tirsdag 26. mai 2009

Tid til å nyte

Vi er faktisk inne i siste uka i mai allerede. Det er nesten ikke til å tro, tiden flyr så fort, og jeg greier nesten ikke henge med i svingene. Nå gjelder det å nyte, ta seg tid til å stoppe opp og se, sanse, føle, lukte og kjenne at våren er her og sommeren rett rundt hjørnet!


Våre ærverdige gamle og krokete epletrær er i blomst nå, og det er bare såååå vakkert et syn!
En gammel og beundringsverdig skatt er disse gamle trærne for oss. De utgjør selve grunnstammen i hagen og er selve symbolet for at dette er hage av god gammel årgang. Når trærne står slik oversådd med hvite blomster med sart rosa innslag på kronbladene, er det bare så inderlig skjønt!Lykke er.....å kunne sette frem en hvitmalt benk under et blomstrende epletre! Denne benken som jeg av en eller annen grunn forbinder med Carl Larsson, derav navnet Carl Larrson benken, var en nyanskaffelse i fjor. Vel, den ble jo faktisk reddet fra søppelhaugen, tatt hånd om, slipt og malt hvit. Rart at noen vil kaste slike hyggelige møbler, sier nå jeg...

Noen andre søte hvitblomstrende planter er disse Bacopa sommerblomstene som står på benken i bislaget vårt. Det ser alltid litt ekstra frodig ut når plantene henger utover, og med kvistene fra ei hengebjørk over, blir det hele litt vilt. Vilt og vakkert!
Fin effekt med vakre levende planter mot rustikke potter.
Utenfor inngangspartiet har denne herlige rosa alpeklematisen startet sin blomstring. En kjempekoselig måte å bli ønsket velkommen hjem på!
Nærbilde av blomstene som står tett i tett. Denne planta står under takutstikk, får og trenger minimalt med stell og den får faktisk minimalt med vann også. Det må den stort sett greie å skaffe selv fra regnvannet. Men likevel gir den så mye tilbake. Ikke rart den høster mange beundrende blikk når man går forbi. For ei nydelig klatreplante som stort sett lever på luft og kjærlighet, er da virkelig ei plante å anbefale.Ute i hagen står massevis av forglemmegei. Hver eneste vår de seneste årene har jeg hatt glede av disse yndige hjerteknuserne som sprer seg rundt i bedet, særlig ved terrassen. Sår man de to år på rad, vil de selvså seg etter blomstring begge årene og man får deretter blomstring hvert år. Forglemmegei er jo ei toårig plante som takker for seg etter andre året. Men heldigvis dukker den opp igjen i trofast i hagen årlig og sprer om seg med herlig vårglede. Så mye vårglede at jeg absolutt ikke vil være den foruten.Lyseblå, små og søte mot den mer ærbødige narcissen "Mount Hood".

Disse ruteliljene (Fritilaria) har vært fast innslag i vårhagen en del år nå. Mulig jeg har gravd vekk en del av de små løkene, for bestanden begynner å bli vel liten, men til høsten har jeg tenkt å skaffe flere. De står fint i et teppa av sedum/bergknapp.Det er storhetstiden for steinbedet i enden av hagen. Store flak med teppedannede steinbedplanter i ulike farger og nyanser brer seg utover. Vårfloksen er noe av det jeg har lyktes best med her, men også krypende timian og blåpute er ei god plante i slike omgivelser. Dessuten er det fint å variere med noen mindre busker har jeg funnet ut, og til og med en liten syrin står i denne beplantingen. Den man ser i hjørnet av bildet har stått her i alle årene vi har bodd her, og det virker som den kommer til å forholde seg ganske lav. Det er nok litt skrinn jord for den her, men ingen skal si den ikke blomstrer eller prøver å forevige seg ved å sette rotskudd!Blåpute nevnte jeg som ei fin steinbedplante. Hvem kan vel nekte for det når man ser nøye på den slik som her?
Flekktvetann har jeg også sansen for. Så villig, lengeblomstrene og lite kravfull den også. Både det varigerte bladverket og den lyserosafargen på blomstene faller i smak hos meg, og siden den trives her i steinbedet er den et kjærkomment innslag blant de mer typiske steinbedplantene.Da gjenstår å si at du (og jeg også) må huske å nyte det gode som hage og natur gir i disse nydelige maidager. Om man tar seg tid, er det jo masse glede og skjønnhet å hente i alt det vakre som spirer og gror rundt oss! Klem Trine

15 kommentarer:

silje-sin sa...

Så mange nydelige blomsterbilder! Hagen din må være som en drøm. Men så blir den nok passet godt på også:) Dere har det kjempeflott! klem fra silje.

liven sa...

