lørdag 22. august 2009

Glimt fra hagen sent i august

De siste dagene har været vært slik man gjerne vil ha det fremover også. Jeg ønsker iallefall at det skal vedvare med disse fine, milde dagene, med ei sol som varmersånn litt utpå dagen. Da er det fristende å holde på litt i hagen om man har ei fristund om ettermiddagen eller kanskje vandre litt rundt i hagen med fotografiapparatet og knipse litt her og litt der.... Jeg hadde nylig en slik koselig knipsestund her om dagen, midt i alle gjøremålene.

Både bildet over og dette bildet under er av Bourbon rosen som heter Louise Odier. Den remonterer og er en av få roser som er med og skaper roseglede i hagen min om dagen. Ei kjempegod rose som dufter herlig, nydelig å se på og hos meg er den også temmelig sunn og frisk. Ellers har den nok et lite rykte på seg at den er litt plaget av svartflekk. Sigrid Undset hadde denne rosa som sin yndlingsrose, noe som er vel fortjent da den er både hardfør (H6) og vakker.Et utsnitt av hagen med blomsterbed på hver side av innkjøringen. Man kan se roseringen med Louise Odier som sørger for liv og farge blant en del engangsblomstrende roser. I forkant synes rosehagtorn til høyre og en del stauder som hosta og daglilje. Lysstolpe i bedet er både med og skape høyde og man slipper også problemet med å klippe gresset rundt.
Et vakkert syn, spør du meg! Pionvalmuen "Black Peony" lever godt opp til navnet, den ser nesten ut som en svart pion. Denne sådde jeg i vår og jeg må nok gjenta dette til neste år om jeg ønsker denne herligheten i hagen til kommende år.

Foran uthuset er det ganske frodig og hyggelig nå som plantene virkelig har fått gro seg til i hele sommer. Villvinen er frodig og med blankt bladverk i forskjellige fargesjatteringer, og den toårige tjærefløyelsblomst lyser opp med sine små rosa blomster. Det grågrønne bladverket til denne planta er kjempefint! Fint også med konstrasten til steintrappa i bakgrunnen, synes jeg.
Litt mer av det rødmalte uthuset, hvor villvinen og purpursolhatt spiller hovedrollene.


'


De kjære epletrærne våre bærer frukt i år også. Nydelige er disse trærne under blomstringen, og nydelige er de nå også med store klaser med epler som henger på dem. Det tar seg da riktig godt ut mot mitt lille stilleben?!


Ved inngangspartiet står en cosmos og blomstrer i ei gammel sinkbøtte. Det er flere år siden jeg har hatt denne planta sist, men ei god og blomsterrik plante er det, som også gjør litt ut av seg.


En av hagens sensommerskjønnheter er Scabisosa. Jeg har dem i crem og denne nydelige lavendelfargen som er helt helt uimotståelig etter min smak. Kjempefin plante å ha i hagen!Jeg nevnte Louise Odier som en av hagens blomstrende roser akkurat nå, men her er altså en annen remonterende rose. Ei ganske anna rose; nemlig den moderne klaserosa som heter Astrid Lindgren. Den står i yndlingsbedet mitt sammen med rosa fløyelsetjæreblomst og Sedum Monarda (bergknapp). Litt brødeslør kan også skimtes innimellom.Et nærbilde slik at alle kan se hvor flott denne rosa er også. Den er halvfylt og står stødig og rett opp på stive stilker. Tåler godt regn og er motstansdyktig mot sykdommer. Ei rose det rett og slett er lett å lykkes med!
Et forsøk på å vise yndligsbedet mitt i sin helhet. Dette bedet som jeg som regel er fornøyd med fra tidlig vår til sen høst. Godt med slike sammenplantinger!!!


Denne klematisen er også en del av yndlingsbedet. Den er plantet slik at den skal klatre i prydepletreet som står i bedet. Klematisen heter Summer snow og jeg håper virkelig den vil overvintre, og vise seg som et vell av sommersnø i prydepletreet under blomstringen.

