albarosa "Dronningne av Danmark" rundt i en halvsirkel, rundt en steinbelagt  sirkel med hagemøbler i midten. I år har vi middelhavsblått kafèsett stående her, da den gamle hagebenken som har stått her en del år, ikke greide seg mot tidens tann lenger. Den nydelige blåfargen på møblene står fint til vakre, duse rosanyanser på rosene rundt.
Dronningen av Danmark er ei utrolig fin rose. Den lukter himmelsk, en vakker rosafarge med mange fylte kronblader. En del torner har den, men det har jo mang ei rose. Ei frisk, herdig og god gammeldags, prestegårdsrose, anbefales om du ikke har den. 


I utgangspunktet skulle
I utgangspunktet skulle hele roseringen bare inneholde roser, og slik var det også de første årene. Men så opplevde jeg at noen roser gikk ut pga harde vintrer, og roseringen så ikke alltid så frodig og fin ut som jeg ønsket. For et par år siden plantet jeg inn noen få stauder innimellom rosene, og noe har også funnet veien dit på egenhånd, som moskuskattosten som synes her både i hvitt (til venstre) og i lyse rosa (høyre og  nederst i det venstre bildet er den visst også med). Ellers har jeg satt noen mørke valmuer inni blant rosene av sorten Black Peony, som jeg synes gir flott kontrast til de lyse rosene og staudene for øvrigt.  I det høyre bildet ser man porten vår i bakgrunnen.

.


En av rosene som vokser her er bourbonrosa Louse Odier. Den har også en vidunderlig duft, og er ei rose jeg har et sterkt forhold til og bare må ha i hagen. Jeg hadde en gang tre store eksemplarer, men et par harde vintere tok dem alle, så i fjor begynte jeg på nytt og kan igjen nyte de herlige, runde og sjarmerende rosene. Dette var yndlingsrosa til Sigrid Undset, og jeg har ikke problemer med å skjønne det. Den er absolutt en av mine favoritter også. I bildet til høyre synes stjerneskjerm i forgrunnen av valmuene  Black Peony og lekestua vår i bakgrunnen.
Stjerneskjerm, valmuer, moskuskattost og roser i skjønn forening på roseringen. I forgrunnen   vokser en av mine andre yndlingsroser; nemlig albarosa Maidens Blush. Den er helt bedående vakker med sine uskyldige blek rosa fylte blomster, som lukter bare så utrolig godt.!


Masse knopper har jeg på rosene enda, og det betyr jo mange blomster i vente. Jippi! Får håpe det snart har regnet fra seg, slik at ikke knoppene råtner vekk. Det har stort sett gått bra til nå, men noen råtne knopper og blomster har det blitt.
Det er et vakkert skue når roser og stauder vever seg slik inn i hverandre i harmoniske fargenyanser. Jeg koser meg med synet og gleder meg til fortsettelsen  av blomstereventyret!Håper det blomstrer godt hos deg også. Jeg har mer blomstring å vise fra hagen, både fra roser og stauder. Det kommer nok om noen dager. Ha en toppen dag videre så lenge!

Klem Trine


8 kommentarer:

lavendel mio sa...

Så nydelig og fargerik blomstring i din hage!
Dronningen er så vakker der mot de blå stolene.
Snakker regn du, ja, vi får håpe det tar slutt snart, mine roser står i full blomst og tusenvis av knopper venter på å springe ut:) Hadde vært kjekt å vert ute og nytt hagen nå i juli; )Men, men,...kanskje i morgen?:)
Takk for titten:)
Ønsker deg en fin sommer uke, klem Hanne

4 i Kiellandsgata sa...

For en fantastisk blomstring=) De valmuene har veldig fin farge=) Koselig blogg du har=) Vibeke

Hulda sa...

Nydelige roser! Så fantastisk fint det var med de lyserosa rosene sammen med de blekblå stolene. Vakkert!

Brunt sukker sa...

Nydelige roser og støuder i skjønn omgivelser!!! bildene dine er så vakkre dette kan du!
klemmer fra Eli:))

Monica fra Koseleg sa...

Helt fantastisk som det blomstrer hos deg! Vi kjørte faktisk forbi Toten for ca 1 uke siden på veg hjem fra Oslo- da tenkte jeg på deg og hagen din...hadde vert så koselig å stoppet og tatt en titt :-) Men det ble med tanken...Jeg synest det er så lite som skjer her i hagen i år- men nå har rosene så vidt begynt her også. Vi har hatt en våt og kald sommer til nå...- får satse på en varm og fin høst!! Jeg ønsker meg late soldager i hagen!!!
Mvh Monica

Min Verden sa...

Vakkert! Ligner litt på det jeg liker å produsere også :) Deilige roser - med deilige blomster! I dag skal jeg luke ;) Det er ikke så deilig, men deilig etterpå... Ha en flott sommer! Hanne

Et nytt landsbyliv sa...

Nydelig rosering. Synes det gjør seg med litt stauder innimellom rosene.

Saras stove sa...

For en herlig rosehage du har! Og så kjekt at du skriver litt om de alle og nevner navn! Jeg plantet en lykkefund i år, og nå gleder jeg meg veldig til den blomstrer, etter å ha sett hvor nydelig den er hos deg! Håper bare jeg slipper vente i flere år :) Kjempe koselig med den turkise sittegruppen i rosebuen! Klem fra Sara