Nydelige blomsterbilder!!
Er så glad i disse krypende staudene men noen sorter strever jeg med å få til!!
Men jeg gir ikke opp:o)
Nydelig klematis her også!!
Plantet en ny i går....Maidwell hall heter den og er blå:o)
Jeg gleder meg å følge med i hagen din utover!
Du har så mange fine planter og jeg noterer meg:o)
Ha en fin dag:o)

LantlivsAnette sa...

Åhhhhh...vilka underbara bilder, vad det blommar vackert !!
Ha det gott
Kraam Anette

Tonerose sa...

Så mange nydelige planter som blomstrer hos deg nå! Du har virkelig en frodig hage, - og det allerede i mai! :o) Klematisen din var helt skjønn, må være deilig å komme hjem til et slikt syn!

Viktig å ta seg tid til å nyte blomstringen også ja, er jo det man jobber for ute i hagen! Kan fort bli litt mye man vil ordne, og at man rent "glemmer" å ta seg tid til å slappe av og nyte hagen innimellom. Du er heldig som har slike gamle vakre epletrær, de gir virkelig sjarm til hagen! ..også er du jo utrolig flink til å finne søte og sjarmerende stauder, og klematis etc som har helt nydelige farger og gir en herlig helhet til hagen din.

Gleder meg til videre innlegg fra hagen din i sommer, det pleier være veldig inspirerende!

Håper du får en herlig onsdag!

lavendel mio sa...

Her var det masse fine bilder fra hagen din:)
En nydelig hage du har:)
Ha en fin kveld,klem:)

M.E.V. foto sa...

Så fint det er i hagen din! Misunner deg de epletreene:)

Anonym sa...

Nok et flott hageinnlegg Trine!
Fikk nesten lyst til å ta en hagevandring hos deg igjen....
Viktig påminnelse du kommer med her.Skal nok nyte hagelivet,
dvs."det gode liv",til helgen!
Håper du nyter i lange baner :-)
En hilsen fra Marianne.

Lisemoren sa...

Så nydelig hagen din står nå. Her hos meg stortrives også forglem-meg-ei overalt. Jeg flytter den inn i bedene når den dukker opp andre steder. De jeg flyttet inn i bedene tidligere år er blitt større og kraftigere med god jord og gjødsel, og kommer faktisk igjen og igjen. Det er så morro.

Skal si du hadde et stort utvalg av stauder der hos deg. Nydelige bilder. Dere er heldige som har gamle epletrær også, det er så vakkert. Benkan var jo et kupp : )

Når jeg er innom på sidene dine beundrer jeg alltid huset, det er så vakkert.

Hilsen Lisemoren

Ingunn sa...

Så flotte bilder.

Takk for tipset om å nyte.

Klem ingunn :)

home 4us sa...

Synes flekktvetann er nydelig. også så stor pute du hadde. Jeg har hatt den i hagen men ble usikker nå om den er der ennå¨. Som du skjønner har det så vidt begynt å komme opp staudere her. Skal kjøpe nye hvis de ikke er der.

Ha en fin kveld!

Margrethes hus og hage sa...

Så flotte bilder! Klematisen var kjempefin :)
Det er koselig når det er så mye som blomstrer og springer ut. Vi går en vakker tid i møte :)

Hilsen Margrethe

Vilt og vakkert sa...

Hei!

Jeg har lett på nettet for å finne navnet på en rose jeg har i haven, og endte på bloggen din.
Kan du ta en titt på viltogvakkert.blogspot.com og se om du kjenner igjen rosa jeg har lagt inn bilde av der?

Nydelig blogg du har ;:O)
Lykke til med den videre...

Dagny- Heim sa...

Den rosa alpeklematisen din var veldig flott! Har ein blå ein, visste ikkje at det fantest rosa, så no skal eg vere på utkik etter det :-)

Ha det fint!

Vilt og vakkert sa...

Hei!

Takk for svaret Trine.
Liv som jeg fikk avleggeren av, er opprinnelig fra Moelven, så det rimer nok.
Hvordan kan jeg følge bloggen din? Ser ingen måte å gjøre det på her!

anywhere_Smile sa...

This set of unspoken pandora jewerly rules went unchallenged it's not pandora bead and this extra weight, almost magically, pandora charms bracelets everything changed.Brings about acne could Pandora beads find out how traditions evolve, they simply do. To discount pandora the creative mind, images of a wizened pandora sale old wizard sitting atop a stone tower towards discount pandora charms the top of by far the largest mountain pop into your head. He sits Pandora beads 2010 in his white robe stroking his long a few facial beard pandora beads charms coupled with surveys the earth's weddings to be which buy pandora charm has a look of greatly consternation.