Dette bildet er tatt med det rødlige bladverket til prydepletreet Kodbendza i forgrunnen og benken jeg kaller Carl Larssonbenken som står under epletreet i bakgrunnen. Pelargonien som holder benken med selskap har jeg fått av ei blomstervenninne på Toten som stikling.

Så til en herlig blomsterglede på denne årstiden. Blomstererter sår jeg hvet år, og får alltid lønn for strevet. De er jo bare helt herlige å se på og duften, ja de dufter helt himmelsk!!!! Forleden stod jeg og jobbet i et bed hvor jeg hadde plantet noen erteblomster, det var rett og slett en fryd å puste!:)


Tilslutt et par glimt av terrassen i disse dager. Mårbacka og Mary, begge pelargoniene mine har vokst seg store som busker og blomstrer godt i krukkene sine. Moro er det jo også når man har laget de selv av små stiklinger i februar.

Hvit petunia har vært populært i krukker et par år hos meg nå, og i den store hjørnekrukka blomster de fint sammen med helicrysum. Den rosa gamle knollplanta er en form for oxalis har jeg latt meg fortelle. Søt og blomsterrik slik vi vil at krukkevekstene våre skal være.


Gode dager ønskes dere alle, til tross for en mer eller mindre hektisk oppstart av nytt skoleår og arbeidsår. En runde rundt i hagen og nyte av dens sensommerblomstring hjelper mot så mangt! Klem fra Trine

5 kommentarer:

Anonym sa...

Heia Trine, for et nydelig innlegg. Du har en frodig og fin hage året rundt, moro å følge deg gjennom året. Takk for tips ang. Astrid Lindgren, kanskje jeg prøver den. Bukettene dine i forrige innlegg var også nydelige. Klem Britt fra Trondheim

liven sa...

Nydelig i august hagen din Trine!!
Så mye fint og jeg kommer på ting jeg vil så neste år:o)
Skriver opp jeg nå!!
Fine stilleben du har rundtom også!!
Du har det så fint rundt deg at jeg skjønner du koser deg her!!
Her har vi hatt fint vær i dag!
Men to timer overtid i dag og venninnetreff etterpå så da ble det ingen tid i hagen!!
Bare ute og vannet litt!!

ha det godt:o)

MODERN COUNTRY sa...

Hei Trine!

Du har bare den nydligste hage!!

Åh det var lenge siden vi blogget nå, så koselig og komme inn i din verden igjen. Så mye vakkert du har i hagen. Bourbon rosen din var så nydelig. Er det en historisk rose? Jeg har kjøpt ett par nye i år, men er enda en novise med roseplanter. Så det er mye jeg må lære meg, med hensyn til både jord, hvor beskyttet de må stå og behandling. Fikk angrep av lus men fikk sprøytet de hos gartneriet. Så snill som han er :)

For et nydelig bilde du fikk tatt av stigen og epletreet, Landlig idyll!! Det blir vel koking nå utover kanskje. Jeg har allerede høstet inn masse av eplene her i hagen, laget eplemos og det var nydelig! :)

Ha det fint Trine, og hyggelig i helgen som kommer.

Aina

Therese fra huset med de rare i sa...

For en fantastisk hage du har!!!! Skulle gjort mye for å ha grønne fingre. Her dør nemlig alt før det kommer inn porten:P Legger meg til som følger jeg:)

Grip dagen sa...

Det er så mye regn i vår hage idag. Da foretrekker jeg heller å gå en tur i DIN hage!
Her var det mye flott som enda blomstrer.
Jeg har oppsummert sommeren og planlagt neste år.
Da vil jeg satse stort på cosmos og erteblomster.
Jeg har masse roser og stauder. Jeg trenger derfor ikke så mange sommerblomster.
Men det er de 2 nevnte blomster som står flottest ute akkurat nå. De vil jeg gjerne ha store mengder av neste år.
Godt å ha planene i orden, er det ikke det, da?!

Ha ei flott helg!
Klem Marit